Materiály

Lihovar Smíchov: Členitá fasáda s obkladovými páskami Terca

Lihovar Smíchov, detail na rozhlednu do tvaru lahve

Projekt Lihovar Smíchov, realizovaný společností Trigema Building, je významnou součástí přeměny bývalého průmyslového brownfieldu na moderní rezidenční čtvrť. Hlavním cílem je zachování industriálního charakteru místa, který byl zakotven v architektonickém návrhu studia Black n‘ Arch Davida Černého. Tato přeměna zahrnuje výstavbu bytových domů, komerčních ploch a kulturního centra.

Architektonický koncept projektu reflektuje průmyslové využití. Celý areál je koncipován jako jedna velká továrna, která si uchovává své archetypální prvky, jako jsou cihelné fasády, komín a okna s průmyslovým členěním. Fasády jsou členité s velkým množstvím lodžií, balkónů, teras a ozdobných prvků, příkladem je rohová ocelová konstrukce představující láhev dnem vzhůru, která odkazuje na historii areálu. Vzhledem k umístění objektu byl kromě tepelně-izolačních požadavků kladen i maximální důraz na akustické vlastnosti fasády. 

Exteriér budov je tvořen pestrou škálou povrchových úprav a jejich kombinací, především cihelnými obkladovými páskami Terca od Wienerbergeru. Po několika fázích vzorování byly vybrány dva odstíny obkladů Terca v atypickém formátu s tloušťkou 18 mm z důvodu snížení zatížení systému ETICS. Jedná se o pásky Terca OPUS a Terca Pastorale ve formátu 216 × 65 mm, které byly použité v kombinaci se spárovací hmotou v přírodní bílé a antracitové barvě. Část fasády je také obložená tmavými variantami – páskami Terca Agora Grafietzwart. 

„Obkladové pásky představují efektivní řešení pro dosažení atraktivního vzhledu exteriéru budov. Jsou vhodné téměř kamkoliv – jak pro novostavby, tak pro rekonstrukce. Fasády z pásků Terca nabízejí širokou paletu barev a odstínů. Jejich velkou výhodou je dlouhá životnost bez nutnosti údržby. V projektu Lihovar vytvářejí působivý vzhled moderního bydlení v centru Prahy,” uvádí Roman Busta, obchodní ředitel divize hrubá stavba ve Wienerbergeru

Stejně jako cihlová fasáda připomínající archetyp továrny, celým projektem se prolíná symbolika lahví, která se odkazuje k původní továrně. V různé míře je vepsána do každé budovy. Zábradlí lodžií severozápadního rohu dohromady připomínají lahev obrácenou dnem vzhůru. Na ni navazují cihlové lahve na fasádě, které vznikly atypickou skladbou cihelných pásků a použitím kontrastní spárovací hmoty. Profilované pilastry jsou tvořené různou tloušťkou tepelné izolace tak, aby navazovaly na skladebnost cihel. Celkem bylo použito 7 500 m² cihelných pásků, což zhruba odpovídá ½ milionu cihel, které byly ručně nalepeny na fasádu. 

„Když jsme areál bývalého Lihovaru kupovali, tak jsme věděli, že budeme chtít zachovat industriální vzhled i u nové rezidenční výstavby, proto pro nás byla cihelná fasáda upřednostňovanou volbou, kterou jsme nastínili architektům a ti vzhled fasád dále rozpracovali. Výběr konkrétních typů cihel, ze kterých se pásky na fasádu řezaly, byl poté poměrně dlouhotrvající proces společného vzorkování investora a architektů, inspiraci jsme společně hledali zejména v Londýně,“ popisuje záměr Erik Březina, ředitel realizace developerských projektů společnosti Trigema Development.

Typ objektu: bytové i komerční prostory 
Lokace: Praha 5
Architekt: Black n‘ Arch, s. r. o. / David Černý, Radek Podorský, Tomáš Císař, Lucie Kahancová, Anastasiia Nesen, Jan Zajíček, Jakub Boudný, Ondřej Dvořák
Projekt: Arch.Design / Kateřina Vaníčková, Pavel Máčal, Hana Křepelková, Alena Derbeková

Použitý sortiment od Wienerbergeru:
Obkladové pásky Terca Opus
Obkladové pásky Terca Pastorale
Tmavé obkladové pásky Terca Agora Grafietzwart

O projektu: 
Projekt Lihovar by měl být dokončen v roce 2026 s celkem 550 byty, komerčními prostory a ikonickou rozhlednou na komíně, která nabídne jedinečný výhled na Prahu.

Lihovar Smíchov – etapa sever
Zastavěná plocha: 4 205 m²
Podlahová plocha bytů: 13 450 m2
Plocha retail: 1 840 m2
Počet podzemních podlaží: 2
Počet nadzemních podlaží: 7 + pobytová střecha
Počet obchodních jednotek v 1. NP: 12
Počet tříd MŠ (dětské skupiny): 2
Počet bytů celkem: 246
Počet parkovacích stání celkem: 187

Tisková zpráva Wienerberger

Přidejte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*