Průmysl a obchod

MŽP zrušilo rozhodnutí o výjimce pro obnovu těžby na Tlustci

Krajský úřad v Liberci se musí znovu zabývat udělením výjimky z ochrany zvlášť chráněných živočichů a rostlin, která je potřeba pro obnovu těžby čediče na kopci Tlustec na Českolipsku. Odpůrci těžby opět uspěli s odvoláním u Ministerstva pro životní prostředí ČR (MŽP), které souhlasné rozhodnutí kraje zrušilo a případ vrátilo k novému projednání. ČTK to sdělil předseda Sdružení na záchranu kopce Tlustec Tomáš Řízek. Sdružení bylo jedním z účastníků řízení. Proti výjimce se odvolalo stejně jako obec Velký Valtinov a ze spolků ještě českolipské pobočky Hnutí Duha a STUŽ.

Tlustec patří k dominantám Českolipska, je asi dva kilometry od Brniště. Spor o obnovení těžby se táhne několik let. Krajský úřad od roku 2012 výjimku povolil už třikrát, naposledy letos. Odpůrci těžby ale pokaždé s odvoláním k MŽP uspěli. „Sdružení na záchranu kopce Tlustec je přesvědčeno, že střety v území jsou tak velké, negativní vlivy tak prokázané, že jediné uspokojivé řešení pro Tlustec i přilehlé okolí, je řešení odpisem zásob suroviny,“ uvedl Řízek. Podle něj se o odpis zásob snažili opakovaně, zatím ale pokaždé neúspěšně. Obnovení těžby se brání lidé z Brniště, Postřelné i Luhova, plány se nelíbí ani obyvatelům z nedalekého Velkého Valtinova.

Na Tlustci se čedič těžil od 70. let minulého století, protesty proti těžbě začaly v roce 1994, kdy lom patřil dnes už zkrachovalé firmě Beron. Lidé z okolí si stěžovali na vysokou prašnost, provoz aut, hluk a otřesy při odstřelech, které ničily jejich domy. Těžbu čediče o čtyři roky později zastavilo MŽP. V letech 2003 a 2004 byla těžba kamene krátce obnovena, pak se ale definitivně zastavila. O obnovu těžby už několik let usiluje firma Kamenolom Brniště. Firma plánuje, že v případě obnovení těžby v prvních letech zaměstná kolem 20 lidí a do budoucna až dvojnásobek. Těžba spojená s rekultivací lomu je naplánována na 20 až 30 let.

zpráva ČTK