Aktuality

Otevřený dopis ministrovi MMR

Jako stavebníci jsme zvyklí problémy řešit, a nikoliv na ně pouze upozorňovat ve veřejném prostoru, berte, prosím, tento dopis jako konstruktivní podklad pro odbor MMR, který je odpovědný za Portál stavebníka z hlediska funkcionality, kompatibility a obsahu. Konkrétním chybám, které nám jako podněty přišly od desítek našich členů – autorizovaných osob, se detailně věnuji ve druhé části dopisu.

Chci ještě využít této příležitosti a upozornit na problém spojený s dopady nového stavebního zákona, včetně jeho novelizací a příslušných vyhlášek, na naši práci. Na mysli mám především zjednodušování projektové dokumentace pro povolení záměru na tzv. DUR+ nebo zavedení vícero stavebně technických předpisů. To ke zjednodušení a zrychlení povolovacího řízení nepovede. Mrzí nás, že tak zásadním změnám nepředcházela kvalifikovaná analýza, která by ukázala, jaké změny jsou zapotřebí, a jaký bude dopad zmíněného souběhu.

Popsaný problém se týká i Portálu stavebníka. Zatímco autorizované osoby v oboru dopravních staveb sice musí nový portál používat, ale mají zatím jen „staré“ předpisy o projektové dokumentaci i o technických požadavcích na dopravní stavby, autorizované osoby, které připravují pozemní stavby, jsou v mnohem složitější systémové situaci.

Pokud projektanti pracovali na záměrech vyžadujících podle starých vyhlášek posouzení EIA a nestihli požádat o rozhodnutí o umístění stavby, se již musí řídit novou vyhláškou o projektové dokumentaci. Ta však vyšla ve Sbírce zákonů až na konci května. Neřeší to ani přechodná ustanovení. Podobných případů jsou desítky i na úrovni veřejných zakázek!

Dovolte mi, abych strukturovaně uvedl nejvíce palčivé problémy spojené s fungováním Portálu stavebníka. Za hlavní funkční nedostatky portálu stavebníka z pohledu projektanta považujeme následující:

  1. PŘIHLAŠOVÁNÍ
    Přístup do Portálu stavebníka je jen přes konkrétní osobu – identitu občana. Pokud je zhotovitelem projektové dokumentace firma, která podává více žádostí a zaměstnává více lidí, kteří vyřizují povolení, další osoba se do daného řízení nedostane. Zásadně chybí možnost zastupitelnosti. V případě nemoci, dovolené nebo ukončení pracovního poměru se firma k rozpracovaným zakázkám nedostane. Firma také nemá žádný přehled o tom, jak se jednotlivé žádosti o povolení záměru vyřizují a nemá možnost se k těmto údajům dostat, případně nahradit svého pracovníka jiným. Jde o zásadní nedostatek systému daný tím, že uživatel se loguje přes Portál občana a neuvádí IČO. Pro střední a velké projektové společnosti to znamená značný problém.
  2. CHYBÍ ÚDAJE IČ A AUTORIZACE ZPRACOVATELE PROJEKTOVÉ DOKUMENTACE
    V průvodním listu žadatel identifikuje Zpracovatele projektové dokumentace jedním z devíti dokladů (OP, pas, doklad o pobytu…). Není však možné zadat ani jeho IČ ani doklad o autorizaci. Toto zde chybí, a to považujeme za zásadní nedostatek systému!
  3. NEPOHODLNÉ OSLOVENÍ ORGÁNŮ
    Všechny údaje o stavbě/záměru se v každé žádosti pro projednání s dotčenými orgány musí vyplňovat opakovaně. Platí to například pro podání na HZS/hygienu. Je to velmi nepohodlné, neboť systém si nepřebere údaje z předchozího formuláře podání žádosti o povolení záměru. Aktuálně jde o daleko pracnější a časově náročnější proces než před spuštěním Portálu stavebníka. Pro projektanty je tak nyní pohodlnější rozeslat žádosti o vyjádření dotčeným orgánům prostřednictvím datové schránky.
  4. CHYBÍ PŘECHODNÉ OBDOBÍ PRO ZAVÁDĚNÍ PORTÁLU STAVEBNÍKA
    Systém neřeší to, jak postupovat v mimořádných případech, například úmrtí projektanta dokumentace vypracované a orazítkované do 30. 6. 2024 v listinné podobě. Tuto dokumentaci již nelze podat, neboť zemřelá osoba nemá elektronický podpis a razítko.
  5. PŘÍSLUŠNOST KE STAVEBNÍMU ÚŘADU
    I když se v žádosti vyplní údaje o katastru, v němž se stavební záměr nachází, systém neurčí, kterému stavebnímu úřadu žádost přísluší. Žadatel si to musí zjistit a zadat sám.
  6. KONTROLA FORMÁLNÍCH CHYB V ROZPRACOVANOSTI
    Na Portál stavebníka lze nahrát v zásadě cokoliv a systém nekontroluje formální chyby v rozpracovaném podání. Portál stavebníka u rozpracované žádosti nerozlišuje, jestli je dokument nahrávaný v požadovaném formátu a jestli je správně podepsán (dokonce lze nahrát i zavirované DWG).
  7. SKUPINY STAVEB PODLE NSZ
    Stavebník nevyplňuje, do jaké skupiny staveb povolovaný záměr spadá – tedy zda se jedná o jednoduchou, vyhrazenou nebo ostatní stavbu, které se liší požadavky na povolení i na projektovou dokumentaci.
  8. VERZOVÁNÍ AKTUALIZACÍ
    Nejsou verzované aktualizace systému Portálu stavebníka. Projektant pracuje v nějaké verzi a „pod rukama“ se mu může měnit, jak jsou opravovány některé nedostatky a doplňovány chybějící funkce, aniž by o tom byl jako aktivní uživatel informován.

