Články, Informace výrobců

Zámecký hotel Vígľaš – od uherských králů k vítězství v soutěži Stavba roku 2014

Příběh bájného Fénixe prožila slovenská národní kulturní památka zámek Vígľaš. Původně královský hrad ze 14. století v Podpolianském regionu, přestavěný na lovecký zámek císařem Zikmundem Lucemburským, z velké části za 2. světové války vyhořel a od těch dob jen chátral. Během velkorysé rekonstrukce a přestavby však vstal z popela a ruiny se proměnily ve čtyřhvězdičkový wellness Hotel The Grand Vígľaš, který se v internetovém hlasování veřejnosti stal slovenskou Stavbou roku 2014.

V rámci investice cca 16 miliónů eur architekti vsadili nejen na původní stavební materiály jako přírodní kámen a pálené cihly, ale zvolili i moderní materiály a například jen keramických obkladů a dlažeb RAKO se v někdejším sídle uherských panovníků uplatnilo bezmála 6000 metrů čtverečních.

„Zámek Vígľaš byl unikátní projekt nejen na Slovensku, ale i ve střední Evropě a asi se jen tak v budoucnu nezopakuje,“ soudí Ing. Zsolt Papp z ateliéru PROART, který je spolu s Ing. arch. Alicí Tichou spoluautorem architektonického řešení.

Díky hlasování veřejnosti se Hotel The Grand Vígľaš stal Stavbou roku 2014 na SlovenskuVstupní zámecké schodiště pokryly schodové tvarovky ze série Rock v odstínu šedé žuly

Zříceniny zámku odkoupil v roce 2007 od obce soukromý investor společnost Zámek Vígľaš a tehdy začal projekt obnovy pod dohledem odborníků z památkových úřadů. Rozsáhlá rekonstrukce byla ukončena v září 2013 a začátkem září 2014 byl slavnostně otevřen kongresový hotel The Grand Vígľaš **** s wellness službami. V prestižní soutěži realizovaných staveb na Slovensku (jedním z vyhlašovatelů je Sdružení pro rozvoj slovenské architektury a stavebnictví – ABF Slovakia) pak v internetovém hlasování získal titul Stavba roku 2014.

Na začátku byla virtuální rekonstrukce
Návrh rekonstrukce a obnovy zámku Vígľaš se vrátil k hmotově prostorovému uspořádání nejvýznamnějších vývojových fází a zároveň respektoval poslední funkční stav do roku 1945. Objekt výrazově prezentuje barokní stavební fázi jako nejzachovalejší, s částečnou prezentací gotických částí nejstarší vývojové etapy zámku. Renesanční opevnění je prezentováno v původní podobě po opravě lokálních poškození.

Samotné několikaleté stavební činnosti předcházel návrh rekonstrukce virtuálně v počítači, a to na základě zaměření pozůstatků zdiv a zachovaných prvků, archivních materiálů – pohlednic, fotografií, kreseb, architektonicko-historického a archeologického výzkumu. „Šlo o poznání minulosti, o pochopení a zdokumentování, co se tam asi kdysi nacházelo. Ze zřícenin jsme se snažili měřením zjistit, jaké tvary stavba měla, protože úbytek hmoty byl neuvěřitelný, jen během projektových prací se samovolně propadly tři klenby,“ říká Ing. Zsolt Papp a pokračuje: „Co zůstalo, to jsme rozebrali, vyčistili a znovu zabudovali, snažili jsme se co nejvíce zakonzervovat a stabilizovat původní konstrukce a zachránit památku pro další generace.“

Protože se zároveň měnila funkce zámku, který se stával moderním kongresovým wellnes hotelem s kapacitou 121 lůžek, bylo nutné v návrhu zohlednit tyto nové dispozice. „Kongresový sál jsme původně chtěli zapustit do země, aby co nejméně narušoval vzhled zámku, ale když jsme na nádvoří vyhloubili jámu, našli jsme základy budovy ze 14. století, takže jsme je museli zakonzervovat a za pochodu najít jiné řešení,“ vzpomíná Ing. Zsolt Papp. Po konzultaci s památkáři tak byl kongresový sál vklíněn mezi východní a západní křídlo zámku a objekt je řešen jako „novotvar“, a to i materiálovým provedením. Velká zasklená hliníková konstrukce má minimální tloušťku rámů, tmavé sklo, které v kombinaci s obkladem z přírodního kamene tvoří doplněk k historické architektuře, nekonkuruje jí a není dominantním prvkem.

