Stavitel

Proč si slovenské stavební firmy zakázky kupují, ale užitek jim to nepřináší

Čekání na zakázky – slovní spojení definující současnost stavebního průmyslu. Táhnoucí se výběrová řízení a o čtvrtinu nižší ceny než v době před pěti lety prohlubují černé myšlenky stavbařů. Výraznější zlepšení podle nich nepřinese ani příští rok.

 

 

 

Budou proto dál restrukturalizovat, propouštět, a pokud to půjde, tak někteří i „kupovat“ zakázky. Vyplývá to z Kvartální analýzy slovenského stavebnictví analytické společnosti CEEC Research, která vznikla za podpory Považskej cementárny a společností Weber a Terrastroj.


Slovenské stavebnictví stále čeká na příliv velkých stavebních zakázek od státu. Ty by mohly pomoci nejen velkým firmám, ale formou realizace subdodávek i středním a menším firmám. Rovněž by se mohla zlepšit i dříve fungující a nyní chybějící segmentace trhu – tj. o velké zakázky se ucházely zejména velké společnosti a do menších výběrových řízení se spíše hlásily střední a malé firmy.

Velké zakázky jsou ale teprve v procesu výběrových řízení, a proto už v tomto roce výkonu sektoru ani stavebním firmám nepomohou. Jak doplňuje ministr dopravy, výstavby a regionálního rozvoje Ján Počitek: „Nedávno sa podpísal kontrakt na stavbu veľmi dôležitého diaľničného úseku Svrčinovec-Skalité, a v záverečných fázach sú tendre na desiatky kilometrov diaľnic a rýchlostných ciest. Bohužiaľ, kvôli mnohým námietkam, ktoré vznášajú samotné stavebné firmy, termín ich ukončenia nie je v rukách rezortu dopravy.“

Ředitelé stavebních společností jsou tedy pro tento rok stále pesimističtí – v březnu predikovali pokles 4,6 procenta, v červnu 4,3 procenta. Nyní téměř tři čtvrtiny z nich očekávají rovněž pokles, ten by měl být ale vetší a to až 6,5 procenta. Vážnost situace potvrzuje i Anton Barcík, předseda představenstva a generální ředitel firmy Považská cementáreň, a. s. „Rok 2014 bude pre stavebné spoločnosti ďalším rokom, v ktorom nebudú riešiť rozvojové programy, ale pri pretrvávajúcej stagnácii hlavným motívom zostane boj o holé prežitie. Oživenie slovenského stavebníctva očakávame až v roku 2015.“

To potvrzují i nejnovější čísla – o udržení se na trhu a práci pro své zaměstnance se bude bojovat i v roce příštím. Pokud se naplní předpovědi, zažije Slovensko šestý rok stavební krize. Podle výsledků studie už by ale neměl být tak výrazný – představitelé firem hovoří o mírném snížení výkonu sektoru a to o 1,6 procenta (v červnu přitom ještě věřili v mírný růst o 1,0 procenta a v březnu v růst o 0,5 procenta). Pomoci by měly právě zmíněné velké státní zakázky.

Celá situace také negativně dopadá i na dodavatele stavebních společností a vliv na ekonomiku se tím jen prohlubuje. Jak potvrzuje Peter Knap, Managing director, TERRASTROJ spol. s r.o. „Rok 2013 je rokom dalsieho poklesu stavebnej produkcie a tym aj predaja stavebnych strojov. Klesa vytazenost prostriedkov firiem a tym aj potreba servisnych prac a dodavok nahradnych dielov. Realizacia velkych statnych zakaziek je zivotne dolezita per cely sektor a nanho naväzujuce subdodavky. Bez toho bude rok 2014 kriticky.“

Stavební společnosti mají v tomto období vytížené jen tři čtvrtiny svých kapacit (zaměstnanců a strojů), celých 25 % kapacit stojí a firmy je musí bez možnosti využití financovat. To není dlouhodobě udržitelné, a pokud nedojde ke změně, budou vidět další redukce kapacit, případně odchody částí firem z trhu. „Na trhu je príliš veľké množstvo stavebných a obchodných firiem, ktoré stavebné práce nerealizujú, len ich manažujú a prekupujú. Každá spoločnosť je zodpovedná za svoju cenotvorbu. Nízke ceny by nemali byť obhajobou za nekvalitu. K redukcii a vyčisteniu stavebného trhu dôjde len vtedy, ak sa nebude beztrestne tolerovať, že straty spoločnosti (z nesprávnych manažérskych rozhodnutí a z nízkych cien) nakoniec zaplatia poddodávatelia a dodávatelia materiálov, řekl Juraj Škorvánek, Obchodný ředitel, Ingsteel, spol. s r. o.

Výsledkem přebytku kapacit na trhu jsou i propady v cenách realizovaných prací. Podle ředitelů se průměrný rozdíl mezi očekávanou cenou investora a výsledkem výběrového řízení např. u veřejných zakázek odchyluje až o 29 %. Aktuálně až 56 % firem potvrzuje, že získává i zakázky, které částečně dotují, tj. realizují na nich ztrátu. To samozřejmě škodí jak podmínkám a tržnímu prostředí v rámci slovenského stavebnictví jako celku, tak i samotným firmám. Pokud rychle nezískají ziskové zakázky, ze kterých by mohly ztráty sanovat, ukončí svoji činnost díky problémům s cash flow a platební neschopnosti.

„Ve slovenském stavebnictví stejně jako v ČR se objevil možná ne úplně nový termín, zato s novým významem: zakázku jsme si koupili. Což nemá nic společného s korupcí, ale s tím, že pro získání zakázky musela firma nabídnout takovou cenu, která je nižší než náklady nutné k jejímu provedení, a rozdíl pak sama reálně doplatí,“ popisuje situaci na trhu Jiří Vacek, ředitel analytické společnosti CEEC Research.

Více informací je možné získat v Kvartální analýze slovenského stavebnictví Q3/2013, která je k bezplatnému stažení na webových stránkach spoločnosti CEEC Research – www.ceec.eu.

Alena Setničková