Aktuality

Legenda s novou fasádou Schüco zůstala věrná originálu

Národní poklad: „Sansibar“ na ostrově Sylt je oblíbeným místem v severním Německu. Po 40 letech provozu byla nutná rozsáhlá rekonstrukce. Plášť budovy byl osazen novými okny (Schüco AWS 75.SI+) a posuvnými systémy se zdvihem (Schüco ASE 80.HI).

Na ostrově Sylt není mnoho lidí, kteří by neznali Sansibar. Kultovní restaurace je vyhlášená nejen svou gastronomií, ale i hvězdnými hosty – od Jürgena Kloppa a Günthera Jaucha po Bon Joviho či Thomase Gottschalka. Po čtyřech desetiletích nepřetržitého provozu prošel tento legendární plážový podnik na severu Německa kompletní rekonstrukcí. Největší výzvou byla renovace fasády, která si dokázala zachovat svůj původní vzhled, přestože, nebo spíše právě proto, že do náročného přímořského klimatu byly zvoleny odolné hliníkové systémy Schüco s patřičnou designovou úpravou.

Čím by byl ostrov Sylt v Severním moři bez svého Sansibaru? Jižní část ostrova mezi obcemi Rantum a Hörnum je centrem dění po celý rok. Vrcholem je pak letní sezóna, kdy v Sansibaru pracuje kolem 200 zaměstnanců, kteří obslouží až pět tisíc hostů denně. Tato popularita nevznikla z ničeho nic – je výsledkem „krve, potu a slz“. „Naše malá ‚plážová chata‘ je moje vášeň,“ říká Niklas Seckler, který se k podnikání připojil před 14 lety a restauraci provozuje společně s otcem. „Vezměte si, že mohu pracovat na místě, kam jiní jezdí na dovolenou… Ale atmosféru a jméno dělají restauraci lidé kolem mě a naši hosté.“

Stavební předpisy týkající se ochrany pobřežních oblastí a dun a požadavky na dostatečnou ochranu proti větru a dešti „vybraly“ pro Sansibar systémy Schüco, na obrázku posuvný systém se zdvihem Schüco ASE 80.HI.

Po zhruba čtyřiceti letech provozu potřeboval objekt naléhavou rekonstrukci. V rámci dvoutýdenních stavebních prací byly osazeny posuvné dveře a okna Schüco, kuchyň dostala novou podlahu a byl instalován i nový systém vzduchotechniky. „Původně jsme chtěli jen vyměnit okna,“ vzpomíná Niklas Seckler. „Postupně jsme však dospěli k názoru, že je nutné kompletně zrekonstruovat celou budovu, nikoli jen okna, abychom dlouhodobě minimalizovali energetickou náročnost a aby byl Sansibar připraven na další desetiletí fungování. Trvali jsme na tom že si budova musí zachovat své zvláštní kouzlo a výsledek je opravdu věrný originálu. A to včetně detailů, jako je barva oken, kterou ve své době vybíral můj dědeček.“

Barevná úprava hliníkových profilů Schüco připomíná původní tón dřeva a ladí s fasádou 

Rekonstrukce Sansibaru byla pro všechny zúčastněné zvláštním zážitkem. Ne kvůli rozsahu projektu, ale především s ohledem na nejrůznější požadavky, které bylo třeba zohlednit. Ty zahrnovaly vše od dostatečné ochrany před povětrnostními vlivy až po dodržování stavebních předpisů na ochranu pobřežních oblastí a dun.

„Úplně na začátku jsme uvažovali o dřevěných oknech, abychom zachovali vzhled Sansibaru,“ vysvětluje Niklas Seckler. „Kvůli blízkosti vody, vlhkému a slanému vzduchu a extrémním povětrnostním podmínkám se silnými písečnými bouřemi a větrem jsme se rozhodli pro montáž hliníkových oken. Znamenalo to totiž, že bychom jejich renovaci nemuseli řešit po zbytek života… Zvolená barevná úprava hliníkových profilů připomíná původní tón dřeva a vytváří harmonii i přes rozdílnost materiálů. Považovali jsme za velmi důležité, aby se výsledek co nejvíce přiblížil originálu. A toho jsme dosáhli. Okna dokonale ladí s naší dřevěnou fasádou,“ říká nadšeně Niklas Seckler.

Úzké hliníkové profily umožňují výhledy na pobřežní krajinu a duny severomořského ostrova Sylt.

