Materiály

Posouzení tepelných vazeb konstrukčních detailů pro jednovrstvé zdivo

Zdroj: Wienerberger

Společnost Wienerberger má pro své produktové portfolio cihel Porotherm zpracované systémové a doporučené konstrukční detaily. Databáze čítá několik stovek detailů a je pravidelně aktualizována a rozšiřována. Tyto a mnohé další podklady přímo od výrobce jsou dostupné ve WIP zóně Wienerberger.

V reakci na energetické požadavky staveb a poptávku projektantů jsme zahájili spolupráci s Centrem pasivního domu a společně se pustili do posuzování systémových řešení z hlediska tepelné techniky. Současné konstrukční detaily byly postupně posouzeny s ohledem na legislativní požadavky tepelné techniky.

Hodnoceny jsou zejména tyto parametry:
● lineární činitel prostupu tepla,
● minimální vnitřní povrchová teplota,
● teplotní faktor vnitřního povrchu.

Každý konstrukční detail má přiřazen protokol z posouzení ve formě PDF dokumentu. V protokolech je znázorněn posuzovaný konstrukční detail, jeho modelovaná geometrie, okrajové podmínky a parametry výpočtu. Výstupem v posouzení je vyhodnocení požadavků a doplňkový komentář k podmínkám výpočtu.

WIP zóna Wienerberger, konstrukční CAD detaily jsou dostupné v kartě „Nástroje“

Protokoly z posouzení detailů je možné již nyní nalézt v databázi CAD detailů na webu Wienerberger. Protokol je ke konkrétnímu detailu přiřazen jako soubor ke stažení s označením „TTP“. Pro efektivní dohledání již posouzených detailů je vhodné využít filtr klíčových slov a zadat zde označení „TTP“.

Současná metodika pro zpracování PENB pracuje s přirážkou zohledňující vliv tepelných vazeb. Pokud nyní energetický specialista nezpracovává posouzení jednotlivých detailů v projektu na zohlednění vlivu tepelných vazeb, tj. výsledný lineární činitel prostupu tepla, je nucen využít legislativou danou přirážku, která je stanovena hodnotou 0,02. Celková bilance domu, resp. průměrný součinitel prostupu tepla, je tak penalizována o tuto přirážku.

Tento stav byl impulzem pro zpracování katalogu tepelných vazeb pro systémové detaily Wienerberger. V případě, že projektant využívá systémové detaily od výrobce, může energetický specialista následně pro tyto detaily v PENB zohlednit reálné chování dle výsledků energetického hodnocení zpracovaného ve spolupráci s Centrem pasivního domu. V praxi to znamená, že energetická bilance domu není v PENB penalizována legislativní přirážkou, ale naopak reflektuje reálný stav a chování dle započtených vlivů systémových stavebních detailů.

Pro projektanta to znamená, že i nadále může do projektu využívat ověřená systémová řešení, ale získává nově i tu výhodu, že jsou systémová řešení podložena tepelnětechnickými posudky, které může přiložit k dokumentaci. Známe tak reálné chování konstrukcí, což může být i důležitým argumentem pro rozhodování investora o volbě konstrukčního systému. Nejen, že je systém provádění jasně definovaný, ale je zde i jasně poukázáno na přínos využívání doplňkového sortimentu, tj. doplňkových tvarovek.

Celkovou bilancí při započtení reálného chování detailů se můžeme dostat na výrazně příznivější korekci průměrného součinitele prostupu tepla obálkou budovy. Vhodně řešené detaily mohou přispívat dokonce ke zlepšení parametrů v dané oblasti detailu a celkovou bilanci průměrného součinitele prostupu tepla nám tedy zlepší. To znamená nižší nároky na dodané technické systémy budovy, které s sebou investorovi nesou vyšší finanční náklady na pořízení výkonnějšího systému.

Náhled protokolu tepelnětechnického posouzení pro vybraný detail

Oproti vyšším pořizovacím nákladům na dodané technické systémy je výhodnější věnovat pozornost vlivu stavebních detailů již v samotném zpracování PENB energetickým specialistou. Pokud je projekt projektantem navržen systémově, je už snadné převzít zadání pro posouzení vlivu tepelných vazeb z oficiálních podkladů výrobce. O této možnosti by měl projektant informovat spolupracujícího energetického specialistu a díky vzájemnému propojení profesí může investor získat ze spolupráce maximum.

Ze spolupráce Wienerbergeru a Centra pasivního domu pro projektanty plyne benefit v podobě právě připravovaného nového technického podkladu, obsahujícího doposud zpracované detaily a jejich hodnocení, které jsou přehlednou formou prezentovány v jedné publikaci. V případě konkrétních detailů a jejich posouzení může projektant protokoly na webu Wienerberger, tj. v sekci s CAD detaily, získat již nyní.

Podle podkladů společnosti Wienerberger

Publikováno v časopise Materiály pro stavbu 4/2024