Přednášky, exkurze

Rozvojové září opět na ČVUT

Foto: Jan Tilinger

Od 11. do 14. září 2024 se bude konat již pátý ročník Rozvojového září s nabitým programem. Tato unikátní akce organizovaná Centrem mezinárodních rozvojových projektů – ICWD ČVUT a Surya z.s. přivádí na půdu pražské techniky studenty i profesionály z řady českých i evropských institucí. 

„Provedeme vás problematikou rozvojových a humanitárních projektů a jejich technických aspektů,” zmiňuje spoluzakladatel projektu Ing. Jan Tilinger, Ph.D. z ČVUT.

Letos poprvé proběhne Rozvojové září v angličtině se zapojením mezinárodní organizace Architecture Sans Frontières International a největší studentské architektonické soutěže INSPIRELI AWARDS.

Z lektorů prvních tří dnů letní školy  je nutno zmínit reportéra Jana Nováka ze Seznam Zprávy, Jana Böhma z Lékařů bez hranic, dokumentaristu Pavla Boreckého, rozvojovou expertku na rozvojovou spolupráci a konflikty Mgr. Lenku Duškovou, Ph.D.  z Univerzity Palackého v  Olomouci, afrikanistu Mgr. Martina Schmiedla, Ph.D. z Mendelovy univerzity nebo expertku na udržitelný rozvoj venkova Ing. Janu Mazancovou, Ph.D. z Fakulty tropického zemědělství ČZU . Přivítáme i rakousko-syrského architekta Sami Akkacha, specialistu na stavby z nepálené hlíny. 

„Na této akci vznikl základ týmu, se kterým právě teď realizuji už druhou stavbu v Zambii,” říká Ing. Petr Čanda, doktorand FSv ČVUT, vedoucí projektu stavby střední školy v Kašhitu.

V pátek dopoledne představí kategorii rozvojových projektů INSPIRELI AWARDS a bude vyhlášeno nové téma soutěže. V poledne bude otevřena výstava Development in the Context of Technology. Výstava bude složena z představení studentských rozvojových projektů, aktuálních fotografií probíhajícího projektu stavby střední školy v Zambii, projektů soutěže INSPIRELI for UKRAINE a představení činnosti jednotlivých národních Architecture Sans Frontières International, včetně české organizace Architekti bez hranic. Po zahájení výstavy proběhne formou minipřednášek představení národních organizací Architecture Sans Frontières International a jejich projektů. V sobotu v rámci setkání ASF Int bude veřejný workshop „Post-war reconstruction“ a odpoledne vyhlášení vítězů a předání cen INSPIRELI AWARDS 2024.

„Z výčtu programu je zřejmé, že na půdě ČVUT budou mít možnost spolu diskutovat lidé z různých koutů světa i absolutně rozlišných backgroundů. A to byl i hlavní důvod, proč tato akce vznikla,“ dodává Mgr. Eva Machová, Ph.D. spoluzakladatelka projektu.

Celá akce bude probíhat na Fakultě stavební ČVUT a program, registraci i další informace najdete na stánkách ICWD.CVUT.CZ.  Výstava setrvá v atriu fakulty až do 25. září. 2024.

Studenti ČVUT se v problematice zahraničních rozvojových projektů mohou vzdělávat i v rámci předmětu Civil Engineering in Developing Countries.

Informace o letní škole.
Přihláška na letní školu ZDE.

Tisková zpráva www.cvut.cz