Články, Projekty

Vyškov postaví nový zimní stadion, současný půjde k zemi

Vyškov postaví nový zimní stadion, ten současný, postavený v 70. letech, zbourá. Jednomyslně o tom rozhodli v pondělí zastupitelé, k projednání měli ještě variantu celkové rekonstrukce. Důvodem je to, že k současnému stadionu neexistuje stavební dokumentace a statika již neodpovídá aktuálním normám, řekl dnes na tiskové konferenci starosta Karel Goldemund (ČSSD). Předpokládané náklady na nový stadion jsou kolem 115 miliónů korun.

„Kdybychom chtěli rekonstruovat, musela by se udělat stavební dokumentace, a nikdo neví, kolik by to stálo, rozhodně by však šlo o milióny,“ řekl Goldemund. Zmínil také, že ač se při rekonstrukcích dělá stavební průzkum, zpravidla se objeví nějaký problém, který stavbu prodraží. A cena za rekonstrukci by byla téměř stejná jako za novostavbu.

V útrobách nového stadionu budou navíc po dohodě s dalšími nehokejovými sportovními kluby umístěné šatny. „Je to jednodušší, než pro ně vymýšlet zázemí na zelené louce,“ řekl Goldemund. Město nyní vybere ve veřejné soutěži firmu, která vypracuje projekt a předběžný rozpočet. Hotovo má mít do konce září do zasedání zastupitelstva, a pokud projekt orgány města schválí, bude možné vytvořit investiční záměr.

Starosta předpokládá, že stavět by se mohlo začít v únoru 2017. „Teoreticky by to bylo možné ještě o rok dřív, ale předpokládám, že sezóna 2015/16 se uskuteční ještě normálně a následující by se zkrátila tak, aby se na jaře a v létě stavělo,“ řekl Goldemund. Koncem roku 2017 už by mohli hokejisté hrát na novém stadionu.

Vejít se na něj má 400 diváků, hokejisté budou mít k dispozici 12 šaten a dalších šest šaten bude sloužit tenistům, volejbalistům a fotbalistům. Ve špatném stavu je stavba už několik let. V roce 2008 se měl stadion částečně za 20 miliónů rekonstruovat, ale kvůli ekonomické krizi z toho sešlo. I přesto je pořád vytížený.

Město předpokládá, že bude stavbu platit převážně z vlastních peněz a z úvěru, v úvahu připadá i PPP projekt, tedy ve spojení se soukromým kapitálem. „O tom se budeme ještě rozhodovat. Na trhu seženeme levné peníze, protože Vyškov nemá žádné dluhy,“ řekl Goldemund. Kraj také přislíbil finančně pomoci, naopak v současném programovacím období Evropské unie patrně nebude možné získat žádnou dotaci.

zpráva ČTK