Soutěže

Ostrava vyhlásila soutěž o návrh Domu městských služeb

Na Černé louce vyroste nová správní budova, která výrazně zlepší služby poskytované občanům. Ve svých prostorách sdruží dva důležité odbory magistrátu, pod které spadá agenda cestovních dokladů, občanských a řidičských průkazů. Zázemí poskytne i několika městským organizacím. Její podobu přinese právě vyhlášená architektonická soutěž organizovaná Městským ateliérem prostorového plánování a architektury (MAPPA). Výsledky budou známy v polovině příštího roku. 

Do budovy se přestěhují dva odbory ostravského magistrátu – odbor dopravně správních činností
a odbor vnitřních věcí, které v současné době sídlí v pronajatých objektech na dvou různých adresách. Sídlo zde nalezne také Městská policie a Expat centrum poskytující služby a poradenství cizincům. „Dlouhodobě jsme řešili nevyhovující prostory, ve kterých dva odbory magistrátu sídlí, a také rostoucí náklady na jejich pronájmy. Na základě finanční analýzy jsme dospěli k závěru, že je pro město z dlouhodobého hlediska výhodnější investovat do výstavby nového objektu. Sdružení dvou důležitých odborů pod jednu střechu navíc výrazně usnadní občanům vyřizování jejich záležitostí,“ vysvětluje náměstkyně primátora Hana Tichánková. 

Dům městských služeb sehraje důležitou roli v rozvoji území Černé louky, která dříve sloužila jako výstaviště a nyní ji čeká zásadní proměna. Aktuální plány zahrnují revitalizaci oblasti pro rekreaci
a kulturní vyžití a zároveň počítají s výstavbou nových objektů, jež scelí zástavbu směrem
k historickému centru města. Jednou z těchto budov má být i Dům městských služeb, který bude sousedit s Divadlem loutek a novostavbou bytového domu Nové Lauby. „Jsme přesvědčeni, že nová budova přispěje k oživení Černé louky. Přízemí poskytne prostory pro Divadlo loutek, služby či obchody, a lidé zde proto budou mít důvod chodit i za jiným účelem než jen na úřad. Předpokládá se, že objekt také podnítí dostavbu dalších parcel v okolí,“ uvedla náměstkyně.

Soutěž je vyhlášena jako architektonická, otevřená, dvoufázová a projektová. Vítězný návrh by měl přinést architektonicky kvalitní a nadčasové řešení, které bude počítat s rychlým vývojem informačních technologií. Důraz bude kladen na uživatelskou přívětivost, energetickou úspornost a šetrnost k životnímu prostředí. Zájemci mohou do 20. 11. 2024 posílat soutěžní návrhy, na jejichž základě porota vybere účastníky, kteří postoupí do druhého kola. Ti pak budou moci do dubna příštího roku dopracovávat svá řešení.

Cílem soutěže je získat návrh budovy, která dotvoří centrální část Moravské Ostravy a bude svěží kancelářskou stavbou sloužící veřejnosti, reflektující moderní trendy ve stavitelství. Věříme, že výsledná budova bude vést zajímavý dialog s připravovaným parkovým prostranstvím Černé louky a zároveň se harmonicky začlení do historického centra,“ shrnuje ředitel MAPPA, architekt Ondřej Vysloužil. 

Do přípravy soutěže zapojil ateliér MAPPA členy poroty, odborníky, památkáře i zástupce Magistrátu města Ostravy. Její financování, stejně jako následnou projektovou přípravu a realizaci stavby, bude zajišťovat město. V plánu je zahájit stavbu do 4 let od vyhlášení výsledků soutěže, předpokládané finanční náklady na realizaci se odhadují na 750 milionů korun bez DPH.

Soutěžní podmínky naleznou zájemci ZDE.

Porotu tvoří:
Řádní členové závislí
Ing. Hana Tichánková – náměstkyně primátora statutárního města Ostrava
Ing. Břetislav Gibas – tajemník Magistrátu města Ostravy
Ing. arch. Ondřej Vysloužil – ředitel MAPPA

Řádní členové nezávislí
prof. Ing. arch. Petr Hrůša – architekt, Ateliér Brno
Ing. arch. Ivo Koukol – architekt 
MArch. Ing. arch. Yvette Vašourková, Ph.D. – architektka, CCEA MOBA
MgA. Viktorie Součková – architektka, Bogle architects

Náhradníci závislí
Ing. Břetislav Riger – náměstek primátora statutárního města Ostrava
Ing. Zuzana Ožanová – radní městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz
Ing. arch. Cyril Vltavský, MPA – vedoucí odboru územního plánování a stavebního řádu, MMO

Náhradníci nezávislí
Ing. arch. Rudolf Grimm – architekt, GRIMM architekti 
Ing. et Ing. Jan Růžička – manažer, CPI Property Group
Ing. arch. Milena Vitoulová – architektka

Přizvaní odborníci
Mgr. Michal Zezula, Ph.D. – ředitel územního odborného pracoviště NPÚ
Ing. arch. Marie Bartošová – vedoucí odboru péče o památkový fond, NPÚ
Ing. Martin Schreiber – nezávislý konzultant 
Ing. Jan Peterek – požární bezpečnost
Ing. Josef Laža – dopravní specialista MAPPA
doc. Ing. Iveta Skotnicová, Ph.D. – specialistka na prostředí staveb
Ing. Dana Víchová – rozpočtářka

Tisková zpráva MAPPA Ostrava