Obklady a dlažby RAKO ladí s historickými materiály
„Nejsem zastáncem historizujících stylů, nejpoctivější je podle mě přiznat, že se jedná o nové věci. Do historických prostor jsme tedy vraceli přírodní kámen nebo dřevo, prostory, které dříve neexistovaly, jako jsou třeba hotelové pokoje nebo nové schodiště, tam jsme materiálovým provedením dávali najevo, že se jedná o nové prvky. Samozřejmě jsme vybírali materiály, které svou nadčasovostí a neutrálností s původními souzněly, v gastro místnostech, mokrých provozech, jako je bazén, či v technickém zázemí jsme zase dbali na hygienické a bezpečnostní předpisy,“ vysvětluje architekt Ing. Zsolt Papp, proč volba padla na české keramické obklady RAKO od společnosti Lasselsberger.

Univerzální dlaždice Rock se uplatnily i na zámeckých chodbáchNa podlahách některých apartmánů je položena dlažba série Travertin s jemně reliéfním lapovaným povrchem

A tak reprezentativní vstupní schodiště pokryly schodové tvarovky ze série Rock (RAKO) v odstínu šedé žuly s probarveným střepem a homogenní kresbou a glazované slinuté dlaždice ve formátech 30×60 a 60×60 cm z téže řady se rozběhly i po chodbách hotelového zámku. „Oslovila mě barva a jemná, přirozená struktura dlažby. Není výrazná, při tom má svou hloubku, textura se neopakuje a výsledný dojem je elegantní,“ říká Ing. Zsolt Papp a Ing. Ľudovít Bulla, technický poradce pro značku RAKO, který měl projekt za společnost Lasselsberger na starosti, ho doplňuje: „Dovolím si tvrdit, že se jedná o největší počet schodových tvarovek dodaných na jednu realizaci v rámci Slovenska, protože tam nebyly dva stejně široké schody, každá dlaždice se musela jednotlivě dořezávat.“

Podobné zadání ladit s původními materiály splnila i dlažba série Travertin (RAKO) s jemně reliéfním lapovaným povrchem, která byla položena na podlahách několika apartmánů a která má rovněž blízko k přírodnímu kameni. V přilehlých koupelnách všech hotelových pokojů pak na ni navázala dlažba a obklady série Concept. „Desingově nenápadné a neutrální barvy této série umějí ladit v podstatě s čímkoli, ať už to byly červeně vymalované stěny koupelny, výrazné rustikální dekory či původní kamenný kus zdi,“ dodává Ing. Ľudovít Bulla.

V hotelovém wellness centru Wellness – Queen Barbara Spa, pojmenovaném po manželce krále Zikmunda, kromě „kamenného“ stylu musely dlažby splňovat i bezpečnostní požadavky na protiskluznost v mokrém prostředí. Nevtíravé hnědé tóny dlažby RAKO v kombinaci s mozaikou na plochách kolem bazénu přirozeně navázaly na dřevěné podhledy. V saunách pak byla položena série Naturstone s výrazným břidlicovým reliéfem v přírodních pískových barvách.

„Byla to ojedinělá realizace, svým charakterem i rozsahem, jen dlažby pokryly více než 3600 m² plochy a obklady pak další dva tisíce metrů čtverečních. Další materiály RAKO se uplatnily ještě třeba ve vinárně, v kuchyních a dalším technickém zázemí,“ dodal technický poradce Ing. Ľudovít Bulla.

