Průmysl a obchod

Lasselsberger zahájil trvalý provoz nové výrobní linky v závodě RAKO III

Společnost Lasselsberger dokončila významnou modernizaci závodu RAKO III v Lubné u Rakovníka, specializovaného na výrobu obkládaček, a dne 23. 6. 2016 zahájila trvalý provoz nové výrobní linky. Kompletní linka včetně nové pece umožňuje výrobu obkládaček ve formátech 20×40, 20×60, 30×60 cm a nového formátu 30×90 cm. Naprostou novinkou značky RAKO je kalibrace obkládaček, a to suchou cestou.

Cílem je neustále dosahovat srovnatelné technické vybavenosti se světovými výrobci a poskytnout zákazníkům moderní výrobky prvotřídní kvality. Investiční náklady na modernizaci závodu dosáhly 327 mil. Kč. Investice znamenala navýšení počtu pracovních míst na závodě RAKO III z původních 315 na 369. S novou linkou se současná kapacita 10 mil. m² navyšuje v závislosti na vyráběných formátech až na 14 mil. m².

Lasselsberger zahájil trvalý provoz nové výrobní linky v závodě RAKO IIILasselsberger zahájil trvalý provoz nové výrobní linky v závodě RAKO III

Lasselsberger zahájil trvalý provoz nové výrobní linky v závodě RAKO IIILasselsberger zahájil trvalý provoz nové výrobní linky v závodě RAKO III

V dubnu 2016 byla slavnostně uvedena do plného provozu nová pec italského výrobce Sacmi. Společně s novou pecí byl instalován také kontimlýn a rozprachová sušárna, významnou modernizací prošla lisovna. Současně byl posílen proces třídění o dvě nové linky a instalována inovativní technologie pro RAKO III, kterou je suchá kalibrace velkých formátů.

Nová linka F5 posílí výrobu velkých formátů. Majorita výroby této pece budou formáty 30×60 cm a 20×60 cm. Na základě požadavků trhu bude na této lince zařazena i výroba formátu 30×90 cm. Pec je samozřejmě připravena i pro výrobu v současné chvíli nejpopulárnějšího formátu, a to formátu 20×40 cm.

Předností nového zařízení je především efektivita výroby společně s možností téměř okamžitě reagovat na potřeby zákazníka.

Instalace zařízení začala na podzim roku 2015, šlo tedy celkem o 7 měsíců velmi intenzivní práce. Firem, které se na realizaci podílely, je vzhledem k velkému objemu prací hned několik. Mezi klíčové patří AXIS z Hradce Králové – instalace kontimlýna, dále CS Projekt, Klatovy – montáž rozprachové sušárny, Servis Chlumčany – montáž lisu a sušáren, Kobo Blesk, Rakovník – montáž pece.

Lasselsberger zahájil trvalý provoz nové výrobní linky v závodě RAKO IIILasselsberger zahájil trvalý provoz nové výrobní linky v závodě RAKO IIILasselsberger zahájil trvalý provoz nové výrobní linky v závodě RAKO III

Kalibrování obkládaček
Kalibrování, tj. zabroušení hran vypálené hotové dlaždice nebo obkládačky, eliminuje přirozené kolísání rozměrů keramiky. Kalibrované obklady lze velmi efektivně pokládat s minimální spárou a dosahovat tak velmi homogenního vyznění obkládané plochy.

Pokud se ohlédneme do historie, zjistíme, že pro československé keramické bělninové obkládačky byla typickým a ve světě ceněným rysem rozměrová přesnost. Ta byla dosahována jejich kalibrací na strojích vyvinutých a vyrobených v Horní Bříze na základě československých patentů. Například kalibrované obkládačky pro vilu Tugendhat v Brně byly vyrobeny v roce 1928 právě v Horní Bříze. Kalibrace obkládaček byla pak na desítky let zapomenuta, i když se ve světě tato technika zdokonalovala a byla a je v hojné míře používána ke zhodnocení užitkových a estetických vlastností keramických obkládaček.

Takto dojde k doplnění nabídky výrobků RAKO již kalibrovaných a vyráběných dlaždic v Chlumčanech o kalibrované obkládačky z Rakovníka.

Více o společnosti najdete na www.rako.cz.

tisková zpráva