Články, Dřevěné a montované konstrukce, Informace výrobců

Nový podhled Knauf D114L EASE

Jen málokdy se stává, že dojde k inovaci v něčem tak běžném a osvědčeném, jako jsou zavěšené podhledy. Společnost Knauf vedle osvědčených podhledů D112 zavádí zcela nový typ podhledu D114 L. 

Základním cílem nového podhledu D114 L EASE je maximálně zefektivnit a zjednodušit práci minimálním počtem prvků, a to především tam, kde od podhledu neočekáváme jinou než dekorační, tedy krycí funkci. Podobně jako je potřeba navrhnout vhodnou konstrukci pro opravdu kvalitní odhlučnění či bezpečnou požární odolnost založenou na deskách Diamant, resp. RED deskách, je i pro podhled bez jiných než estetických požadavků vhodné použít novou konstrukci včetně zcela nové konstrukce desek. Díky tomu je s pomocí takového podhledu možné dosáhnout o 10 % vyšší efektivity práce.

Nový podhled Knauf D114L EASE

Nový podhled D114L EASE využívá nové konstrukce hlavních profilů (TRAG PROFIL) s integrovanými křížovými závěsy a velmi jednoduchým systémem zavěšení pomocí nově zavedených závěsů. Hlavní profily jsou doplněny okrajovými L-profily zcela nové patentované konstrukce s podobnou fixační funkcí, jako mají UD profily u běžného podhledu D112. Sestavu doplňují zcela nové, prostorově úsporné CD profily se samonaklapávacím spojem k hlavním profilům. Celý systém je doplněn sádrokartonovu deskou zcela nové konstrukce, optimalizovanou pro snadnou manipulaci i dopravu.
Nový podhled nabízí díky své unikátní konstrukci zvětšení osových vzdáleností závěsných bodů na 1200 mm a osovou vzdálenost hlavních profilů až 1100 mm. To podstatně snižuje počet závěsů i profilů na 1 m2, čímž se uvolňuje prostor nad podhledem i snižuje množství děr, které montážník musí do nosného stropu vyvrtat. Když to vše zkombinujeme s novou deskou EASE, s kterou se snáze pracuje, obdržíme recept na již zmíněnou vyšší efektivitu.
Jak již bylo řečenou, nové podhledy jsou určeny především pro stropy s jistými estetickými požadavky, ale bez dalších technických nároků. V takových případech vyniknou jejich přednosti. Ideální jsou pro hladké podhledy bez výškových změn a okrasných prvků – byty novostaveb, obchodní či kancelářské plochy, konstrukce podhledů pod finálním podhledem či podobné.
Důležitou otázkou je i dostupnost všech komponentů nových podhledů. Všechny komponenty jsou již nyní skladem a budou od května 2015 jsou k dispozici u prodejců.
Kombinace konstrukce D114L EASE s běžnými deskami není možná – pro běžné desky nelze tyto osové vzdálenosti použít.
Pro nový podhled D114L EASE je k dispozici technický list, informační prospekt a příloha ceníku se všemi komponenty.
Miroslav Nyč,
Knauf Praha, s. r. o.

Nový podhled Knauf D114L EASE