Články, Technologie

Dlouhodobé testy trvanlivosti ochranných technologií v prostředí ČOV

Od roku 1991 prováděla firma Sika v objektu čističky odpadních vod ve švýcarském Altenrheinu testování chování a změn různých ochranných technologií aplikovaných v reálných podmínkách. In-situ měření bylo prováděno v periodách 7,5, 10 a 17 let a za tu dobu byly sledovány různé parametry. Závěry ukazují na překvapivě nízkou (do 5 let) odolnost vůči prostředí u běžně používaných cementových a polymercementových malt. Z výsledků jsou jasně patrné rozdíly v životnosti jednotlivých druhů ochranných technologií.

Voda přicházející do čističky odpadních vod obsahuje celou škálu různých pro beton agresivních látek. Jejich koncentrace a účinek se liší i během procesu čištění vody. Nejnáročnější podmínky, co se týče chemického i mechanického zatížení betonu, je bezesporu v aktivační jímce. Do určité doby se správce objektu může spolehnout na primární ochrannou funkci betonu, z něhož jsou konstrukce zhotoveny, avšak po uplynutí životnosti je nutno přistoupit k sanaci a zodpovědný správce by měl zvážit i možnosti vhodného ochranného systému. 

Na českém trhu je řada výrobců specializovaných ochranných malt, nátěrů, impregnací, povlaků a zázračných krystalizací, které jsou deklarovány jako vhodné pro použití v prostředí ČOV a také se zde používají. Pro účely stanovení životnosti našich ochranných technologií provedla společnost Sika dlouhodobý test na konkrétním objektu v aktivační jímce, během něhož se sledovaly změny technických parametrů a vlastností. 

Graf 1: Životnost ochranných technologií v prostředí aktivační jímky ČOV

Popis objektu
V roce 1991 umožnil vlastník ČOV ARA Alten-rhein firmě Sika Švýcarsko, aby provedla dlouhodobý test odolnosti ochranných technologií a v aktivační jímce nanesla různé materiály/systémy materiálů.

Čistička je situována při břehu Bodamského jezera a jsou sem svedeny odpadní vody města St. Gallen a též dešťové vody. Vyčištěné vody jsou vypouštěny do jezera, které je využíváno jako zdroj pitné vody pro většinu jihozápadního Německa. Čistička byla uvedena do provozu v roce 1975.

Obr. 1: ČOV ARA Altenrhein

Ochranné technologie
V roce 1991 bylo do aktivační jímky aplikováno 13 různých technologií na různých materiálových bázích. Aplikovány byly na stěnu tak, aby byly při užívání jak pod vodou, tak i nad vodou. Zejména v místě hladiny se dalo očekávat největší zatížení. Aktivační jímka byla otevřená, namáhání biogenní kyselinou sírovou bylo vyloučeno, toto nebylo předmětem posuzování. Obecně lze použité systémy rozdělit do pěti skupin:
– cementové (CC),
– polymercementové (PCC),
– epoxicementové (ECC),
– epoxicementové v kombinaci s pryskyřičným nátěrem (ECC+P),
– epoxidové samostatně na betonu (EP).

Vyzkoušeny byly tedy různé malty hydroizolační (CC i PCC), sanační finální (PCC), epoxidové lepidlo (EP), technologie samotných epoxicementových malt (ECC) a také jejich kombinace s pryskyřičnými, hlavně epoxidovými i polyuretanovými nátěry (ECC+P).

Hodnocení probíhalo jak vizuální, tak i laboratorní, a to po 7,5, 10 a 17 letech užívání.

Obr. 2: Technologie v roce 1991 po aplikaci

Inspekce
Na ochranných povlacích byly v průběhu let sledovány vizuální změny, měknutí, loupání, rozpadání, tvorba puchýřů a jiné viditelné vady. Metodou bylo vždy jednoduché posouzení tvrdosti pomocí tyče, zda materiály jsou měkké či nikoli (tabulka 1). Přesné hodnoty mechanických parametrů byly poté získány z laboratorních testů na provedených vývrtech a odebraných vzorcích.

