Aktuality

Prosklená novostavba ve Všenorech podle moderní babičky

Jak babička řekla, tak vnuk udělal. Inspirací pro moderní prosklenou novostavbu ve svahu na kraji Všenor byla i vize devadesátileté dámy, která zde ve vile léta bydlela. Aby si ochránila výhledy do údolí Karlštejnska, pro jistotu kdysi koupila i sousední pozemek pod svým domem. Když se pak na tomto místě vnuk chystal postavit bydlení pro rodinu, přála si prosklenou stavbu s plochou střechou, přes kterou by i nadále viděla. 

Do svažitého pozemku tedy navrhl architekt Josef Vostracký moderní rodinný dům se dvěma nadzemními podlažími a dispozicí 5+kk, prosvětlený velkorysými okny a posuvnými portály (hliníkové systémy Schüco) a … s plochou střechou. 

„Ve Všenorech jsem se narodil a vyrůstal, teď už tu žijeme třetí generace. Kdysi tu postavila vilu babička a právě ona vymyslela, že bychom mohli mít dům na parcele pod ní a my jí zato slíbili rovnou střechu, aby o výhledy nepřišla,“ začíná vyprávění David Sem a jeho manželka Lenka pobaveně doplňuje: „Ona by jí nevadila ani sedlová střecha . Ale lpěla na tom, aby dům měl velká okna. Takové prosklené domy si už před lety oblíbila ve Švýcarsku, proto říkala, že musíme mít obrovská okna.“ I pro ni se už Všenory, obklopené přírodou, přitom pár minut vlakem od Prahy, staly srdeční záležitostí.

Dáma s rozhledem chtěla zachovat výhledy

Do vyprávění vstupuje svou sladkou vzpomínkou i autor projektu architekt Josef Vostracký: „S paní jsme se potkali na koláčích, určitě upekla domácí, to se pozná . Byla to dáma s rozhledem, která nám popsala, jak celé roky okolí vnímala. Přiznávám, že úplně nemám rád, když děláme pro mladé investory a starší otcové radí, jak oni to umějí nejlépe a ti mladí to musejí postavit podle nich. Ale tahle babička měla naprosto moderní názor,“ uznaledodává architekt.

Image „prvorepublikových“ Všenor se nezalekl a do svahu usadil moderní objekt ve tvaru nepravidelného obdélníku se dvěma nadzemními podlažími a přístřeškem pro parkování dvou osobních aut. „Zdejší zástavba je spíše smíšená, rozhodně to není jednotná zástavba typu prvorepublikových vil. Situace se tam výrazně vyvíjela od 80. let a okolo našeho pozemku vyrostly moderní šílenosti i chaloupky ze všeho možného. Nebyli jsme tedy v situaci, kdy bychom ojedinělý dům osazovali do rovnoměrné zástavby hodnotných starších vil, ale do smíšeného prostředí. Nechtěli jsme se proto stylizovat a navrhli jsme jednoduchý prosklený moderní dům, který tomu místu podle mě sluší,“ věří architekt Josef Vostracký.

Aby objekt svým vzhledem nerušil krajinný ráz a nezastiňoval pozemek ani přiléhající parcely, je fasáda tvořena šedými deskami a dřevěnými latěmi, díky kterým novostavba přirozeně zapadá do krajiny i do navazující zahrady. „Zvolil jsem nákladnější Cembrit desky a modřínové profily, aby do okolí neřvaly bílé omítky, které by vše přibily,“ dodává architekt.

Dva vstupy poskytují soukromí, do budoucna otvírají možnosti dvougeneračního bydlení

Před novým oplocením a posuvnou bránou na úrovni horní hrany pozemku byla vytvořena zpevněná plocha pro parkování, z příjezdové cesty se vjíždí i do přístřešku. V úrovni vjezdu je krytý vstup do domu (2. NP), hlavní vchody jsou ale dva: Od vjezdu a vstupní branky pokračuje zpevněná plocha dolů ze svahu až ke druhému vstupu do rodinného domu na úrovni přízemí. Každé podlaží má tedy samostatný vstup, jeden soukromý v patře kolem ložnice a dvou dětských pokojů, kdy po příjezdu autem mohou rodiče malou dceru přenést rovnou do postele, druhý pro všechny včetně návštěv na úrovni přízemí. „Je to praktické i třeba pro nákupy, které nemusíme nosit kolem domu. A taky je to potenciál do budoucna, kdy nám dva vchody umožní proměnit dům ve dvougenerační,“ pochvalují si rodiče malé dcery. I architekt Josef Vostracký považuje možnost rozdělení na dvě samostatné bytové jednotky s vlastními vchody za důležitý parametr svých projektů: „Dům je dispozičně poměrně veliký a tohle mu dává možnost vývoje. Když je člověk starší, nepotřebuje už 5+kk, může to být pro něj obtěžující, proto na možnost rozdělení je třeba myslet už v projektu.“

