Ekonomika

2 možnosti, jak s architektem ušetříte. Brno a hospodárné bydlení

Slovo investice se dnes skloňuje ve všech pádech. Tak proč chytře neinvestovat do služeb architekta? Brno a pochopitelně i další města se pro vás stanou rájem na zemi, kde budete žít luxusně a úsporně zároveň. Nastudujte, jak se dá v domě, bytě ale i v kanceláři ekonomicky zacházet s vodou a proč se vám z dlouhodobého hlediska vždy vyplatí kvalita. Tím rovněž získáte odpověď na otázku, zda se vám náklady na architekta vrátí zpět.

Čím je pro vás spolupráce s architektem v Brně výhodná, když ho platíte zdánlivě nad rámec rozpočtu

Není podstatné, jestli zvažujete rekonstrukci nebo novostavbu. Ať už se chystáte zvelebit vlastní obydlí nebo vaši podnikatelskou nemovitost, hodí se vám architekt Brno. Jelikož Brno patří k prestižním, a tudíž i nákladnějším lokalitám. A tak dává smysl veškeré proměny nemovitostí předem naplánovat.

Počáteční 3D vizualizace od architekta vám umožní prohlédnout si technická i estetická řešení dřív, než se koupí stavební materiál a přijdou řemeslníci. V počítači totiž není problém vyměnit například dlažbu, když vám nevyhovuje její barva. Ve skutečnosti už je to zdržení a náklady navíc. Předem se dá vymyslet též koloběh vody včetně jejích zdrojů a sestavit nábytek na míru.

Na základě fotorealistických návrhů vám pak architekt připraví projektovou dokumentaci a vyběhá úřední povolení a razítka. Je-li to potřeba, zreviduje též rozpočty stavebních firem a poté i jejich práci. Za to si účtuje částku od 10 % stavebních nákladů výše, ale nebude to pro vás v žádném případě extra útrata. Minimalizace komplikací a průtahů během rekonstrukce či stavby vám tyto náklady téměř okamžitě pokryje. Další finance vám budou v průběhu let šetřit úsporná technická řešení. Dvě z nich si nyní přiblížíme.

Když architekt nejen v Brně naloží šetrně s vodou

Nejrůznější globální instituce včetně nechvalně proslulé WHO vyhrožují brzkým nedostatkem pitné vody, který bychom prý měli pocítit i u nás doma v České republice. I když se tato predikce nenaplní, není důvod, proč s vzácnou tekutinou splachovat záchod, když to jde jinak a levněji.

Řešení pro investory, budují-li například obytné domy pro desítky rodin, spočívá ve využití takzvané šedé vody. Když stavbu vybavíte hned na začátku dvojitými rozvody, dokážete pak používat vodu ze sprchování na zmíněné splachování nebo třeba i na praní. Přitom není důvod k obavám z nedostatečné hygieny. Voda se totiž nejprve přefiltruje a vyčistí a teprve pak se znovu použije na činnosti, kde není nutné, aby byla pitná.

Větší bytové stavby tak dokáží ušetřit přinejmenším 20 % z celkové spotřeby vody, což se projeví ve snížených poplatcích. Kromě toho se můžete s architektem domluvit, aby vaše nemovitost v Brně využívala i dešťové srážky, které prší zdarma.

Kvalitní věci by si měli pořizovat všichni bez ohledu na počet nul na kontě 

Kromě líbivého designu můžete architekta využít rovněž k tomu, aby vám do nemovitosti v Brně vyprojektoval zařízení, které vydrží. Pokud si domácnost vybavíte běžně dostupnou produkcí typu Sconto nábytek, tak si zařizovací akci brzy zopakujete. Tím pádem vás znovu čeká i přeprava, stěhování a montáž nových a demontáž starých věcí.

Nekvalitní “supermarketová” dřevotříska není uzpůsobená na hrubší zacházení. Z nejvíce zatěžovaných ploch se za pár let používání odře dekor a je po parádě. Když si místo toho připlatíte za výrobu kvalitního nábytku na míru, odpadnou vám komplikace spojené s likvidací a instalací vybavení. I kdyby vás dražší zařízení vyšlo na stejné peníze jako dva po sobě jdoucí nákupy nábytku v obchodním řetězci, stejně ušetříte. Vzpomeňte na dopravu a desítky hodin montážních a úklidových prací.

Teď už chápete, v čem se skrývá kouzlo chytré investice do vylepšení jakéhokoliv typu nemovitosti. Architekt v Brně nebo jiném městě vás sice stojí peníze navíc. Obvykle se ale vydání za jeho služby vrátí už během stavby. Odborník zabrání průtahům, polovičatým řešením a případnému okrádání vlastníka domu najatou stavební firmou. Navíc pomocí duálních rozvodů sníží spotřebu vody, aniž by to mělo negativní vliv na životní standard obyvatel. V neposlední řadě vám architekt pomůže k nadčasovému zařízení, které rodině vydrží na celý život.