Tabulka 1: Výsledky vizuální inspekce

Báze

Po 7,5 letech

Po 10 letech

Po 17 letech

CC

Měkké, snadno odstranitelné tyčí

Odlupování, snadno odstranitelné, většina odplavena

Kompletní rozpad matrice

PCC

Měkké, snadno odstranitelné tyčí

Snadno odstranitelné, sprašování

Velmi měkké, snadno odstranitelné bez použití síly

ECC

Bez viditelných poškození

Bez viditelných vad, snadno odstranitelné, sprašování

Bez viditelných vad, snadno odstranitelné, velmi měkké

ECC+P

Bez viditelných poškození

Bez viditelných poškození

Bez viditelných poškození, bez vrypů při poškrábání

EP

Pouze tvorba drobných puchýřů u dna

Drobné puchýře u dna, žádné změny, žloutnutí

Původní puchýře, změna barvy, bez vrypů při poškrábání

Laboratorní testy

Ze zkoušek byly prováděny odtrhy v r. 2002 a 2008 (10 a 17 let provozu) pouze na materiálech, které k tomu byly ještě vhodné. Cílem bylo stanovit pevnost v tahu povrchových vrstev betonu (tab. 2). Odtrhy se prováděly na povrchu vývrtu hloubky 20 mm, tzn. skrze všechny ochranné vrstvy. Z tabulky vyplývá, že technologie ECC+P vykazovala dokonce nárůst pevností, a to hned u dvou technologií, což může být způsobeno další hydratací betonu, ale může jít i o nepřesnost měření. U technologie EP (lepidlo nebo nátěr) se vlivem tvorby osmotických puchýřů snižuje samotná přídržnost k betonu. 

Tabulka 2: Pevnost povrchových vrstvev betonu v tahu – odtrhy

Báze

Po 10 letech

Po 17 letech

Porušení

CC

Neměřeno

Neměřeno

PCC

Neměřeno

Neměřeno

ECC

Neměřeno

Neměřeno

ECC+P

Průměrná hodnota 2,1 MPa

Průměrná hodnota 2,9 MPa

100 % beton

EP

Průměrná hodnota 4,1 MPa

Průměrná hodnota 2,2 MPa

50 % beton/50 % nátěr

Obr. 3: Narušený srovnávací povrch betonuObr. 4: Vzorky v roce 2008 po 17 letech provozu

Z malých vývrtů bylo posléze stanoveno množství agresivních látek v kontrolním a ochráněném betonu. Vývrty byly provedeny v r. 2008, a to jen na funkčních technologiích, a byly určovány tyto látky:
– sírany,
– chloridy,
– dusičnany.

Sírany betonem nepronikaly příliš hluboko, ale pozitivní vliv ochranných povlaků byl jednoznačně potvrzen. Chloridy se obecně v této konstrukci příliš nevyskytovaly. U dusičnanů jistou ochranu poskytují i CC nebo PCC malty.

Technologie účinně bránící vnikání agresivních látek po 17 letech užívání jsou pouze ty, které kombinují epoxicementovou vyhlazovací stěrku s pryskyřičným nátěrem. Ostatní vykazují stejné obsahy jako srovnávací beton.

Obr. 5: Mikroskopický řez cementovou ochrannou maltou po 17 letech – kompletní selhání; 1 – fixační pryskyřice, 2 – zcela degradovaná cementová ochranná malta, 3 – podkladní betonObr. 6: Mikroskopický řez epoxicementovou ochrannou maltou s epoxidovým nátěrem po 17 letech – funkční ochrana, pouze úbytek tloušťky; 1 – fixační pryskyřice, 2 – Poxitar F, 3 – EpoCem, 4 – podkladní beton

Závěr
Čistě cementové hydroizolační či sanační malty (CC) a také akrylátem modifikované malty (PCC) jsou nejčastěji používanou technologií v prostředí ČOV vzhledem k jejich pořizovací ceně. Tyto malty však velmi brzy kompletně selhávají, přestávají plnit svou funkci a mají životnost v aktivační jímce menší než 7,5 roku (testované produkty: Sika MonoTop, SikaTop, Sika-110HD, SikaTop Seal-107).

Malty cementové s modifikací epoxidu (ECC) samostatně použité v aktivační jímce jsou výrazně odolnější než předchozí skupina výrobků a jejich matrice měkne až po 10 letech. Po 17 letech už nelze mluvit o jejich ochranné funkci. Životnost lze tedy očekávat kolem 10 let (testovány výrobky technologie EpoCem).

Epoxidové nátěry/lepidla (EP) aplikované samostatně vykazují vysokou odolnost, ale trpí tvorbou osmotických puchýřů a bez vyloučení tohoto jevu lze s těmito technologiemi počítat jen podmíněně. U technologií, kde byla použita ochranná stěrka s pryskyřičným nátěrem (ECC+P), lze uvažovat s životností vyšší než 17 let (testovány výrobky technologie EpoCem a nátěry Sika Poxitar F, Sikalastic-830, 844XT, Sikafloor-390). 

Na životnost má vliv řada aspektů, např. údržba, provedení detailů, trhliny, abraze, biogenní kyselina sírová apod. Vývoj technologií jde samozřejmě dál a provedené dlouhodobé testy nejsou jediným podkladem pro spolehlivé a odpovědné navrhování ochranné technologie betonu, nejen v prostředí ČOV. O rozdílech mezi jednotlivými sanačními technologiemi však vypovídají dostatečně zřetelně.

DANIEL SCHÖNFELDER
foto archiv firmy Sika

Ing. Daniel Schönfelder (*1978)
absolvoval Fakultu stavební VUT v Brně, pracuje jako product manager oblasti „refurbishment“ ve firmě Sika CZ, s. r. o.