Maximální oslunění s výhledy

Ložnice, pokoje v patře a stejně tak i herna a obývací pokoj s kuchyní a jídelnou v přízemí jsou záměrně orientovány na jih a západ a prosvětleny jsou celoprosklenými stěnami. Toto řešení je dáno snahou o maximální oslunění domu a využití parcely. Proto architekt vybral hliníkové systémy Schüco AWS 90.SI+ (Super Isulated) s izolačním trojsklem a certifikací pro pasivní domy (Uf 0,71 W/(m2.K). „Neměnila bych…,“ je spokojená majitelka: „Nevěřila jsem, bála jsem se horka v létě a chladu v zimě, ale pan architekt měl pravdu, dům je skvěle zaizolován. A i když nám v létě pere do oken sluníčko, v kombinaci se zataženými žaluziemi máme skvělou tepelnou pohodu. A hlavně máme všude dostatek světla a výhledy.“ Pro více než čtyřmetrový posuvný prvek v obývacím pokoji, odkud se plynule vychází na zahradu, pak architekt využil hliníkový HS portál Schüco ASS 70 BE VI rovněžs tepelněizolačním trojsklem.

A zase výhledy…

Klenotem na jižní straně domu na úrovni přízemí je pak krytá terasa se zelenou střechou, která rozšiřuje obytný prostor a vytváří kout pro posezení či grilování. Na terasu se vchází z jídelny a z jejího soukromí se otvírá výhled do navazující zahrady, k bazénu a do krajiny Karlštejnska. „S pozemkem jsme museli bojovat, protože svah byl rovnoměrný, museli jsme ho nahoře zvednout kvůli návaznosti na komunikaci a vytvořit takový zub, a pak dole vymodelovat plochu, abychom kolem domu vytvořili zahradu, protože pobyt v zahradě je pro mě stejně důležitý jako kvalita bytu,“ říká Josef Vostracký. Ani zelená střecha kryté terasy není samoúčelná. „Chtěl jsem, aby z úrovně ulice a hlavně z oken patra byl rovněž pozitivní výhled do zeleně a ne na šedivou střechu. Zelená střecha opticky zvětšuje i zahradu při vstupu na pozemek,“ vysvětluje tento detail.

Okna domu kopírují šikmý sklon střechy

Samotná stavba byla provedena zděnou technologií se zateplením minerální rohoží do roštu, s opláštěním zdí fasádními deskami a modřínovými latěmi. Konstrukce stropu a vnitřního schodiště je železobetonová, nosné prvky plochých střech jsou tvořeny dřevěnými profily ve spádu střechy. Ten kopírují v patře i okna Schüco AWS 90.SI+, které vyrobila a osazovala společnost DAFE – PLAST Jihlava. „V nadpraží rohového zasklení ložnice v patře jsou některá okna sešikmená kvůli kopírování spádu pultové střechy, ale v reálu to není vlastně ani patrné, jedná se asi jen o 12-14 cm,“ upozorňuje na zajímavý detail Roman Novotný z realizační firmy DAFE – PLAST Jihlava.

Dům si spokojeně žije a majitelé v něm 

„S panem architektem jsme se myšlenkově potkali, dům je výsledkem jeho i naší vize, nestál si jen za svým, ale byl vstřícný a nesmírně trpělivý vůči našim zásahům a přáním na úpravy, když jsme váhali a čachrovali s místnostmi. Třeba s umístěním ložnice v přízemí a dětského pokoje nahoře. Představa, že budu vstávat a po schodech běhat k dítěti nahoru, nebo že dítě v noci bude muset za námi po schodech, mi nevyhovovala. Ale zároveň se mi líbila myšlenka, že do budoucna budeme mít možnost přemístit ložnici dolů a děti budou mít svůj klid nahoře. A tak zatím máme v přízemí místo ložnice dětskou hernu s možností to kdykoli ubouráním příčky jednoduše upravit,“ je spokojená majitelka a manžel souhlasně doplňuje: „Jsme z výsledku nadšení. Dům si spokojeně žije a my v něm. Je navržen tak, abychom mu neotročili, nemusíme lézt po štaflích a natírat fasádní latě, ale už se těšíme, jak latě vyšisují a získají šedou patinu.“

Název projektu: RD ve Všenorech
Architekt: Ing. Josef Vostracký, ATELIER Vostracký
Použité systémy:
Okna, balkonové dveře, hlavní vchodové dveře: Schüco AWS 90.SI+, Schüco ADS 90.SI, 5bodový elektrozámek Schüco SAFEMATIC, čtečka otisku prstů, celoprosklené mléčným sklem
Posuvný HS-portál: Schüco ASS 70 BE VI
Vedlejší vchodové dveře: Schüco ADS 75.SI, Schüco ADS 70.HI
Předsazená montáž DAFE PUREX COMFORT, strojová manipulace MAEDA s nadrozměrnými skly
Realizační firma pro výplně otvorů: DAFE – PLAST Jihlava, s.r.o.


Půdorysy podlaží a řezy

Pro více informací navštivte www.schueco.cz

Přidejte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*