Středověká atmosféra na čtyřhvězdičkové úrovni
Díky velkorysé obnově se zámek Vígľaš stal výjimečným historickým místem, které spojuje středověkou atmosféru se špičkovými službami čtyřhvězdičkového hotelu. Lákadlem jsou nejen pokoje v sedmi kategoriích, zařízené dobovým nábytkem ve středověkém stylu, ale také Velký kongresový sál krále Zikmunda pro 200 osob a menší Sál krále Matyáše Korvína, Bílý a Červený salonek či Malý a Velký rytířský sál s kaplí. Na ty navazuje gotická kaple. Kongresové sály a salonky situované v historických i moderních prostorách zámku jsou určeny zejména pro firemní klientelu, teambuildingy a školení. Rytířské sály jsou vhodné zase pro společenské akce, ceremonie a také církevní obřady.

V koupelnách hotelových pokojů ladí obklady ze série Concept s červenou výmalbou i výraznými dekory tapetSérie Naturstone v přírodních barvách splnila nároky na protiskluznost v mokrém prostředí wellness centra

Samostatnou kategorií doplňkových služeb je hotelové wellness centrum, Wellness – Queen Barbara Spa. Ubytovaným hostům je k dispozici bazén s protiproudem, vířivka, infrasauna, finská sauna, ochlazovací bazén, jakož i různé druhy masáží.

Luxusní restaurace AnjouCourt je nazvaná podle královského rodu Anjou, jehož přítomnost vyjadřují rodové lilie a bohatě zdobený, ručně malovaný strop. Dominantou restaurace je grandiózní krb, nad kterým se vyjímá reliéf uherského a českého krále a římsko-německého císaře Zikmunda při audienci poslů Řádu německých rytířů. Ručně malovaná freska na protilehlé stěně symbolizuje vstup do další místnosti i času a znázorňuje stolování ve středověku.

Klenby stylové hradní kavárny krále Ludvíka I. v historickém sále, přístupné i z vnějšího nádvoří, podpírají opěrné pilíře. Kavárna je vhodná nejen na ranní posezení u kávy či večerní setkání s přáteli, ale i pro menší rodinné i firemní akce a je denně přístupná i pro neubytované hosty. V podzemních prostorách zámku je situována Vinárna krále Vladislava II.

„Zámek Vígľaš je symbolem nového trendu v hotelnictví na Slovensku. Velkorysá rekonstrukce přináší návštěvníkům zámku návrat do období gotiky, renesance i baroka a je aristokratickým skvostem nejen Podpolianského regionu, ale i Slovenska. Oblíbené sídlo pěti uherských králů si může každý prohlédnout s doprovodem a odborným výkladem,“ zve na návštěvu ředitel hotelu Róbert Balek.

Údaje ke stavbě:
Název: Hotel The Grand Vígľaš ****, Zámek Vígľaš – rekonstrukce národní kulturní památky, Obec Vígľaš, okres Detva
Autoři architektonického řešení: Ing. arch. Alenka Tichá, Ing. Zsolt Papp
Projektant architektonické části: PROART – projektování a realizace staveb, s. r. o.
Projektanti – statika stavby: Ing. Jozef Zack, Ing. František Škvarka
Hlavní zhotovitel: SIMACH, s. r. o.
Hlavní stavbyvedoucí: Ing. Jozef Hříbek
Stavebník: ZÁMEK Vigla, s. r. o.
Dozorčí činnost: Ing. Karol Červenka
Celkové investiční náklady bez DPH: 15,7 mil. €
Stavební náklady bez DPH: 14,5 mil. €
Lhůta výstavby: 09/2009 až 08/2014
Celková plocha parcely: 8148 m²
Celková zastavěná plocha: 3544 m²
Celková užitná plocha: 6523 m²
Celkový obestavěný objem: 52 450 m³

podle podkladů společnosti Lasselsberger