Zajímavá stavba

Krumlovský Klenot

V Českém Krumlově roste nová městská čtvrť. V rámci projektu Krumlovský Klenot postaví developer SVV real, s.r.o. podle návrhu architektonického ateliéru A8000 ve třech etapách celkem 62 apartmánů a 131 bytů. Nyní byl dokončen šestipodlažní apartmánový dům s elegantními visutými boxy a šikminami, který je nejvýraznějším objektem celého budoucího komplexu. Součástí apartmánového domu jsou také komerční jednotky a příjemný veřejný prostor. 

Kousek od centra města Český Krumlov vzniká projekt rezidenčního komplexu Krumlovský Klenot, který nabídne bydlení v blízkosti řeky Vltavy s výhledem na historickou část města. Dříve v území působila továrna na výrobu nábytku Jitona, později místo ztratilo svůj účel a stalo se opuštěným brownfieldem.

Návrh od ateliéru A8000 vytvořený pracuje s krumlovskou historií i barevností, stejně jako velkorysými balkony, lodžiemi, terasami i zelenými střechami. Stavba apartmánového domu s šesti nadzemními a dvěma podzemními podlažími pro parkování také v budoucnu hlukově odcloní menší liniové a terasové domy, které zde vzniknout v následujících etapách. Objekt, který nabízí celkem 62 apartmánů v dispozicích 1+kk až 5+kk, ozvláštňují visuté boxy v horních podlažích s šikmou spodní částí. Součástí objektu jsou také komerční jednotky, které lze rozdělit nebo sloučit dle potřeby. 

„Naší inspirací byla krumlovská malebnost až pitoresknost. Podobnou krajinu najdete třeba na obrazech Českého Krumlova od Egona Schieleho. Usilujeme o rozbití velké hmoty na menší, uskočené a materiálově různorodé celky. Apartmánový dům tak nepůsobí nijak mohutně, třebaže má 6 nadzemních pater. Naší snahou je vytvořit novou městská čtvrť s příjemným měřítkem, kvalitním veřejným prostorem a živým parterem,“ říká architekt Andrej Kacera ze studia A8000. 

Důležitou součástí projektu je i revitalizace veřejných prostor, včetně navrácení přírodního koryta Nového potoka, který byl dlouhou dobu zatrubněný. Sadové úpravy navazují na architektonické řešení území. Jedná se zejména o jednostrannou alej, která doprovází hlavní příjezdovou cestu do areálu, a okolí potoka. Střechy apartmánového domu jsou zelené, pokrývá je nízko rostoucí vegetace.

Projekt centrálního bydlení v Českém Krumlově zahrnuje celkově 193 jednotek (apartmánů a bytů) v dispozicích od 1+kk až po 5+kk, plnohodnotné garáže a kryté i venkovní parkovací stání. Apartmánový dům je první realizovanou stavbou. Dokončen byl letos v květnu. Jako další by měly vzniknout menší liniové a terasové domy. Liniové domy budou disponovat plochou střechou i střešní krajinou. Zejména západní fasády domů nad potokem budou protkány ustupujícími lodžiemi v nižších a terasami v horních podlažích. Při západním okraji údolí by měly do svahu vyrůst terasové domy, které mají společné parkovací podlaží se zelenou střechou. Tyto další etapy projektu však vyžadují změnu územního plánu. Ta se v současné době projednává a její schválení se očekává do konce roku 2024. 

Tisková zpráva ateliéru A8000

Přidejte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*