Články, Zajímavá stavba

Rekonstrukce objektu pro firmu podnikající v autodopravě

Sídlo společnosti, která podniká v autodopravě, se nachází v areálu bývalého svinovského lihovaru. Autor projektu David Kotek se inspiroval automobilovým průmyslem. Je to vidět nejenom v opláštění budovy,
ale také ve tvaru kulatých oken, z nichž jsou některá vypouklá.

Autoři projektu zachovali původní konstrukci starých unimobuněk, ale rozšířili je přisazením ocelové konstrukce v místě jihozápadní štítové zdi. Ocelová konzola v podélném směru stavbu zase prodloužila, z boku k ní přiléhá nástupní rampa. Fasáda byla vytvořena z kompozitních panelů v chromové úpravě.

Sídlo firmy v areálu svinovského lihovaru vzniklo rekonstrukcí unimobuněk, které původně sloužily jako šatny

Základní údaje o stavbě

Název stavby: Rekonstrukce objektu pro sídlo firmy 
Místo: Luční ulice, Ostrava – Svinov
Investor: POSPIECH SD, s.r.o.
Autor a projektant: PROJEKTSTUDIO EUCZ, s.r.o., Ing. arch. David Kotek
Inženýrská činnost: Jan Müller, PROJEKTSTUDIO 
Zastavěná plocha: 278 m²
Podlahová plocha: 337,75 m²
Obestavěný prostor: 1325 m²

Rekonstrukce šaten 
Bývalé šatny byly sestaveny z dvaceti unimobuněk. Objekt byl dlouhodobě nevyužitý a docházelo tak k degradaci konstrukcí. V rámci demontáží a bouracích prací se odstranila jihozápadní štítová zeď, odbouraly se a srovnaly i přesahy základových pasů tak, aby základ, doplněný o zateplení, nepřesahoval opláštění objektu. Odstranily se i vnitřní příčky a podlahy.

Původní užitný prostor byl totiž už během studie ověřen jako nedostatečný, proto byla stavba doplněna novou, částečně vykonzolovanou částí. Vnitřní prostor se tak zvětšil zhruba o pětinu (6 x 11 m). Protože tato část objektu není závislá na konstrukci unimobuněk, využívá se jako dispečink. Interiéry autoři pojali minimalisticky, s přiznáním původních zachovaných segmentů.

Nosnou konstrukci tvoří podlahové rámy s převislými konci, osazené na pomocných sloupech. To vše doplňují na horní straně dva příčné rámy se sedlovými vazníky. Střecha i přístavba tvarově navazují na stávající ocelovou konstrukci.

Pro zjednodušení a zlevnění prací bylo rozhodnuto ponechat střechu s trubkovou ocelovou konstrukcí sedlového tvaru, která byla na sestavu unimobuněk osazena před třiceti lety. Po odstranění krytiny se konstrukce zkontrolovala a chybějící prvky se doplnily. Následně se celá tato sestava přepláštila kompozitním panelem – alucobondem (před oplášťováním fasádních částí). Půdní prostor byl doplněn o technologie a rozvody – klimatizace, potrubní pošta, zásobníkový ohřev TUV – a posléze zaizolován minerální vlnou a stříkanou PUR tepelnou izolací. 

Prosklení vstupu a kruhová okna mají hliníkové rámy s izolačním dvojsklem, vybraná kruhová okna mají výplň z vypouklého čtyřvrstvého PMMAStropní konstrukce byla ve většině prostor ponechána jako přiznaná, kovové prvky byly zbaveny nátěrů a znovu natřenySchéma rekonstrukce

Provedení fasád
Opláštění z velkoplošných kompozitních fasádních panelů bylo kotveno na rošt, který vynáší ocelové tenkostěnné profilované kazety, vyplněné minerální vlnou. Kazety se kotvily do nosné ocelové konstrukce (rámů) unimobuněk. Z vnitřní strany jsou ještě doplněny minerální vlnou v tl. 80 mm. Tato skladba je ze strany interiéru opatřena sádrokartonem. Soklové části jsou zatepleny pomocí extrudovaného polystyrenu tl. 100 mm. Horní okraj navazuje na opláštění objektu, pod úrovní terénu izolaci chrání geotextilie. 

Prosklení vstupu a kruhová okna mají hliníkové rámy s izolačním dvojsklem. Vybraná kruhová okna mají výplň z vypouklého čtyřvrstvého PMMA. Všechny výrobky jsou opatřeny standardním kováním a příslušenstvím.

Stavba jako ikona

V areálu svinovského lihovaru, který je ostravskou národní kulturní památkou, se nejdříve uvažovalo o rekonstrukci některého z původních objektů. Architekti ale přišli s návrhem na rekonstrukci unimobuněk, které očistili na nosný skelet a nově opláštili. Stavbu prodloužili ocelovou konzolou v podélném směru, z boku k ní přidali nástupní rampu. Toto řešení přineslo nejen časovou a finanční úsporu, ale především dostalo sídlo firmy do centra dění. Nová stavba je těžištěm, středem, kolem kterého obíhá spediční provoz. Středem, z nějž kontrolní středisko sleduje pohyb svých automobilů po celé Evropě, a stejně tak by mohlo sledovat a řídit pohyb vesmírných lodí po galaxii. A právě to, že budova připomíná vesmírný objekt z jiného časoprostoru, je přínosem klienta/spoluautora, který navrhl zaměnit původní levnou variantu plechového opláštění za chromovou. Stavba díky zrcadlovému opláštění a kruhovým oknům, z nichž některá konvexně vystupují z fasády, vypadá, jako by byla po ránu svěží a orosená. Areál se díky ní nadechnul a budovy v jejím okolí získaly nový charakter. Kompozičně se celek díky odrazům na fasádě jakoby zahustil a působí monumentálně. Stavba své okolí doslova prozářila. Firma sama tím získala ikonu, která její podnikání významně zviditelnila. Doplnění komplexů historické architektury stavbami soudobého výrazu je v západní Evropě již osvědčený přístup přinášející špičkové realizace. I v zahraničí ale vychází osvícený způsob dostaveb historických areálů většinou ze státního sektoru; podobný přístup od soukromého investora je tedy v našich končinách cenný dvojnásob.

Zdena Němcová Zedníčková

Řešení interiérů
Na podlahách byla provedena hydroizolační vrstva s penetračním nátěrem, na ni se pokládala tepelná izolace z pěnového polystyrenu, v místech s menší tloušťkou byl použit zásyp Liaporem. Na tomto podkladu je podlaha z OSB desek. V místnostech s mokrým provozem tvoří pochozí vrstvu epoxidová dvousložková stěrka (pryskyřice) se vsypem. Stropní konstrukce byla ve většině prostor ponechána jako přiznaná – dřevěné prvky (fošny a záklop) se očistily a natřely bezbarvým lakem, případně nahradily novými, pokud byly příliš poškozené. Kovové prvky byly zbaveny nátěrů a znovu natřeny v barvě „kovářská čerň“.

vis