Materiály

Dům s průhledem na Lomnický štít

foto: Jiří Hloušek

Investor pracuje pro architektonický ateliér INAR specializující se na vysokohorské objekty, restaurace a interiéry. Dům pro svou rodinu se rozhodl postavit na pozemku ve Velké Lomnici, nedaleko od současného bydliště.

Vstup na pozemek, který se nachází v klidné oblasti přímo uprostřed obce, je přes betonový most a Skalnatý potok, který teče ze Skalnatého plesa. O záplavovou oblast se ale nejedná. Objekt investoři navíc oproti původnímu plánu od potoka odsunuli, okraj domu je nyní od něj vzdálený 22 m. Vstup je od hladiny potoka o 4 m výše, 2 m nad stoletou vodou. Protože se v místě stavby kanalizace teprve chystá, dům má navrženou čističku odpadních vod. Elektřina vede na pozemek po mostě a voda pod potokem.

Vzhledem k tomu, že je pozemek v mírném svahu, dům je navržen ve dvou výškových úrovních. Ve spodní je „noční“ část, ve vyšší „denní“. Výškový rozdíl je 95 cm, ve zlomu je vnitřní schodiště. Do stejného místa je zároveň umístěna koupelna, nad ni se vešla ještě pracovna s výstupem na zelenou střechu, která bude částečně sloužit i jako pobytová terasa.

Hlavní vstup do objektu je ze severovýchodu po exteriérovém schodišti, ke kterému vede mlatová cesta. Následuje vstupní část, chodba a za ní technická místnost se spížkou.

Dominantní dojem v denní části dělá sedlová střecha z falcovaného plechu, která je otevřená do interiéru a tvoří tak galerii. Nad dětskými pokoji a ložnicí, v noční části, je rovná zelená střecha.

Dům by měl být po dokončení téměř energeticky expandovaným polystyrénem – HELUZ FAMILY 30 venkovních žaluzií a mají zabudovanou tepelnou nezávislý. I proto si investor jako obvodové zdivo zvolil tepelněizolační broušené cihly vyplněné 2in1 broušená. Nad okny byly použity překlady HELUZ FAMILY 3in1, které umožňují variabilní použití izolaci

„V denní části jsme chtěli spojit obývací zónu s kuchyní,“ popisuje návrh autor a zároveň i investor a pokračuje: „Manželka mi určila minimální prostorový požadavek, který se mi ale nedařilo splnit. Takže jsem zvětšoval a zvětšoval, až jsme se dostali na celkovou užitkovou plochu 124 m2 (denní a noční část), kam už se nám vše podařilo vměstnat. Kuchyně je jednoduchá, rovná s ostrůvkem, v rohu je jídelní část s rohovým oknem a knihovnou. Jižní stranu jsem navrhl jako tu klidnější, je tam největší proslunění a prostupnost do zahrady.“

Obytný prostor je orientován na jihozápad, ložnice na jihovýchod. Pootočením majitelé získali o 3,5 až 4 hodiny lepší prosvětlení v dětských pokojích. „Nasimulovali jsme si to v Archicadu a zjistili jsme, že to bude lepší takhle vytočit,“ pokračuje v popisu investor, „zároveň je to víc odkloněné od cesty, takže máme díky tomu i větší ticho. Ze stejného důvodu máme ve zdech na severní straně minimum oken, jen si žena vyžádala, aby byl průhled z chodby na Lomnický štít.“

Objekt je ve výšce cca 650 m n. m., takže se ještě nejedná o horskou oblast. „Sněží nám ale dost, takže se vegetační střecha nezdá moc výhodná,“ vysvětluje majitel. „Chtěli jsme ji ale kvůli snížení teploty v místnostech pod ní. Dům sice ještě není dokončený, ale už teď je to cítit. Na vnitřním schodišti se to láme a rozdíl teplot je tam až 3–4°.“

Konstrukce a materiály

Základová deska je betonová. Aby majitelé dosáhli co nejnižší energetické náročnosti domu, zvolili zdivo HELUZ FAMILY 30 2in1 broušená. Od společnosti HELUZ jsou nadokenní překlady na venkovní žaluzie v krytých schránkách, se zabudovanou tepelnou izolací. Okna jsou zvenčí hliníková, zevnitř dřevěná. Krov je ze smrkového dřeva. Dům by ve finále měl mít kamenný a dřevěný obklad bez omítky. Vnitřní podlahy ve společenských místnostech budou z litého betonu s jemným pastelovým pigmentem. Ostatní podlahy budou z vinylu, v koupelně investor plánuje velkoplošnou keramiku.

Překlad HELUZ FAMILY 3in1 nosný
Má variabilní prostor pro venkovní stínicí techniku využitelný kdykoliv v průběhu životnosti stavby. Používá se jako překlad nad okenní otvor v obvodových stěnách. Na stavbu je dodáván plně vybavený izolantem, není potřeba s ním dále nic dělat, lze ho osadit, zazdít a získat nosnost a tepelněizolační vlastnosti, jako kdyby byl použit klasický nosný překlad. Stavebník se ale kdykoliv může rozhodnout namontovat zastínění. Tento překlad mu to umožní postupným vytahováním jednotlivých dílů izolantu, čímž postupně vznikne prostor pro žaluzii, malou roletu anebo i pro velkou schránku na roletu. V každé fázi tedy v překladu zůstává maximum izolantu pro dané řešení.

