Materiály

Ocelová konstrukce odolá požáru díky patentované vrstvě geopolymeru

Foto: Adam Pluhař/TUL

Ocelová konstrukce s asi 2cm nástřikem geopolymeru odolá vysokým teplotám při požáru minimálně hodinu. Dřevovláknitá deska pak prohoří ne za 17, ale až za 100 minut!

Patentovanou technologii žáruvzdorného nástřiku geopolymeru jsme testovali v laboratoři akreditované požární zkušebny společnosti Pavus.

„Mechanické vlastnosti oceli se mění už při teplotách 300 až 400 stupňů Celsia. Pokud má plamen 600 až 800 stupňů, je to otázka šesti až sedmi minut, na materiálu ale není vidět, že se mění jeho vlastnosti. S geopolymerem jsme dobu tepelné a mechanické stabilizace ocelové konstrukce prodloužili na hodinu,“ říká vedoucí mezinárodního výzkumného týmu Petr Louda, vedoucí katedry materiálů Fakulty strojní Technické univerzity v Liberci, který se zabývá vývojem a bádáním na poli geopolymerů už 20 let.

Významně se tak násobí šance na únik a evakuaci osob ze staveb s ocelovou konstrukcí i z dřevostaveb v případě požáru.

Novinka už chrání ocelové nosníky plynových zásobníků v Praze-Satalicích a nově prochází testy ve Výcvikovém polygonu Raspenava, což je školní a výcvikové zařízení Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje, kde je vystaven působení teplot až 1000 stupňů Celsia (z Raspenavy jsou také přiložené fotografie).

Geopolymer má také lepší mechanické a fyzikální vlastnosti než beton. Je lehčí, přitom trvanlivější a pevnější. Zatímco beton odolá teplotám 600 stupňů Celsia, geopolymer zvládne 1000 stupňů Celsia.

Licenci na patentovanou novinku z TUL odkoupila firma Comdes a je tedy k dispozici na trhu.

Více najdete v článku kolegy Adama Pluhaře ZDE.