Střechy

Nejčastější chyby při pokládce střešních tašek

Fotografie nevhodné instalace DHV fólie

Plánujete stavbu nebo rekonstrukci střechy? Nepodceňujte výběr kvalitní střešní krytiny a správnou instalaci. Chyby při montáži, nevhodné kombinace materiálů nebo snaha ušetřit mohou mít za následek vážné problémy, které ohrozí funkčnost a životnost celé střechy. Investice do kompletního systému od jednoho výrobce, jako je Tondach od Wienerbergeru, se vám vyplatí. Důležité je i správné upevnění tašek, odvětrávání a ochrana proti sněhu. Nepřesné laťování či špatná volba materiálů mohou vést k rychlému opotřebení střechy a nákladným opravám.

Základním předpokladem ke kvalitní střeše je výběr vhodné krytiny, která musí korespondovat se sklonem střechy, jejím tvarem a členitostí. Kritické jsou spoje a přechody mezi taškami a nekeramickými doplňky použitými na střeše. Ne vždy jsou spolu totiž veškeré komponenty kompatibilní. Snaha kombinovat levné materiály od několika prodejců může pomoc investorovi něco málo ušetřit, ale časem se to podepíše na funkčnosti střechy a délce její životnosti. Pokud chtějí mít stavebníci jistotu, měli by materiál i doplňky pořídit u jedné značky. Tím si zaručí dodání uceleného a fungujícího systému výrobků a kompatibilitu jednotlivých prvků.

Střechu je nutné také kvalitně ukotvit, aby odolala i při extrémním počasí. „Pálenou keramickou krytinu kotvíme na každé krajní tašce, na nárožích i úžlabích a všech lemujících taškách. Při sklonu 45° a více je potřeba připevnit každou třetí tašku a při sklonu 60° a více každou tašku v ploše. Častou chybou zde bývá nevhodné upevnění, například za pomoci silikonu,” říká Rudolf Prus, technický poradce značky Tondach.

Fotografie špatné volby materiálu hydroizolační vrstvy

Správné odvětrávání je zásadní

Správného odvětrávání střešního pláště lze docílit pomocí větracích tašek a větrací mezery vytvořené kontralatí. Častou chybou zde bývá nedostatečná výška kontralatí, což vede ke zmenšení otvoru a tím i zvýšení vlhkosti v konstrukci „Investoři často zapomínají nebo podceňují protisněhovou ochranu, která je má za úkol ochránit od nekontrolovatelného padání velkých mas sněhu. Tondach má protisněhové háky přizpůsobené taškám, ale i kompletní protisněhové řešení se sněhovou mříží,” doplňujePrus.

Chyby se objevují i při uložení okrajových tašek. Nejčastějším důvodem chybného položení střešní krytiny je nedostatečná mezera mezi okrajem tašky a štítem. V neposlední řadě mohou investoři udělat chybu, když se snaží ušetřit na rekonstrukci střechy. Vymění sice střešní krytinu, ale klempířské prvky ponechají, aby snížili náklady. Na první pohled bezproblémové klempířské plechy však mohou být poškozeny v místech, kde to není vidět. Namísto úspory tak stavebník prodělá, protože bude muset brzy přistoupit k další rekonstrukci střechy. Proto je nutné k instalaci či opravě přistupovat zodpovědně a nesnažit se šetřit. Pořádná střecha totiž vydrží dlouhá léta. Co se na první pohled může zdát jako ušetřený čas a peníze, se časem projeví, a naopak povede k častějším opravám

Produktový tip:

DHV fólie Tondach FOL Mono DT

Doplňková hydroizolační vrstva (DHV)

Tato vrstva fólie chrání střechu před proniknutím srážek, vlhkosti, prachu a dalších nečistot z vnějšího prostředí. Má vysokou propustnost vodních par, což pomáhá odstranit vlhkost z interiéru domu a tím výrazně ovlivňuje jeho životnost. V Tondachu je k dispozici několik druhů DHV fólií. Při výběru hraje roli sklon a tvar střechy, typ střešní krytiny a lokální podmínky. Investor může zakoupit např. střešní fólii Tondach FOL Mono DT nebo Thermo DT. Vybrané fólie obsahují integrovanou samolepicí pásku pro zajištění dostatečného slepení vzájemných přesahů, a zároveň jsou odolné vůči působení chemicky ošetřeného dřeva v krovu a latích.

Navíc, pokud investor koupí DHV fólie od značky Tondach, má nárok na plnohodnotnou rozšířenou 33letou záruku Tondach All Inclusive.

Tisková zpráva Wienerberger

Přidejte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*