Soutěže

Soutěž Best of Realty – Nejlepší z realit 2016 – výsledky

Na slavnostním galavečeru byly dne 15. 11. 2016 v Praze v Kongresovém sále České národní banky vyhlášeny výsledky a předána ocenění nejlepším projektům českého realitního trhu za uplynulý rok. O vítězích 18. ročníku soutěže Nejlepší z realit – Best of Realty, která se v tuzemsku považuje za nejprestižnější ve svém oboru, rozhodla devítičlenná odborná porota. Nominace letos získalo celkem 37 projektů v pěti základních kategoriích.

Rozhodujícími kritérii při posuzování kvality přihlášených projektů byly výběr lokality, urbanistické a architektonické řešení, kvalita realizace a zejména úspěšnost na realitním trhu. Soutěž jako každoročně probíhala pod odbornou záštitou Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí.

V čele poroty byl Ing. Pavel Kühn (Česká spořitelna – Erste Corporate Banking). Členy jury byli zástupci Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí (ARTN) a dalších profesních sdružení, agentur pro výzkum trhu, bankéřů, realitních makléřů a poradenských společností.

O nominaci na ocenění titulem „Nejlepší z realit 2016“ se mohly ucházet stavby dokončené v České republice po 1. lednu 2015, a to v kategoriích Rezidenční projekty, Nová administrativní centra, Hotely a Skladové a průmyslové areály. Vedle toho získal Zvláštní cenu poroty projekt, který za uplynulý rok jedinečným způsobem přispěl k rozvoji českého trhu s nemovitostmi či architektury a pozvedl kvalitu okolního prostředí. Svou cenu „Award for Excellence“ udělila i Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí. Stejně jako vloni byla udělena Cena čtenářů mediálních partnerů, kdy prostřednictvím domovské stránky soutěže mohli dát hlas nejlepšímu realitnímu projektu bez výběru kategorie také laici a vyjádřit tak „vox populi“.

Odborná porota se letos poprvé rozhodla rezidenční projekty hodnotit ve dvou kategoriích: do 25 bytových jednotek a od 26 bytových jednotek. Naopak letos poprvé nebyla z důvodu rostoucí saturace trhu otevřena kategorie Obchodní centra. Zajímavé významné projekty v tomto segmentu se totiž v ČR objeví až koncem tohoto a během příštího roku, a to včetně modernizací stávajících obchodních center.

V tradičně nejsilněji zastoupené kategorii rezidenčních projektů získalo letos nominace celkem 17 uchazečů: z toho šest v kategorii do 25 bytových jednotek a jedenáct v kategorii od 26 bytových jednotek. V první z nich porotci postavili nejvýše Rezidenci Černošice. Ocenili moderní a zároveň komorní pojetí projektu, jehož architektura se snoubí s elegancí, oplývá lehkostí a smyslem pro detail. Rezidence plynule navazuje na stávající zástavbu a svým obyvatelům poskytuje skutečně klidné a komfortní příměstské bydlení.

Rezidence Černošice

V kategorii rezidenčních projektů většího rozsahu (nad 26 bytových jednotek) si vítězství odnáší bydlení U Cukrovaru, bytové domy Elča a Emča v Praze 4. Projekt získal prvenství za výjimečnou a citlivou architektonickou koncepci moderních nízkopodlažních a nízkoenergetických domů, které v rozsáhlé lokalitě brownfieldu bývalého modřanského cukrovaru velmi přirozeně propojily původní zástavbu rodinných domů s nově vzniklými bytovými projekty.

U Cukrovaru, bytové domy Elča a Emča

Mezi novými administrativními centry zvítězilo Enterprise Office Center v Praze 4 za nekompromisní odpověď na poptávku po moderních kancelářích 21. století. Jury ocenila Enterprise jako elegantní, moderní a komerčně velice úspěšný projekt, který přispívá k dalšímu rozvoji lokality na Pankráci.

Enterprise Office Center

V kategorii hotelů získal titul Grandhotel Ambassador Národní dům Karlovy Vary za elegantní a citlivou rekonstrukci krásného secesního historického domu v centru města, jemuž byla po dlouhých letech chátrání vrácena jeho historická krása. Hlavní sál předurčuje hotel k tomu, aby se stal také významným kulturně-společenským centrem města.

