Průmysl a obchod

CEEC Research: Kvartální analýza českého stavebnictví Q4/2016

Po nepříznivém roce 2016 očekávají ředitelé stavebních společností v následujících dvou letech mírný růst sektoru o 2,2 procenta. Tržby by přitom měly růst ještě o něco málo více, a to o 3,5 procenta v roce 2017 a 2,7 procenta v roce následujícím. Vytížení kapacit jednotlivých společností se pohybuje na úrovni 92 procent, přičemž zakázky mají firmy nasmlouvané v průměru na 7 měsíců dopředu. Vyplývá to z Kvartální analýzy českého stavebnictví Q4/2016 zpracované analytickou společností CEEC Research ve spolupráci se společností SGCP, divize Weber.

Kvartální analýza českého stavebnictví Q4/2016Je nutné však vzít v úvahu, že vzhledem k negativnímu vývoji v roce 2016 je srovnávací základna velmi nízko. Pesimistické jsou ve výhledech na příští rok firmy zaměřené na inženýrské stavby a velké stavební společnosti, které očekávají růst v hodnotě 1,0, respektive 1,5 procenta. Dařit by se naopak mělo společnostem zaměřeným na pozemní výstavbu (růst 2,6 procenta) a malým a středním firmám (růst 2,4 procenta).

Naprosto stejný vývoj očekávají ředitelé stavebních společností i v roce následujícím. Podle jejich předpovědí by mělo v roce 2018 dojít k růstu sektoru v průměru o 2,2 procenta.

Tržby stavebních firem by však v následujících letech měly očekávaný růst produkce mírně překročit. V roce 2017 predikují ředitelé stavebních společností růst tržeb o 3,5 procenta, přičemž na tomto údaji se bez větších rozdílů shodly firmy napříč celým sektorem. Další růst tržeb se očekává v roce 2018, a to o 2,7 procenta.

Nejvíce zakázek mají nasmlouvané velké stavební společnosti, a to na 8,4 měsíce. Bezmála třetina stavebních společností (31 procent) má přitom více práce než ve srovnatelném období roku 2015. Polovina (52 procent) velkých stavebních společností však avizovala, že má méně práce než před rokem, což je propad v zásobníku práce, který nezaznamenaly žádné další firmy.

Vytížení kapacit jednotlivých společnosti je sice stále na velmi vysoké úrovni (92 procent), avšak oproti srovnatelnému období minulého roku došlo k poklesu. Nejmenší vytížení potvrdily firmy zaměřené na inženýrskou výstavbu (90 procent).

Při pohledu zpět se stavebnímu průmyslu v roce 2016 nedařilo a pětina ředitelů stavebních společností (21 procent) je kvůli takovému vývoji přesvědčena, že přišla další krize. Stejná část (22 procent) firem je zcela opačného názoru a žádnou krizi neočekává. Podle 29 procent společností přitom krize nepřijde přinejmenším do roku 2019. Pesimističtí jsou především ředitelé inženýrských stavebních společností a velkých stavebních firem, kteří hovoří o krizi stavebnictví v 31, respektive 28 procentech případů.

Další případná krize stavebního průmyslu by podle ředitelů stavebních společností měla trvat maximálně 4 roky. Téměř polovina (46 procent) z nich přitom hovořila o době trvání krize od jednoho do dvou roků, stejná část (46 procent) zastává názor, že další krize bude trvat od tří do čtyř let.

Kvartální analýzu českého stavebnictví Q4/2016 najdete k volnému stažení zde.

tisková zpráva, wd