Články, Informace výrobců

Prosklené výplně stavebních otvorů od firmy DOSTING

Hliníkové prosklené výplně stavebních otvorů, prosklené fasády budov a spolehlivé střešní světlíky si získaly velkou oblibu zákazníků nejen z oblasti kancelářských budov, administrativních sídel firem, ale i průmyslových areálů a v neposlední řadě u bytových domů, moderních rodinných domů a funkcionalistických vil. Firma DOSTING, spol. s r. o., působí již více než dvacet let jako spolehlivý dodavatel těchto stavebních prvků do uvedených druhů staveb po celé ČR a SR.

Hliníková okna, dveře, prosklené fasády i vnitřní prosklené stěny se oproti obdobným výrobkům z plastů vyznačují výrazně vyšší užitnou hodnotou pro koncového zákazníka. Mezi nejdůležitější výhody patří životnost hliníkových prvků, která je výrazně vyšší než u plastových výrobků a projeví se nejvíce v místech vysoké frekvence použití, jako jsou vstupní prosklené stěny do budov s klasickými či automaticky otevíranými dveřmi, střešní okna či střešní světlíky a často otvíraná okna a ventilační křídla. Je známa řada příkladů, kdy jsou plastové výrobky po 3–7 letech vyměňovány za kvalitnější výrobky z hliníku. Pak takovou investici platí vlastník budovy dvakrát. Je tedy na místě hned od počátku uvažovat o použití kvalitního hliníkového systému. Společnost DOSTING Brno je připravena zákazníkovi či projektantovi bezplatně poradit, jaký systém pro daný typ budovy a účel použít.

Obr. 1: Detail předsazené montáže hliníkových okenDalší nespornou výhodou hliníkových výplní stavebních otvorů je způsob jejich zabudování do stavby. U hliníkových oken, dveří či fasád je pro odborně zdatné firmy naprostou samozřejmostí kvalitní provedení tzv. připojovací spáry, tedy spáry mezi výrobkem (např. hliníkovým oknem) a stavební konstrukcí (obr. 1). Na rozdíl od většiny dodavatelů plastových oken používají dodavatelé hliníkových výrobků při zabudování celou řadu těsnicích fólií a těsnicích pásek, aby byl hliníkový prosklený výrobek zabudován do stavby těsně, tedy nepropouštěl vlhkost a studený vzduch z exteriéru do místnosti a na druhou stranu nepropustil vlhké páry z místnosti do tepelné izolace vně budovy. Kvalita zabudování hliníkových výrobků je u řady budov posuzována nejen termovizními metodami, ale i náročnějšími zkouškami, např. blower door testem, který jednoznačně prokáže kvalitu zabudování výplní stavebních otvorů. Takovým testům by drtivá většina plastových výrobků, u nichž bývá připojovací spára ošetřena lepší či horší stavební pěnou, nepochybně nevyhověla. Je pak nabíledni, že kvalita a úspory energie, kterou přináší investorovi seriózní firma s kvalitními hliníkovými výrobky, je vyvážena nepatrně vyššími pořizovacími náklady. Ty se však v již zmíněné životnosti a úsporách energie na vytápění investorovi velmi rychle vrátí.

V oblasti střešních světlíků nabízí firma DOSTING celou škálu výrobků – od hliníkových obloukových světlíků s výplní z polykarbonátu, přes bodové světlíky až k shedovým světlíkům, kdy obvykle severní strana je řešena jako průsvitná – s výplní z polykarbonátu nebo z dvojskla. Pokrokoví investoři už dnes nepřemýšlejí jen o nejlevnějším řešení pro danou chvíli, ale typ prosklení a střešního světlíku volí s ohledem na druh provozu odehrávajícího se v dané hale či části haly. Pro montážní či skladové prostory jsou optimální volbou pásové obloukové světlíky (obr. 2) s výplní z polykarbonátu (zde je velmi vhodné použít PC desky Makrolon IQ RELAX, které propouštějí dostatek světla, ale zamezují přehřívání vnitřních prostor). Nad výrobními prostory, kde se svařuje či kde jsou technologie produkující zplodiny, je daleko vhodnější zvolit shedové světlíky s prosklenými pásy oken a dostatečným počtem otvíravých křídel, umožňujících rychlé a účinné vyvětrání prostor (obr. 3) Společnost DOSTING se dlouhodobě zabývá systémy dálkově ovládaných ventilačních křídel, oken a světlíků. Pro daný typ světlíků či oken nabídne zákazníkovi optimální řešení. Velmi důležitým prvkem u systému větrání je napojení na ovládací ústřednu, čidla větru a deště, aby při nepříznivých klimatických podmínkách došlo automaticky k zavření „větracích elementů“ a nedošlo k jejich poškození.

Obr. 2: Pásové obloukové světlíky na střeše montážní halyObr. 3: Shedové světlíky na střeše výrobní haly

Společnost DOSTING se v posledním roce podílela na dvou zajímavých stavbách v Brně, kde bylo použito netradiční opláštění budov. Na stavbu parkovacího domu v Brně v Kopečné ulici dodávala firma DOSTING kompletní opláštění budovy (obr. 4). Podlaží, kde parkují auta, jsou opláštěna fasádou s obkladovým speciálním plným polykarbonátem s „pomerančovou“ strukturou, suterén je obložen Alubondem a poslední patro je prosklené a je zde umístěna vyhlídková kavárna s krásným pohledem na Brno.

Na obr. 5 je dokončovaný bytový dům Residence Sochorova I v Brně, kde jsou z Alubondu provedeny provětrávané fasády v kombinaci s klasickým zateplovacím systémem. V současné době se realizuje opláštění II. etapy této bytové výstavby.

Josef Suchomela, Pavel Rybníček

Obr. 4: Parkovací dům, Brno, Kopečná ul.Obr. 5: BD Residence Sochorova I, Brno-Žabovřesky