Informace výrobců, Snižování energetické náročnosti budov

KMB Sendwix – moderní systém pro nízkoenergetické a pasivní domy

Současné trendy ve stavebnictví hovoří poměrně jasně – budoucnost leží v nízkoenergetických a pasivních domech. S co největší energetickou úsporností se však pojí také neustále se zvyšující nároky na stavební materiály. Dříve dominantní jednovrstvé konstrukce jsou dnes již považovány za neekonomické a postupně se dostávají do pozadí. Naopak čím dál častěji využívané jsou obvodové vícevrstvé stavební systémy. Jejich základem je vápenopískové zdivo a volitelná vrstva tepelné izolace, tedy ideální kombinace pro moderní výstavby.

Zdicí systém KMB Sendwix od největšího českého výrobce betonové střešní krytiny a vápenopískových cihel, firmy KM Beta, a. s., je prvním uceleným a certifikovaným systémem vícevrstvých konstrukcí na českém trhu. Byl navržen pro energeticky úsporné, nízkoenergetické a pasivní domy. Jeho základem jsou vápenopískové cihly nebo kvádry, které se používají ke zdění obvodových i vnitřních nosných stěn a příček. V některých variantách se také používají na vnější pohledové stěny, komíny a ploty. 

Tvárnice Sendwix 7DF-LDPasivní rodinný dům ze zdiva Sendwix v Chelčicích

Systém KMB Sendwix se vyrábí z vápna a přírodního křemičitého písku a je vytvrzen účinkem páry za vysokého tlaku. Pro nosné zdivo KMB Sendwix je tak charakteristická vysoká pevnost, která zajišťuje kvalitní provedení nosné části stavby. Ta přitom může být až sedmipodlažní při tloušťce nosných stěn 175, 200, 240 nebo 290 mm. 

V dřívějších dobách nebylo výjimkou, že stěny domu měly tloušťku osmdesát i více centimetrů. Takové zdivo pak často ubíralo z vnitřní obytné plochy. Pokud však stavíte ze Sendwixu, můžete si obytnou plochu naopak rozšířit, aniž by to zvětšilo i zastavěnou plochu. Sendvičové vápenopískové zdivo dosahuje požadovaných tepelněizolačních, akustických a statických vlastností při výrazně nižších tloušťkách stěn. Tím dochází k výrazným úsporám zastavěné plochy – u stometrového bytu se obytná plocha zvětší až o osm metrů čtverečních. V kombinaci se zateplovacími systémy, dosahují obvodové stěny vysokých tepelně-izolačních hodnot.

Kromě tepelné ochrany budov zajímá dnes investora, architekta či projektanta i otázka tepelné akumulace. Ta je u systému KMB Sendwix velmi vysoká, což obyvatelé domů ocení celoročně a zejména pak v přechodných obdobích na jaře a na podzim. U zdiva domu ze systému KMB Sendwix tak například při noční vnější teplotě 7 °C za 12 hodin poklesne vnitřní teplota vzduchu z 21 pouze na 20,4 °C. Takový dům tedy bez problému přenese i několikadenní opakované noční poklesy teplot nebo ranní přízemní mrazíky bez toho, aby se musel spouštět otopný systém stavby. To samozřejmě znamená obrovskou úsporu energií a peněz.

Zdicí systém KMB Sendwix je ideální pro každého, kdo chce do posledního detailu promyšlený produkt. Ve vápenopískových kvádrech lze využít průběžných otvorů pro vedení instalací – na cihlách jsou na vnějším povrchu viditelné výstupky, které vyznačují umístění vnitřních průběžných otvorů. Odpadá tedy složité drážkování a opětovné zamazávání maltou nebo lepidlem.

KMB Sendwix se hravě vypořádá i s tuhou zimou; vápenopískové zdivo se totiž díky mrazuvzdornosti dlouhá léta používalo především u exteriérových realizací. K plotům či lícovému zdivu se však v posledních letech přidávají i vyzdívky obvodových či vnitřních stěn staveb. V kombinaci s tepelnou akumulací to pro uživatele znamená maximální pohodlí při využívání stavby. Jistě k tomu přispěje i výborný akustický útlum materiálů, ať už se bude jednat o místnosti mezi dvěma byty nebo uvnitř jednoho bytu či domku. Díky stavebnímu systému KMB Sendwix tak firma KM Beta, a. s., nabízí jedinečné a komplexní řešení pro stavbu celého domu. Více o produktech najdete na www.kmbeta.cz a www.sendwix.cz.

podle podkladů firmy KM Beta, a. s.