Systémy Schüco se vyznačují štíhlými profily a komfortním ovládáním 

Plánováním stavebních prací byl pověřen architekt Albert Seckler, strýc Niklase Secklera. Na základě mnoha různých požadavků byl nakonec instalován vysoce tepelně izolovaný posuvný systém se zdvihem Schüco ASE 80.HI (High Insulated) v kombinaci s okenním systémem Schüco AWS 75 SI+ (Super Insulated), který je základním systémem pro vytvoření energeticky efektivního fasádního pláště.  Podle architektonických požadavků lze tento vysoce tepelně izolovaný hliníkový systém použít např. jako klasická vložená okna, okenní pás či vložený fasádní element. Nulový práh posuvného systému se zdvihem Schüco ASE 80.HI zase harmonicky a bezbariérově propojuje vnitřní a venkovní prostředí, z čehož těží hosté i obsluha. Systém nabízí elegantní designová řešení udržitelné a užitné architektury na úrovni pasivního domu. Skryté komponenty kování zdůrazňují puristický a hodnotný designový vzhled i v otevřeném stavu.

Nové okenní a posuvné systémy Schüco v restauraci Sansibar na ostrově Sylt. 

Udržitelnost je důležitá pro Schüco i restauraci

Oba systémy se vyznačují štíhlými profily a komfortním ovládáním. Hlavně ale nová fasáda v prostředí zatíženém větrem, mořské vodou, deštěm či pískem nabízí vysokou odolnost a vynikající vodotěsnost. Pro zlepšení ochrany proti korozi byla na všechny profily aplikována ještě extrémně odolná povrchová úprava vůči povětrnostním vlivům a mořské vodě z Duraflonu. 

Vysoký standard kvality dokazuje i štítek Schüco ULC (Ultra Low Carbon Aluminium), což znamená, že při výrobě profilů Schüco bylo použito minimálně 75 % recyklovaného hliníku. Byl to logický přístup vzhledem k tomu, že Sansibar se nachází v chráněné oblasti na Syltu a rovněž při provozování restaurace klade důraz na udržitelnost.

Téma dekarbonizace je pro Schüco stále důležitější. Vychází z principů „Fit for 55“ v rámci Evropské zelené dohody, kterou Evropská komise představila s cílem snížit emise skleníkových plynů v EU do roku 2030 o 55 % ve srovnání s rokem 1990 a dosáhnout uhlíkové neutrality do roku 2050. S novým označením ULC společnost Schüco garantuje, že kromě použití recyklovaného hliníku se při výrobě spotřebuje méně fosilních paliv a místo nich se využije co nejvíce obnovitelné energie. „Jde o přístup, který souzní s našimi hodnotami,“ je spokojen Niklas Seckler. 

Stejný vzhled a kouzlo: Pro nová okna a posuvné systémy v Sansibaru byl zvolen stejný barevný odstín jako u původních dřevěných rámů. 

Provoz restaurace zlepšuje IoF ID tag

Dalším prvkem zlepšujícím provoz budovy je Schüco IoF ID tag (IoF = Internet of Façades), malý štítek s čipem, který se instaluje do falce profilu a poskytuje všechny informace o vyrobeném prvku prostřednictvím QR kódu. Systém může kdykoli poskytnout informace o instalovaných systémech a technologii profilů, jakož i podrobnosti o zárukách nebo historii údržby. To vytváří efektivní základ pro digitální servisní historii během celého životního cyklu a prodlužuje životnost systémů. Díky tomu lze každý prvek identifikovat, lokalizovat a automaticky propojit se všemi informacemi a dokumentací patřící k produktu. Systém IoF vytváří digitální dvojče jednotky a poskytuje například informace o použitých materiálech, uhlíkové stopě, zárukách a historii údržby, s cílem prodloužit životnost budovy

Výsledek je působivý také z hlediska životnosti, jakou garantují hliníková okna a posuvné systémy Schüco.

Opětovné otevření po dvou týdnech

Při rekonstrukci bylo nutné překonat obrovské výzvy, na vše bylo jen krátké období dvou týdnů. „Bylo skvělé, že všechno šlo tak hladce,“ říká Niklas Seckler, který jinak na dovolenou nikdy nejezdí a během dvou týdnů rekonstrukce mu chyběl kontakt s hosty a práce s týmem. „Ale toto krátké uzavření podniku bylo rozhodně potřeba. Všechno je přesně tak, jak jsem si to představoval!“ Legenda je tak připravena na další desetiletí.

Projekt: Rekonstrukce Sansibaru, Sylt
Architekt: Albert Seckler
Použité materiály Schüco:
Posuvný systém se zdvihem: Schüco ASE 80.HI 
Okenní systém: Schüco AWS 75 SI+ 
Chytrá budova: Schüco IoF ID (Internet of Façades)
Termín dokončení: únor 2024
Fotografie: Architekturfotografie Bach 

Pro více informací navštivte www.schueco.cz

Přidejte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*