Materiály

Cihla je vhodná pro všechny typy budov

Zkouška oboustranně omítnuté stěny Porotherm 20 T Profi Dryfix

Zděné konstrukce patří mezi nejstarší a nejpoužívanější metody výstavby. Ceněny jsou především pro svou pevnost, trvanlivost, výborné tepelněizolační i akustické vlastnosti a vynikající požární odolnost. Obecně jsou cihly zatříděny do třídy reakce na oheň A1, tzn. jako nehořlavý stavební materiál. Zdivo z cihel Porotherm je tedy i při velmi malé tloušťce nehořlavé.

Zděné konstrukce musí pro zajištění obecné požární bezpečnosti při namáhání požárem splňovat základní funkce – nosnou a dělicí. Pro splnění nosné funkce musí být konstrukce navrženy a provedeny tak, aby splňovaly kritéria únosnosti (kritérium R), případně též mechanické odolnosti (odolnost rázu – kritérium M) po celou požadovanou dobu požární odolnosti, případně po celou dobu trvání požáru. Splnění dělicí funkce znamená zabránění předčasnému zřícení konstrukce a zamezení šíření požáru (plameny, horké plyny, přebytečné teplo) mimo navržené prostory.

Požární odolností cihelných výrobků se zabýváme podle ČSN EN 1996-1-2 ed. 3 a dle klasifikace požární odolnosti na základě zkoušek. Například nosné zdivo z cihel Porotherm 30 Profi s oboustrannou omítkou má požární odolnost REI-M 90 DP1, REI 180 DP1 a R 180 DP1.

Co přesně znamenají hodnoty požární odolnosti? První část kódu popisuje kritéria, která plní dělicí konstrukce při požáru: R – nosnost,

E – celistvost a I – izolace. Pokud navíc je uvedeno kritériem M – mechanická odolnost (odolnost při požáru proti rázu „padající konstrukcí“), znamená to, že konstrukce je i odolná v případě, že do ní při požáru narazí jiná konstrukce, která již požáru neodolala. Důležitou částí je číselný údaj, který udává čas v minutách, jakou dobu odolává dělicí konstrukce požáru a plní veškerá definovaná kritéria. Poslední částí kódu je údaj o hořlavosti konstrukce, tedy DP1 (nezvyšují v požadované době intenzitu požáru) až DP3 – (zvyšují v požadované době požární odolnosti intenzitu požáru). Na základě umístění konstrukčních částí druhu DP1, DP2 a DP3 v požárně dělicích a nosných konstrukcích zajišťujících stabilitu objektu nebo jeho částí je definován konstrukční systém objektu z požárního hlediska:

nehořlavý konstrukční systém (má veškeré svislé a vodorovné požárně dělicí nebo nosné konstrukce druhu DP1),
smíšený konstrukční systém (je tvořen svislými nosnými a požárně dělicími konstrukcemi druhu DP1, vodorovné konstrukce mohou být druhu DP2, pokud se nejedná o jednopodlažní objekty),
hořlavý konstrukční systém (zahrnuje všechny ostatní případy, tj. zejména při návrhu konstrukcí DP2 či DP3 ve svislých nosných či požárně dělicích konstrukcích).

Pohled do hořící komory za zkoušenou stěnou

Z výše uvedených hodnot vyplývá, že zděné cihelné konstrukce zaručují požární odolnost v řádech několika hodin, což je například u hořlavých nosných konstrukcí nedosažitelné. Kvalitně omítnutá příčka z pálených cihel tak zajistí dostatečný čas potřebný např. pro evakuaci osob.

Pokud plánujete stavbu moderní a zároveň trvanlivé a bezpečné stavby, určitě byste měli zvážit využití některé z variant zdiva Porotherm jako stavebního materiálu. Investice do tohoto materiálu se vám vrátí v podobě úspor energií a případně i nižších nároků na technologie. Současně vám zajistí dlouhodobou životnost stavby a vyhoví z hlediska udržitelnosti.

Podle objemu prodejů jednotlivých stavebních materiálů ve skupině DEK, která je ve svém oboru největší v ČR, jednoznačně vítězí pálený střep, tedy cihly – ovšem v provedeních, o nichž se stavebníkům dřív ani nesnilo. „Pálený střep je tradičním stavebním materiálem a jeho využití vidím kolem 50 %,“ říká Zdeněk Váňa ze společnosti Stavebniny DEK. Odhaduje, že dalších asi 30 % rodinných domů se dnes u nás staví z pórobetonu. Zhruba 5 % tvoří betonové prvky, zbytek připadá na dřevostavby. (Zdroj)

Více informací na www.wienerberger.cz.


ING. MICHAL ŠENKÝŘ,
produktový specialista navrhování staveb Wienerberger

Publikováno v časopise Materiály pro stavbu 5/2024

Přidejte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*