Komerční prezentace

Správný výběr a aplikace těsnicí hmoty

Těsnicí hmoty se používají pro vyplnění spár, dokončení spojů či jako ochrana proti protékání. Své uplatnění najdou i v automobilovém průmyslu, kde se těsnicí tmely využívají k utěsnění svárů či uchycení lehkých dílů. Podle čeho se v těsnicích hmotách orientovat?

Těsnicí hmota – nepropustí, zalepí a drží

Těsnicí hmota je ve stavebninách k dostání v mnoha variantách – nejčastěji jsou v nabídce ty na silikonové, polyuretanové, polyesterové či teflonové bázi. Prodávají se ve formě kartuší či plechovek s látkou roztíratelnou štětcem. Některé typy těsnicích hmot mají univerzální použití, jiné se hodí jen pro určitý účel (např. těsnicí hmota na motory, krby, do chladičů, na sanitu apod.).

Při vybírání správného tmelu je důležité mít na paměti, jaké materiály budete spojovat. Akrylátové hmoty se nehodí na utěsňování hladkých povrchů (sklo, obklady atd.), bitumenová těsnění jsou zase určená na bitumen a střešní materiály. Silikonové hmoty se pak také dělí na několik typů podle použití a citlivosti těsněného materiálu.

TIP: Pro náročné podmínky vybírejte vhodný typ tmelu – některé vydrží teploty ve stovkách stupňů Celsia, seženete bezpečné tmely pro potravinářské účely, slepování akvárií či speciální spárovací silikony do vlhkých prostor se zvýšenou odolností vůči plísním. Vždy se na obalu tmelu ujistěte, že je vhodný pro požadovanou látku – některé hmoty obsahují kyseliny, které způsobí poleptání citlivějších materiálů (sklo, kámen, měď, mramor, hliník atd.).

Můžete si vybrat mezi častěji využívaným elastickým nebo pevně zatvrdlým spojem podle složení hmoty. Na těsnicí tmely většinou špatně chytá nátěrová barva (v případě pružných spojů navíc vrstva praská), proto si vyberte i správný odstín barvy těsnicího materiálu.

Foto: La Miko, Pexels

Lepení těsnicí hmotou?

Některé těsnicí hmoty nabízejí i poměrně dobré lepicí vlastnosti, nebývá to však pravidlem. Platí poučka, že pro samostatné lepení byste měli raději použít lepidlo vhodné pro daný povrch, které spoj udrží zaručeně lépe. Výjimkou jsou univerzální přípravky označované jako těsnicí hmota + lepidlo (2 v 1).

Dodržujte postup při aplikaci

Při aplikaci těsnicí hmoty postupujte dle pokynů výrobce. Nejste-li si jisti, zda dokážete tmel nanést úhledně, použijte maskovací pásku, kterou si spáru nebo dutinu ohraničíte. Zbytky hmoty odstraňte ihned po aplikaci setřením, po zatvrdnutí musíte použít ostrý nůž, špachtli, hrubou houbičku či speciální čistič.

komerční prezentace