Průmysl a obchod

CEEC Research: Většina stavebních firem má výhrady k novému zákonu o veřejných zakázkách

Mírně nadpoloviční většina ředitelů stavebních společností považuje nový zákon o veřejných zakázkách za nedostatečný. Stejná část stavebních společností zároveň upozorňuje, že tento zákon vytváří prostor pro klientelismus a korupci. Jen dvě pětiny ředitelů věří, že zadavatelé využijí ve výběrových řízeních možnost vícekriteriálního hodnocení. Vyplývá to z Kvartální analýzy českého stavebnictví Q4/2016, zpracované analytickou společností CEEC Research ve spolupráci se společností SGCP, divize Weber.

Ředitelé stavebních společností nejsou zajedno ve svých názorech na nový zákon o zadávání veřejných zakázek. Podle nejnovějšího průzkumu není s tímto zákonem spokojena nadpoloviční většina (57 procent) dotázaných. Větší nespokojenost přitom vyjadřují velké stavební firmy, které zákon považují za nedostatečný dokonce v 62 procentech případů.

Více než polovina firem (56 procent) je zároveň přesvědčena o tom, že nový zákon o zadávání veřejných zakázek vytváří prostor pro klientelismus a korupci. Sedmina (15 procent) společností se přitom k danému tématu odmítla vyjádřit. Velké rozdíly v odpovědích se však objevovaly v závislosti na zaměření a velikosti firmy. Zatímco z velkých firem tento problém potvrdila více než třetina (35 procent) společností a třetina se odmítla vyjádřit, malé a střední společnosti specializované na pozemní výstavbu předpokládají možnost ovlivňování dokonce v 61 procentech případů. O možném klientelismu a korupci pak hovořily dvě pětiny firem (43 procent).

Jen podle pětiny (21 procent) ředitelů vyřeší tento nový zákon o veřejných zakázkách problém mimořádně nízkých nabídkových cen. Na této odpovědi se shodly všechny firmy napříč spektrem, s výjimkou inženýrských stavebních společností. Jejich představitelé jsou ještě pesimističtější a novému zákonu v tomto ohledu věří jen v 16 procentech případů.

Jen bezmála polovina ředitelů stavebních společností (44 procent) se domnívá, že veřejní investoři využijí ve výběrových řízeních možnost vícekriteriálního hodnocení. Celých 15 procent firem předpokládá, že zadavatelé tuto možnost plně využijí. Stejná část ředitelů stavebních společností si ale myslí, že zadavatelé vícekriteriální způsob vyhodnocení používat nebudou, protože to neumí. Více než čtvrtina firem (26 procent) pak dokonce vyjádřila názor, že zadavatelé této možnosti využívat nebudou, protože nechtějí.

Kvartální analýza českého stavebnictví Q4/2016 bude publikována na Setkání lídrů českého stavebnictví 2016/H2 ve čtvrtek 15. prosince.

tisková zpráva