Informace výrobců, Zděné konstrukce

Vlastnosti vápenopískových bloků Silka Tempo a možnosti využití na stavbách

Velkoformátová novinka roku 2019 Silka Tempo přináší úsporu času v praxi a je kombinovatelná s dalšími systémovými produkty Ytong a Multipor, a to jak menšími, tak i dalšími velkoformáty. Materiálové složení je shodné jako u známých menších formátů Silky a zdění pomocí minijeřábu přináší usnadnění – praktické zaškolení zabere asi hodinu. Techničtí poradci poskytují stavebním firmám i projektantům širokou podporu – zájemci se na ně mohou obrátit v otázkách posouzení efektivity použití velkoformátu u konkrétních projektů a případného celkového systémovým řešením.

Vápenopískové bloky – z křemičitého písku, vápna a vody – mají značnou pevnost v tlaku (20 N/mm²),
akustický útlum je nejméně 56 dB a díky velké hmotnosti mají také skvělé tepelněakumulační vlastnosti. Protože se při výrobě bloků používá přesných forem, je výsledné masivní zdivo velmi přesné, a proto vhodné pro použití tenkovrstvých omítek. Spojením přírodních surovin vzniká zdivo, které přirozeně reguluje vzdušnou vlhkost, je zásadité a zajišťuje zdravé životní klima uvnitř budovy.

1_Vlastnosti vápenopískových bloků Silka Tempo a možnosti využití na stavbáchVlastnosti vápenopískových bloků Silka Tempo a možnosti využití na stavbách

Systém Silka Tempo je určen pro nosné zdivo budov a vyrábí se v tloušťkách 180 a 240 mm, velikost bloku 500×600 mm o hmotnosti až 140 kg předurčuje tento blok k strojnímu zdění.

Benefity velkoformátového zdění:
– rychlost (v jednom kroku až 0,6 m² zdiva),
– efektivita (stavění dle kladečského plánu s přesnými bloky),
– snížená pracnost (lidskou sílu nahrazuje mini jeřáb, a tak jeden pracovník zvládne práci dvou).

Kladečský plán jednotlivých stěn může zpracovat projektant sám na základě jednoduchého návodu – dodržet rastr rozložení 125 mm (délkově a výškově). Zpracování kladečských plánů na míru nabízí také výrobce Silky Tempo.

Vlastnosti vápenopískových bloků Silka Tempo a možnosti využití na stavbáchVlastnosti vápenopískových bloků Silka Tempo a možnosti využití na stavbách

Silka Tempo v realizační praxi
Teoretickým předpokladem pro systémy využívající strojní zdění je vy-užití konceptu větších staveb s nečlenitou plochou, důvodem je zejména rychlost, efektivita, jednoduchost. Přesto dnešní doba přeje krásným architektonickým stavbám – ať už bytovým či rodinným domům, a i zde se nám ukazuje použití systému velkoformátové výstavby jako velmi vhodné, zejména díky modulu 125 mm. Při použití vápenopískových bloků Silka Tempo u malých staveb (například rodinný dům) musíme přihlédnout k nákladové stránce – zpracování kladečského výkresu a pronájmu strojního zařízení (jeho dovoz, odvoz, manipulace). Avšak to je jedinou položkou navíc v rámci výstavby. Dále již pracovní sílu, lešení a zdicí malty šet-říme. Zhruba se dá stanovit, že se řešení vyplácí nad 400 m², konkrétní doporučení a výpočet opět může pomoci provést technický poradce výrobce.

Pomocník minijeřáb
Minijeřáby na stavbě nevyžadují zásadní organizační změny. Jsou to pomocná zdvihací nevyhrazená zařízení – není tedy potřebný jeřábnický průkaz, ale postačí proškolení odbornou osobou. To proběhne přímo na stavbě při přivezení minijeřábu. Pro správnou funkčnost je potřebné elektrické připojení (380 V a 16 A) a manipulační plocha – betonová deska (podkladní beton, stropní konstrukce), která unese jeřáb s váhou 1800 kg.

Minijeřáb bude na stavbu dovezen společně s materiálem nebo předem individuálně. K jeho složení, stejně jako ke složení palet s materiálem, je potřeba auto s hydraulickou rukou, autojeřáb či věžový jeřáb nebo postačí i vysokozdvižný vozík s vidlicí. Součástí zapůjčení minijeřábu jsou kromě uchopovacích samosvorných kleští také montážní schůdky, které u běžně vysokého podlaží (3 m) plně nahrazují lešení.

Vlastnosti vápenopískových bloků Silka Tempo a možnosti využití na stavbáchVlastnosti vápenopískových bloků Silka Tempo a možnosti využití na stavbách

Dále se minijeřáb po betonovém pevném podkladu již pohybuje pomocí elektromotoru. Na ovládání jeřábu stačí čtyři tlačítka, vztyčení elektrohydraulikou mini jeřábu je otázkou dvou minut a je připraven k zdění. Vlastní zdění, tedy uchopení bloku, zdvih a položení na stěnu, probíhá pomocí elektromotoru. Maximální délka vyložení je 5 metrů a zároveň maximální výška, do které se ukládá blok, je 5,25 m. Efektivitu zdění zvyšuje zapojení pomocného zedníka, který připravuje a rovná podklad, maltuje (tenkovrstvou zdicí maltou Silka 10 MPa) ložnou spáru, případně dělá podavače. Aby bylo zdění skutečně efektivní, usnadní práci správná organizace staveniště. Tedy uspořádání palet s materiálem mezi jeřáb a budoucí zdivo (stěny).

podle podkladů společnosti Xella CZ