Články

Thermizer – přerušení tepelného mostu ve světlovodech Sunizer pro nízkoenergetické domy

Tubusový světlík, chcete-li světlovod, Sunizer, si našel uplatnění v novostavbách i ve staré zástavbě. Vzhledem k neustálému zlepšování tepelněizolačních vlastností nových i starších staveb je nyní nutné instalovat jen prvky, které zcela zapadají do požadovaného systému. A to nový Sunizer splňuje – po instalaci doplňkového příslušenství, tzv. Themizeru, dosahuje tepelněizolačních parametrů na úrovni těch nejmodernějších oken.
Nově postavené dřevostavby obvykle splňují požadavky energeticky úsporných, nízkoenergetických či dokonce energeticky pasivních domů. Z těchto důvodů byl vytvořen i zcela nový systém denního osvětlení s úsporou tepelné energie za použití Themizeru.
Sunizer vychází z klasických světlovodů a je odlišný svou nadstřešní částí, optimalizovanou pro české střešní krytiny. Nadstřešní část je vždy čtvercového tvaru a zapadá do střechy jako klasický kominický výlez, střešní okno či světlík. Sunizery lze zakomponovat do střešní krytiny i dodatečně, a to do střech jakéhokoliv skonu od plochých až po ty nejstrmější. V místnosti je Sunizer zakončen rozptylovačem světla – difuzérem – buď s velmi žádaným čtvercovým tvarem, nebo klasickým kulatým. Tvar lze snadno zvolit tak, aby vhodně zapadl do plánovaného systému osvětlení jak z hlediska účinnosti, tak i zmíněným tvarem a barvou. Střešní díl a difuzér jsou propojeny reflexním tubusem se speciální zrcadlovou vrstvou.
 
Thermizer bez tepelných mostů
Vzhledem k velmi nízké až nulové spotřebě energie na vytápění v nízkoenergetických a pasivních domech je zapotřebí věnovat pozornost všem tepelným mostům. Tepelné mosty je zapotřebí eliminovat na minimum, protože představují i několikaprocentní zvýšení potřeby tepla na vytápění, popř. můžou zapříčinit problémy s kondenzací a při dlouhodobém charakteru i plísní. Themizer v Sunizeru má za úkol přerušit tepelný tok mezi místností a venkovním prostředím. Zcela přerušuje světelný tubus izolačním trojsklem a je vždy zakomponován do tepelněizolační roviny. Jako nejvhodnější se jeví použití tzv. solárního trojskla.
 
Thermizer a blower-door test
U dřevostaveb je žádoucí, aby byly neprůvzdušné. I při sebemenší netěsnosti dochází k úniku páry a ta znehodnotí tepelnou izolaci obvodového pláště. Pro správné fungování vzduchotechnické jednotky je zapotřebí, aby dům byl co nejtěsnější. Při použití Thermizéru a napojení na neprůvzdušnou vrstvu lze zajistit 100% těsnost systému. Sunizer je difuzně otevřený, ale přesto vzduchotěsný.
 
Široká škála doplňků Sunizer
Lze volit průměr tubusu 230, 330, 430, 530 mm pro použití od WC až po prostorné haly. Sunizer lze využít i pro noční provoz s osvětlením LED diodami či zatemnit klapkou Blackizer. Je možné vybrat si barevné provedení střešní základny či difuzéru.
 
Více informací naleznete na internetových stránkách www.sunizer.cz a můžete nás také navštívit na stavebním veletrhu FOR ARCH v Praze, stánek 3C16, kde budou ve dnech 21.–25. 9. 2011 prezentovány Sunizery českého výrobce, firmy ABC, s. r. o.
Václav Bílský,
ABC, s. r. o.