Ekonomika

Získání dotace s poradenstvím Baumit

Téma neustále se zvyšujících nákladů na energie vede investory při renovaci stavebních objektů či realizaci novostaveb k neustálému hledání úspor. Významnou roli v této snaze sehrává celkové zateplení objektu a s tím spojená možnost získání finanční dotace. Baumit nabízí v tomto procesu klíčovou roli aktivního odborného poradce.       

Právě z pohledu úniku tepla se např. energetické ztráty nezatepleného rodinného domu podílí na jeho celkových provozních nákladech až 40 %. I tento údaj by tedy měl motivovat investory ve stavebnictví k rozhodnutí nejprve objekt systémově zateplit s cílem zamezit zmíněným ztrátám a teprve poté případně osadit technologií pro alternativní zdroje energie. V každém případě pro zmíněný záměr dosažení energetické úspory u rodinného či bytového domu lze v současnosti využít i výraznou finanční podporu formou zapojení do státního dotačního programu Nová zelená úsporám. Dotačních titulů s přesnými podmínkami a pravidly pro získání finanční podpory je v tomto programu hned několik. Například při zateplení fasády rodinného domu využívají investoři finanční podporu v dotačních titulech Oprav dům po babičce, Nová zelená úsporám Light nebo Nová zelená úsporám Standard. V případě dotací pro bytové domy existují speciální dotační tituly pro SVJ, bytová družstva či veřejnou správu apod. 

Renomovaný výrobce stavebních materiálů Baumit nabízí v komplexním procesu získání finanční dotace na různé typy stavebních realizací směrem k investorům především odbornou poradenskou roli. Tento fakt je dán mimo jiné i dominantní pozicí Baumitu na stavebním trhu s uceleným řešením zateplovacích systémů. „Je potřeba si uvědomit, že využití vhodného dotačního titulu v rámci programu Nová zelená úsporám je podmíněno řadou požadavků. Vedle základní administrativy je nutné předložit u zateplení fasády kompletní projektovou dokumentaci, bez které není možno zmíněnou dotaci investorům přidělit. Zároveň je pro získání této dotace potřeba respektovat oficiální seznam výrobků a technologií (SVT), tedy v případě zateplovacího systému aplikovat certifikované materiály a technologie jednotlivých výrobců opatřené tzv. SVT kódy. Baumit má tyto kódy zveřejněné na svém webu,“ říká Ing. arch. Karel Kladívko, creative design manager společnosti Baumit. Ta disponuje odborným týmem regionálních zástupců nabízejících nejen technické konzultace ohledně vhodných řešení k zateplení fasády, ale také zajištění odpovídající technické dokumentace pro získání dotace.  

Zájemcům o dotaci v rámci programu Nová zelená úsporám však Baumit nabízí komplexní službu „na míru“. Právě zmíněný tým regionálních obchodně-technických zástupců je proto napojen na tzv. energetické specialisty, kteří následně po dohodě s investorem pokračují s administrativním procesem až do finálního získání dotace. Přidanou hodnotou tohoto poradenství je mimo jiné i doporučení kvalitní a spolehlivé realizační firmy pro zateplení domu ze strany společnosti Baumit. „Získání dotace bude brzy ještě dostupnější, a to i díky nabídce poskytnutí velmi výhodného úvěru ze strany bank a stavebních spořitelen,“ zmiňuje rovněž Karel Kladívko a dodává: „Tématu komplexního poradenství v oblasti získání dotací, které nyní rezonuje celým trhem, se budeme ve své komunikaci s veřejností i nadále intenzivně věnovat. Již nyní připravujeme pro tuto oblast odpovídající aktivity.“

Nezmeškejte letošní stavební sezónu a zrealizujte své projekty. Cesta k získání dotace v rámci programu Nová zelená úsporám je ve spolupráci se společností Baumit výrazně jednodušší a také odborně kvalifikovaná. Přesvědčte se a kontaktujte obchodní tým Baumit.