Grandhotel Ambassador

Kategorii skladových a průmyslových areálů ovládl projekt DSV Road u Pavlova ve Středočeském kraji za nastartování nového distribučního parku, úspěšné řešení lokality ve spolupráci s místní samosprávou a v neposlední řadě i za unikátní architektonické řešení, nabízející největší jednolitý prostor v tomto typu skladů v České republice.

DSV Road

Zvláštní cenu poroty letos získala Vodárenská věž v Opavě za nevšední revitalizaci, rekonstrukci a dostavbu technické památky vodárenské věže pro parní lokomotivy na opavském nádraží. Projekt významně přispěl ke zlepšení kvality okolního prostředí a stal se zajímavou zastávkou nové cyklostezky v Nádražní ulici. Kromě investora je podle poroty také třeba vyzdvihnout a ocenit přístup Národního památkového ústavu.

Vodárenská věž

Cena „Award for Excellence“, kterou uděluje Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí, patří Mezinárodnímu výzkumnému centru ELI v Dolních Břežanech u Prahy. Jde o významný projekt vědecké „panevropské infrastruktury“, ve kterém se excelentním způsobem snoubí užitek (prestižní vědecké laserové pracoviště), estetika a mimořádně zdařilé architektonické ztvárnění. Předpokladem realizace projektu byla vynikající koordinace vědeckých pracovišť, architektonického studia a současně mimořádné porozumění a akceschopnost místní samosprávy.

Mezinárodní výzkumné centrum ELI

Cena čtenářů mediálních partnerů patří projektu Byty Na Vackově v Praze 3, který soutěžil v kategorii Rezidenční projekty nad 26 jednotek.

Byty Na Vackově

Kompletní přehled oceněných staveb
Rezidenční projekty menšího rozsahu
(do 25 bytových jednotek)
1. místo: Rezidence Černošice, Černošice; developer: IBS Rokal; architekt: Šafer Hájek architekti
2. místo: Obecní dvůr, Praha 1; Around Inside/Ungelt group; RBTA-Ricardo Bofill/TaK Architects
3. místo: WhiteGray Rezidence, Praha 4; V Invest CZ; Kaama

Rezidenční projekty většího rozsahu (nad 26 bytových jednotek)
1. místo: U Cukrovaru – bytové domy Elča a Emča, Praha 4(12); Skanska Reality; Loxia
2. místo: Britská čtvrť VI, Praha 5; FINEP; ABM architekti (architekti Bouřil a Dohelský)
3. místo: SMART byty Nové Butovice, Praha 5; Trigema; Ateliér Smitka

Nová administrativní centra
1. místo: Enterprise Office Center, Praha 4; Erste Group Immorent ČR; Ateliér Krátký & Fabion
2. místo: Classic 7 Business Park (fáze III – budova M), Praha 7; Classic Park III; CMC Architects
3. místo: Campus Science Park – budova C, Brno; White Star Real Estate/AIG; A plus ve spolupráci s She-Architect

Hotely
1. místo: Grandhotel Ambassador Národní dům, Karlovy Vary, Eltodo; architekt neuveden
2. místo: Courtyard by Marriott, Brno; CTP; Studio acht
3. místo: Hotel Duo, Praha 9; Bohemia Properties; Atelier Saem

Skladové a průmyslové areály
1. místo: DSV Road, Pavlov; Panattoni Europe; architekt neuveden
2. místo: Distribuční centrum pro VF Corporation – II. etapa, Klecany; P3 Logistic Parks; Astra 92
3. místo: Panattoni Park Cheb – BWI Group, Cheb; Panattoni Europe; Rota Group

Zvláštní cena poroty
Vodárenská věž v Opavě; developer: Vodárenská věž Opava o. p. s.; architekt: Casua

Cena Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí (ARTN) – Award for Excellence
Mezinárodní výzkumné centrum ELI; developer: Fyzikální ústav AV ČR; architekt: Ian Bogle, Bogle Architects

Cena čtenářů mediálních partnerů
Byty Na Vackově (Praha 3), soutěžící v kategorii Rezidenční projekty nad 26 jednotek; developer: Metrostav; architekt: MS Architekti

S oznámením výsledků soutěže byl zároveň vyhlášen další, v pořadí 19. ročník soutěže. V průběhu roku 2017 se do něj mohou hlásit projekty, které byly dokončeny mezi 1. lednem 2016 a podzimem 2017.

tisková zpráva, wd