Průběh stavby

Jediným technickým problémem se ukázal být most vedoucí na pozemek. „Je z dutinových panelů a má nosnost 12 t. Míchačka s betonem ale vážila kolem 40 t,“ popisuje komplikace investor. „Nabízela se už jen dvě větší ramena, ta ale byla vytížená někde na dálnici a finančně už to pro nás nebylo únosné. Zvolili jsme tedy firmu, která se specializuje na čerpání betonu a betonových směsí, a ti nám beton dolili maličkými čerpadly z cesty. Bylo to dost pracné, protože se to muselo rozdělit na 10–12 betonáží. Ta malá čerpadla měla taky malé průměry, a stávalo se, že se ucpávaly větším kamením. Hodinová práce se protáhla třeba na 4. Odměnou nám za to je, že jsme dům mohli postavit dál od komunikace a mít tam díky tomu větší klid. Nejbližší kraj domu je od ní vzdálený 55 m,“ uzavírá.

A jak se pracovalo s cihlami HELUZ? „Úplně perfektně, stavěli to živnostníci z vedlejší vesnice, byli jsme s nimi naprosto spokojení, skvěle četli výkresy, zvládali detaily. Sice chtěli původně použít PUR pěnu, ale to jsem jim vymluvil, a přešli na spárovací maltu. Severní stranu zateplíme polystyrenem, na něj pak přijde ten kamenný obklad. Jižní strana s provětrávanou fasádou bude bez polystyrenu kvůli lepšímu vnitřnímu mikroklimatu.“

„Uvidíme, jak vyjde energetický štítek při kolaudaci,“ říká majitel. Energetickou náročnost by si stavebníci přáli pochopitelně co nejnižší. V energetickém hodnocení budovy, které bylo přiloženo ke stavebnímu povolení, by pomocí primárních energií měli dosáhnout hodnoty A0.

„S manželkou jsme se rozhodli si pořídit elektrodům,“ vypráví investor. „Vytápění zajistí elektrokotel, výměníkový ohřívač a fotovoltaické panely na jižní straně. Navržených je jich 18, ale teprve podle reálných potřeb rodiny uvidíme, zda to bude stačit, případně zda bude možné jejich počet snížit.“

Dům by měl být po dokončení téměř energeticky nezávislý. O napojení na plyn majitelé neuvažovali. Jedním z důvodů byly i finančně náročné komplikace s přípojkou, která by musela jít z velké vzdálenosti, a navíc pod potokem. „Nemáme navržená ani tepelná čerpadla,“ pokračuje v popisu investor a projektant v jedné osobě. „Z vlastní zkušenosti vím, že vstupní a provozní náklady bývají různé, a nechtěli jsme si to komplikovat. Máme tam elektrické podlahové topení – systém heatflow, které se položí na polystyren a zalije betonem, u nás to bude 9cm vrstva. Máme tam černý komín napojený na krb v rohu obýváku o výkonu 5–7 kW, který by měl prostor sám v pohodě vytopit. Dům není velký, je to jen jedno poschodí, které jsem rozsekal na menší části,“ říká a uzavírá: „Galerii máme otevřenou, bude zaklopená sádrokartonem a vidět budou jen kleštiny, a to jen částečně. Vznikne nám tam v hřebeni střechy prostor o výšce 5,3 m. Jsme se ženou fanoušci filmu, tak si tam plánujeme dát projektor a budeme si promítat.“

Momentálně je dokončena hrubá stavba, objekt je zastřešený. Hotové jsou rozvody zdravotechniky – voda i kanalizace. V současné době se provádí elektroinstalace. Stavba by měla být připravena k nastěhování příští rok po létě.

HELUZ FAMILY 30 2in1 broušená
Tepelněizolační broušené cihly vyplněné expandovaným polystyrenem zděné na systémové tenkovrstvé malty určené pro chráněné zdivo oddělující vytápěné a nevytápěné prostory, pro obvodové zateplené zdivo a pro řešení konstrukčních detailů.
Broušené cihly FAMILY 2in1 mají nejlepší tepelněizolační vlastnosti na trhu v porovnání s ostatními materiály pro jednovrstvé zdivo. Vyplněním dutin těchto cihel polystyrénem došlo ke 40% navýšení jejich tepelněizolačních vlastností, při zachování paropropustnosti. Cihly FAMILY 2in1 šířky 440 a 500 mm splňují bez dodatečného zateplení doporučené hodnoty pro pasivní domy.

Výhody
● Nejlepší tepelněizolační parametry na trhu, součinitel prostupu tepla U až 0,11 W/m2K.
● Nahradí až 36 cm tepelné izolace.
● Tepelněizolačními vlastnostmi nahradí až 7 m tlustou zeď z plných cihel.
● Integrovaná izolace chráněná keramikou.
● Kompletní systémové řešení obálky budovy v jednovrstvé konstrukci.
● S rezervou splňují doporučené hodnoty pro pasivní i nulové domy.
● Masivní, bezpečná konstrukce.
● Přirozený prostup vodních par – zdivo dýchá.


Podle podkladů společnosti HELUZ

Publikováno v časopise Materiály pro stavbu 5/2024

Přidejte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*