Zároveň si dovolujeme upozornit i na méně závažné vady, spíše „kosmetického“ charakteru:

  1. Nově stavebník vyplňuje zatřídění stavby podle číselníku statistického úřadu (dosud to dělal úřad, je to nejen práce navíc, ale i paradox v porovnání s bodem 7 výše, kdy se nevyplňuje skupina staveb podle NSZ).
  2. Osnovou se uživatel dopředu dostane vždy jen o jednu stránku, byť je osnova klikatelná. Zpátky může „skákat“ o libovolný počet stránek.
  3. Položky v Menu lze vybrat, jen když jedete myší shora, zezdola je nevyberete.
  4. Nápověda při zadávání je case-sensitive (nenajde „žižkov“, musí se začít velkým písmenem „Žižkov“).
  5. Z ARESu systém podle IČO nenajde nic, uživatel zadává vše ručně stále dokola. Údaje o sobě také vyplňuje v žádosti ručně, přitom je do systému přihlášen skrze prokazatelnou identitu.
  6. Při zadávání země je vždy jako první Afghánistán.

Vážený pane ministře,

berte, prosím, uvedené podněty jako náš příspěvek pro co nejrychlejší zlepšení chodu Portálu stavebníka. Z pozice autorizovaných osob nevidíme do rozhraní, jež se týká samotných stavebních úřadů, dotčených orgánů nebo samospráv.

Pokud byste naznal, že by náš aktivní vstup mohl pomoci vyřešit uvedené, i další problematické či diskutabilní vlastnosti Portálu stavebníka, jsme na ČKAIT připraveni zformovat vlastní pracovní skupinu. Soudím společně s mými kolegyněmi a kolegy, že od rychlosti, jakou bude tento nástroj plnit bezvadně požadavky zainteresovaných uživatelů, odvisí i míra pozitivní percepce celého procesu digitalizace českého stavebnictví. Obzvlášť, pokud se budeme ještě delší dobu potýkat s dopady nového stavebního zákona.

Přejeme i Vám mnoho sil a energie.
A jsme Vám se svým týmem k dispozici.
S úctou

Ing. Radim Loukota
místopředseda ČKAIT

Ing. Robert Špalek
předseda ČKAIT

Zdroj: ČKA