Informace výrobců

Knauf systémy pro dřevostavby

Podíl dřevostaveb na českém trhu stále roste a jeho výše se pomalu dostává na úroveň, která je běžným standardem v evropských zemích. V loňském roce tento podíl atakoval hranici 10 %. Rostoucí poptávka přinesla logicky také větší nabídku ze strany realizačních firem. Je třeba ale říci, že na trhu je dnes tolik systémů, že investor má problém se v nabídce orientovat.

Nicméně o to více platí, že pro každou ze zainteresovaných stran je v dlouhodobějším časovém horizontu jednoznačně výhodné ohlídat si kvalitu, skladbu materiálů a dodržení technologického postupu ze strany dodavatelů, čímž se vymezí vůči případným problémům a následným reklamacím.

Desky Knauf Diamant v sobě kombinují ty nejlepší vlastnosti sádrokartonových a sádrovláknitých desekRodinný dům ve Zlíně. Skladbu nosné obvodové stěny tvoří sádrokartonová deska Knauf Diamant 12,5 mm, instalační předstěna, izolace Naturoll Knauf Insulation 60 mm, parobrzdná fólie LDS 2 Silk s těsnicími páskami, druhá část izolace Naturoll 140 až 160 mm, sádrovláknitá deska Knauf Vidiwall, kontaktní zateplovací systém a finální omítka Knauf Silikonharzputz. Alternativní variantou je provětrávaná fasáda s deskami Knauf Aquapanel.

Nejdůležitější jsou prověřené materiály
Investor od dodavatele stavby právem očekává, že za své peníze získá objekt, který mu bude sloužit a fungovat po určitou minimální dobu, řádově desítky let. Protože konstrukční řešení dřevostaveb se vždy skládá ze skladby několika materiálů, jež dohromady tvoří funkční celek, je zřejmé, že tento systém bude tak schopný, jak schopný bude jeho nejslabší článek. Renomovaný výrobce materiálů, jako například firma Knauf, navrhuje skladbu systému tak, aby na základě norem a projektového zadání splnil všechny požadované aspekty funkčnosti. Současné technologické možnosti však dovolují investorovi do určité míry ovlivnit vlastnosti stavby. Například v otázce energetické náročnosti objektu. Vše se samozřejmě odvíjí od jeho individuálních požadavků, nároků a samozřejmě jeho finančních možností. Zásadní výhodou systémů Knauf jsou odzkoušené a certifikované materiály, které byly navrženy tak, aby společně fungovaly co nejlépe jak z pohledu nosnosti, tepelněizolačních vlastností, instalace, ochrany (proti požáru a hluku), tak i estetiky. Současně však díky širokému portfoliu produktů nabízí Knauf dostatečný prostor pro volbu.

Rodinný dům u Brna využívá dřevenou konstrukci z hranolů 60x160 mm v kombinaci s minerální izolací Knauf nsulation, sádrokartonovými deskami Knauf Diamant a sádrovláknitými deskami Knauf Vidiwall (z vnější strany objektu)Dřevostavby JURA jinou desku než Knauf Diamant uvnitř objektu nepoužívají. Výjimkou jsou kombinace Diamantu s Knauf Red Piano či Silentboard.

Produkty Knauf v praxi
Velkým problémem mnoha staveb bývá nedodržení správného technologického postupu nebo nahrazení některých dílčích materiálů méně kvalitními, mnohdy necertifikovanými produkty, které funkčnost systému omezí nebo zcela rozboří. Jak tomu předcházet? Odpověď je poměrně jednoduchá. Například firma JURA, jejíž majitel Jiří Vašíček staví individuální dřevostavby s difuzně otevřenou skladbou již několik let, svůj projekt postavila na systémech Knauf. „V materiálové skladbě používáme jedině materiály této firmy, a to nejen sádrokartonové či sádrovláknité desky, ale rovněž příslušenství, izolaci, zateplovací systém, lepidla, tmely, omítky, prostě všechno, co je potřeba. Důvodem je, že chci, aby vše bezchybně fungovalo. Zásadně například používáme uvnitř objektu desky Diamant. Pokud s tím má zákazník problém, snažíme se mu vysvětlit, že se vyplatí do této desky investovat, protože mu přinese dlouhodobou funkčnost a životnost. V případě individuálních přání, například na zlepšení akustického komfortu, pak kombinujeme Diamant s dalšími deskami Knauf, jako například RED Piano nebo Silentboard,“ uvádí Jiří Vašíček a dodává, že na podlahy používají ve velké míře desky Knauf F146, zpevňující opláštění realizují pomocí desek Vidiwall a pouze na stropy a podhledy se nejčastěji uplatní standardní desky Knauf White. „Jsem zastáncem difuzně otevřené skladby, protože vím, že investor nebude mít nikdy problém s vlhkostí a bude se mu příjemně bydlet. Skladba materiálu ovlivňuje pochopitelně kvalitu stavby a samozřejmě energetickou náročnost objektu, která se u nás pohybuje z pohledu energetického štítku na hranici A až B. Nechceme, aby byl náš klient zatěžován vysokými náklady na topení. Proto také neděláme kompromisy, a pokud by je zákazníci vyžadovali a nepochopili naši filozofii, raději dům nepostavíme. Na materiálech opravdu nešetříme, protože víme, že se to vyplatí.“

Build Clever House – chytré domy jsou certifikované jako celek, to znamená, že splňují všechny statické, požární, akustické i tepelněizolační podmínky. Jedná se o opláštěnou ocelovou konstrukci založenou na mikropilotách. Difuzně otevřená skladba využívá materiály Knauf. V konstrukci jsou desky Diamant, Vidiwall, CW/UW profily, izolaci Knauf Insulation, tmely Knauf Uniflott a další.

Škálu materiálů Knauf v konstrukci dřevostaveb používá i firma Petra Martínka. „Stavíme zásadně individuální projekty atypických parametrů. Proto používáme pouze prověřené materiály, neboť potřebujeme od svých dodavatelů kvalitu a celkový servis, který je pro úspěch a tím i spokojenost našich zákazníků zásadní.“ Jedná se konstrukční řešení využívající sádrovláknité desky Knauf Vidiwall v kombinaci se sádrokartonovou deskou Diamant. Vše je doplněno izolací, tmely, lepidly a omítkami stejného výrobce. Bezpečná a funkční řešení s jasně deklarovanými akustickými, požárními a uživatelskými vlastnostmi nabízí Knauf pro všechny typy dřevostaveb. Nabídka produktů je tak široká, že s nimi lze postavit prakticky celý dům.

Ivan Sklenář
podle podkladů společnosti Knauf Praha