Ekonomika, Průmysl a obchod

Co si myslí řemeslníci o další vlně EET?

Dosud největší průzkum mezi řemeslníky uskutečnila společnost NejŘemeslníci. Přimět tuto stále více pracovně vytíženou skupinu k odpovědím nebylo nic jednoduchého. Ale podařilo se to. Veškeré otázky se točily kolem rozšíření elektronické evidence tržeb. Nově se EET bude týkat téměř všech podnikatelů a živnostníků. V anketě bylo osloveno přes 30 000 respondentů a v drtivé většině (94 %) odpovídali řemeslníci. Ministryně financí Alena Schillerová si schválení pochvalovala: „Je to dobrá zpráva pro narovnání podnikatelského prostředí. Bude platit pro všechny bez rozdílu. Zavádíme nový off-line režim pro ty nejmenší.“

EET v číslech podle Ministerstva financí:
– Přes 1 160 113 kontrol provedla Finanční a celní správa od zavedení v prosinci 2016.
– Přes 128,3 miliónu korun se vybralo na pokutách, kterých bylo uděleno 12 950.
– 400 tisíc korun byla nejvyšší uložená pokuta, nejmenší byla 100 korun.
– 20,2 miliardy korun se celkem vybralo díky EET za období 2017 až 2018.
– 18 miliard má podle odhadů dělat ročně přínos EET, až naběhne od jara 2020 i čtvrtá vlna, týkající se živnostníků, ale i lékařů či advokátů.

Legislativní tanečky
„Neberme v potaz, že se tato vláda otřásá v základech a vlastně stále není zcela jasno, jak to nakonec s rozšiřováním EET dopadne, ale držme se osvědčené zásady: Očekávej to nejlepší, ale připravuj se na to nejhorší. A to nejhorší již prošlo parlamentem a míří do senátu. Ten EET s největší pravděpodobností vrátí do parlamentu, který je za současného rozložení sil schopen senátorské veto přehlasovat. Proto nás velice zajímaly názory samotných řemeslníků a hned v první otázce jsme si ověřili, že 91 procent respondentů tento legislativní proces bedlivě sleduje,“ říká Martin Ekrt, výkonný ředitel portálu Nejřemeslníci.cz.

Z čeho jde největší hrůza
Respektive, čeho se řemeslníci nejvíce obávají v souvislosti s rozšiřováním elektronické evidence tržeb? „Musím konstatovat, že právě při této otázce se ve svých odpovědích většina respondentů nejvíce rozohnila. Největší obavy jsou z růstu byrokracie, nárůstu administrativy, časové zátěže, ze šikanózních kontrol a výdajů na SW i HW. Někteří řemeslníci dokonce tvrdí, že raději přestanou podnikat. Zaujaly i takové odpovědi, kdy řemeslníkům vadí, že jsou a priori považováni za zloděje. Jejich obavy jsou i technického rázu, protože bydlí v oblasti, kde je špatné připojení k internetu,“ upřesňuje Tomáš Čech, marketingový ředitel portálu Nejřemeslníci.cz.

Boj o čas a peníze
Lidí, kteří podnikají jako fyzická osoba, rok od roku přibývá. V prosinci 2015 (tedy rok před zavedením EET) jich evidovalo Ministerstvo průmyslu a obchodu 2 400 945. Na konci roku 2018 jich už bylo 2 505 551. Nárůst tedy dělá přes 105 tisíc.

Řemeslník pracuje proto, aby si vydělal. A vydělává pouze tím, že pracuje na zakázkách od svých zákazníků. Finanční úřad není jeho zákazníkem, a přesto jej měsíčně stojí mnoho neproduktivních hodin. Z ankety vyplynulo, že měsíčně pro FÚ pracuje již dnes až 10 hodin 85 procent řemeslníků. Polovina své účetnictví zvládá vlastními silami a z 60 procent u nich dominují papírové faktury a propisky. Jen třetina dotázaných používá k vystavení faktur koupený SW a internet. A jak tomu bude po zavedení EET? „To jsme se raději přímo ani neptali, abychom je neodradili od odpovědí na další otázky,“ říká s úsměvem Tomáš Čech. A bylo jich opravdu ještě hodně.

Načerno a bez faktury
Kdo by někdy neslyšel otázku: Chcete k tomu doklad? A kdo hrdě neodpověděl: K ničemu jej nepotřebuji. Je to sice velká chyba, před níž Nejřemeslníci stále varují, ale pořád je to dost běžné. Setkala se s tím i drtivá většina dotázaných. Navíc se přes 90 procent domnívá, že EET práci bez faktur nevyřeší.

Řemeslníkům chybí zkušenost
Všeobecný odpor proti zavedení nové vlny evidence tržeb je u řemeslníků pochopitelný. Anketa prokázala, že tři čtvrtiny z nich vlastně nemá s EET žádné velké zkušenosti. Již nyní je jim však jasné, že to bude spojené s dalšími finančními výdaji. Přes 85 procent z nich se již nyní rozhodlo, že pro splnění povinnosti využije inteligentní telefon, počítač a internet.

Zajímavý je i údaj, který by mohli využít ve svých marketingových plánech výrobci SW a HW. Řemeslníci jednoznačně deklarují, že jejich volba bude ovlivněna především jednoduchostí ovládání, cenou, odolností a kompatibilitou. Navíc chtějí s novým vybavením řešit i další věci, jako jsou účetnictví, objednávky, komunikace se zákazníky a on-line objednávkový kalendář.

Někteří se nebrání, ale je jich pouze zlomek
Povinnost evidovat tržby elektronicky se v příštím roce zřejmě rozšíří i na řemeslníky. Někteří jejich zástupci se zavedení EET nebrání. Zvýšenou administrativní zátěž jsou ochotni snášet za podmínky, že z trhu odstraní nekalou konkurenci. „Pokud má EET sloužit k tomu, že nastane pořádek a budou se kontrolovat ti, kteří tržby neevidují, tak je to jenom dobře,“ říká viceprezident Hospodářské komory Roman Pommer. Ten zároveň stojí v čele Cechu obkladačů, který má v Česku přes devadesát členů. „Řemeslo je o cenách. Náš člen, který odvádí daně, může udělat koupelnu třeba za 28 tisíc. Jiný ale přijde a řekne, že to bez dokladu udělá o šest tisíc levněji,“ uvádí Pommer.

Podobný názor má na rozšíření EET také Asociace malých a středních podniků a živnostníků. „Je to jedna z možných cest, která může narovnat tržní prostředí, a to zejména v oblastech podnikání, kde nebývají některé zákonné povinnosti bohužel zcela dodržovány,“ míní místopředseda asociace Zdeněk Tomíček, který po odchodu Karla Havlíčka na MPO podnikatelskou organizaci dočasně vede.

tisková zpráva

Přidejte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*