Články

Bazén na Lochotíně je po rekonstrukci, nový i s obklady RAKO

Pro tělo i pro duši je oázou nově zrekonstruovaný bazén v Plzni na Lochotíně. Slavnostní otevření proběhlo 31. října 2023. Ve sportovním plaveckém komplexu se pan Martin Kokrda, vedoucí provozu a pan Michal Košťál, vedoucí stavby firmy Swietelsky shodli, že sportovní srdce lochotínského bazénu by mělo být víc než standardním bazénem, mělo by být i moderním přívětivým relaxačním wellness centrem, a tomu byl přizpůsobený výběr keramických obkladů RAKO. Série Cemento v designu industriální betonové stěrky, navíc ve velkoformátové variantě 30 x 60 cm, spolu s mozaikou i stavební chemií RAKO SYSTEM tento záměr umožnily naplnit.

Lochotínský bazén byl uvedený do provozu v roce 1984. Postupně procházel menšími rekonstrukcemi. Zub času se však po letech provozu na zařízení podepsal jak na technicky nevyhovujících původních oknech bazénu, tak především na prosakující bazénové vaně. Kromě letošní čtyř měsíční odstávky probíhala větší obnova zázemí, šaten, sprch, odhlučnění tělocvičny v letech 2020-2021. Plzeň během posledních let investovala do oprav bazénu včetně té poslední přes 50 milionů korun.

Letos byl bazén od července uzavřený. To byla velká výzva pro firmu Swietelsky, která měla za 4 měsíce zvládnout rekonstrukce veškerých ploch, ochozů bazénů a jejich okolí. „Firma si musela poradit s technicky náročnými detaily jako například hladké napojení odtokových trubek, výměna žlabů atd. Dlaždice byly instalovány a plochy izolovány pomocí stavební chemie RAKO SYSTEM, kde systémové řešení je plně srovnatelné s další nabídkou na trhu,“ doplňuje vedoucí stavby Martin Košťál z firmy Swietelsky. Kromě dlaždic 30 x 60 cm ze série Cemento s protiskluzností R11/C byly na ploše využity mozaiky, z nichž jsou vymodelované lavice a odtokové žlaby POOL, ty usnadňují odtok vody.

Plavecký areál na Lochotíně nabízí plavecký bazén se šesti drahami o rozměrech 25 × 12,5 m a dětský bazén o rozměrech 12 × 8 m. Oba využívají kromě veřejnosti hojně základní a mateřské školy, plavecké školy klubu Slávia VŠ Plzeň, ale oblíbené je například i kojenecké plavání. Od roku 2015 je k dispozici venkovní areál (venkovní bazén o rozměrech 16,6 × 8,15 m – hloubce 0,9 až 1,3 m) a dětské brouzdaliště s herními prvky. Kromě plavání je možnost využití sauny a cvičení ve dvou sálech.

Pan Martin Kokrda, vedoucí provozu bazénu, prozradil, že touto rekonstrukcí to nekončí.

„Začínal jsem zde jako plavčík před dvaceti lety, takže bazén je pro mě srdeční záležitostí. Máme spoustu plánů. Tento rok vznikla studie na nový výukový bazén. Nicméně mě těší, že jsem součástí těchto rekonstrukcí, které zvyšují komfort bazénu na Lochotíně, a tím i jeho návštěvnost.“ 

Pro veřejnost se bazén otevřel 1. 11. 2023.