Soutěže

Soutěžní Přehlídka diplomových prací vysokých škol a fakult poskytujících architektonické vzdělání – výsledky

Ojedinělá Přehlídka úspěšně obhájených diplomových prací absolventů vysokých škol a fakult poskytujících architektonické vzdělání v akreditovaném magisterském studijním oboru zařazeném na seznam škol s uznaným vzděláním a příbuzným vzděláním, kterou již 15. rokem pořádá Česká komora architektů (ČKA), zná vítěze.

O tom, že je o prestižní akci mezi studenty zájem, svědčí i narůstající číslo přihlášených prací. Letos své návrhy zaslalo 99 soutěžících. Pětičlenná odborná porota nakonec ocenila šest studentů ze čtyř vysokých škol.

Cílem přehlídky je porovnání kvality na jednotlivých vysokých školách, stejně jako možnost představit práce čerstvých absolventů veřejnosti. Odborná porota ve složení Ing. arch. Martin Chválek, Ing. arch. Hana Maršíková, Ing. arch. Jiří Opočenský, Ing. arch. Ondřej Teplý a Ing. Maxim Turba vybrala 29 návrhů, které postoupily do 2. kola.

Přehlídka mimo jiné ukázala, že začínající architekti opravdu chápou, že architektura je celostní obor, který se dotýká celé řady odvětví. Nevyhýbali se proto ani naléhavým společenským či politickým otázkám. Všechny oceněné projekty tuto promyšlenost konceptu a snahu věnovat se ožehavým tématům potvrzují. Mezi specifika letošního ročníku patří i to, že větší zájem o soutěž projevily budoucí architektky. Oproti 46 přihlášeným mladým architektům stálo 53 architektek. Oceněni pak byli zcela vyrovnaně – tři ceny si odnesly ženy a zbývající tři muži.

„Na samém vrcholu byly oceněny práce, které zaujaly porotu svou lapidárně vyjádřenou silnou myšlenkou – dva měřítkem zcela odlišné projekty, Šumava a Křížová cesta pro Stříbrnice, a dále výjimečně zvládnuté koncepty kulturních staveb Nová synagoga v Brně a Dokumentační centrum českých Němců v Ústí nad Labem, které prolnuly inspiraci hlubokého pochopení tématu v sofistikované vyjádření architektonickými prostředky,“ vysvětluje předseda poroty Martin Chválek.

● První cenu a Hlavní cenu společnosti ProInterier (25 000 Kč a zájezd do Chicaga na veletrh NeoCon) získal absolvent Akademie výtvarných umění v Praze Filip Kotlář za projekt Dokumentačního centra českých Němců. Student profesora Přikryla porotu zaujal vysoce vyzrálým přístupem k řešení společensky kontroverzního a architektonicky složitého tématu.

● Druhá cena (15 000 Kč) patří Janu Vybíralovi za projekt Šumava (Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze), v němž se pokusil vypořádat se s vysídlením Šumavy během padesátých let minulého století.

● Závažnou otázku osídlování problematických oblastí si zvolila i držitelka třetí ceny (10 000 Kč) Jitka Brablecová z Fakulty architektury ČVUT v Praze. Věnovala se udržitelnému rozvoji českého venkova (vesnice Malé a Vysoké Březno) v prostředí uhelných dolů. 

Čestné uznání poroty si vysloužila Barbora Zmeková z Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze za projekt Znojemské Hradčany. Zvláštní cenu Českých center si odnesl Vojtěch Jemelka (Akademie výtvarných umění v Praze) za působivý projekt Křížová cesta pro Stříbrnice, který se pohybuje na hranici architektury a landartu. Petra Husslíková ze Stavební fakulty VUT v Brně porotu nadchla vyzrálým přístupem k židovské komunitě. Její práce Nová synagoga v Brně byla proto oceněna Zvláštní cenou společností Cegra.

Hodnocení poroty a autorské zprávy k oceněným projektům naleznete zde.

„DIPLOMKY“ 2014 v číslech
– 10 vysokoškolských pracovišť (43 studentů z FA ČVUT Praha, 12 z FA VUT v Brně, 13 z FSV ČVUT Praha, 7 z UMPRUM Praha, 5 z FAST VŠB TU Ostrava, 4 z AVU Praha, 7 z FAST VUT v Brně, 4 ze ZF MENDELU Brno, 2 z FUA TU Liberec a 2 z ČZU Praha);
– 99 studentů (53 žen a 46 mužů);
– 58 studentů se přihlásilo do soutěže o zvláštní cenu společnosti CEGRA, z toho 27 odevzdalo CD s podklady zpracovanými v softwaru ArchiCAD.

Výstava prací
Jak jsou čerství absolventi architektury, urbanismu či krajinářské architektury zdatní, můžete posoudit sami v pražském sídle ČKA do 31. října 2014. V následujících měsících budou studentské práce, jež postoupily do 2. kola, vystaveny i na zúčastněných vysokých školách. Stejně jako v uplynulých ročních pokračuje virtuální galerie na www.diplomy.cz, kde jsou zároveň uveřejněny všechny oceněné práce předchozích ročníků Přehlídky.

Na cestu pak vyrazí nejen návrhy, ale i studenti samotní. Napomůže tomu spolupráce s Českými centry a společností ProInterier. Návštěva jednoho z Českých center v Evropě, stejně tak jako profesní zájezd na chicagský veletrh NeoCon, byly pro studenty letos jistě velkým lákadlem. Kromě finančních odměn v celkové výši 50 000 Kč jeden z výherců obdrží i licenci na software ArchiCAD, který věnovala společnost Cegra.

tisková zpráva, wd