Průmysl a obchod

Stavební firmy obviněné z kartelu podají žaloby k soudu

Stavební firmy, kterým Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za kartelovou dohodu uložil pokutu v souhrnu přes 1,66 miliardy korun, podají žaloby ke Krajskému soudu v Brně. Na dotaz ČTK tak odpovědělo pět ze sedmi pokutovaných firem. ÚOHS v pondělí sankci snížil z původních zhruba dvou miliard korun, i tak jde o nejvyšší pokutu, kterou kdy udělil.

Na kartelu se podle antimonopolního úřadu podílely Skanska, Strabag, Eurovia, Swietelsky, M-Silnice, Berger Bohemia a Lesostavby Třeboň. Firmy podle ÚOHS koordinovaly účast a svoje nabídky ve výběrových řízeních na výstavbu komunikace R4 v úseku Mirotice–Třebkov (kromě firmy Lesostavby), dále na rekonstrukci lokality na Bakalářích v Písku (pouze Strabag a Lesostavby) a při rekonstrukci Jeronýmovy ulice v Třeboni (pouze Strabag a Lesostavby). Informace o kartelu získal ÚOHS při 12 neohlášených šetřeních ve dvou letech.

„Zadržené důkazy vypovídají o tom, že účastníci kartelu mezi sebou domlouvali a připravovali tzv. krycí nabídky na uvedené veřejné zakázky, z nichž některé byly záměrně neúplné a jiné nadhodnocené. Tímto způsobem účastníci kartelu ve výběrových řízeních zcela vyloučili prvek hospodářské soutěže a zvítězila společnost, která byla kartelem předem určena,“ uvedl předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Rozhodnutí antimonopolního úřadu je pravomocné a dotčené firmy musí pokutu do 180 dní zaplatit. S verdiktem ovšem nesouhlasí. „I nadále jednoznačně odmítáme veškerá obvinění vznesená v souvislosti s projektem R4 a proti rozhodnutí podáme žalobu ke Krajskému soudu v Brně. Podle našeho mínění se rozhodnutí předsedy ÚOHS nezakládá na faktech, ale na domněnkách,“ uvedl mluvčí Skanska Ondřej Svatoň. Skanska má zaplatit vůbec nejvyšší pokutu, 529,9 miliónu korun (původně 648,8 mil. Kč).

Jen o něco nižší pokuty ÚOHS uložil Strabagu (497,6 mil. Kč) a Eurovii (492,6 mil. Kč). „Verdikt zatím nemáme k dispozici. Nejdříve se s ním musí seznámit naši právníci a to může několik dní trvat. Poté se vyjádříme k našemu dalšímu postupu,“ sdělila mluvčí Strabagu Edita Novotná. Obvinění z kartelové dohody však odmítá.

„Nic takového jsme neuzavřeli. Nesouhlasíme se způsobem, jak ÚOHS získal to, co označuje za důkazy, a nesouhlasíme ani s jeho interpretací. Máme za to, že tak závažné obvinění nelze postavit na dokumentech, u nichž se neví, kdo je vytvořil a proč,“ dodala Novotná. „S rozkladným rozhodnutím předsedy ÚOHS nesouhlasíme. Jsme přesvědčeni, že jsme se žádného protiprávního jednání nedopustili. Proto podáme žalobu ke krajskému soudu,“ doplnila mluvčí Eurovie Iveta Štočková.

Ostatní firmy mají zaplatit výrazně méně, společnost Swietelsky 76,2 mil. Kč. „Očekávali jsme, že předseda úřadu potvrdí rozhodnutí svých pracovníků. Není podstatné, jestli máme zaplatit původních 93 miliónů nebo aktuálních 76. Pro nás je to i tak velká částka. Budeme se bránit u soudu. Když vezmeme v úvahu, jak naše soudy fungují, může to trvat i několik let. Ale jsem přesvědčen, že vyhrajeme,“ sdělil jednatel Swietelsky Petr Čížek.

Společnost M-Silnice má zaplatit 46,1 miliónu korun. „Rozhodnutí ÚOHS považujeme za nesprávné a zásadně s ním nesouhlasíme. Využijeme všechny právní prostředky k jeho zrušení,“ dodala mluvčí firmy Irena Bubeníková.

Vyjádření Berger Bohemia (pokuta 13,5 mil. Kč) a Lesostavby Třeboň (4,2 mil. Kč) se ČTK nepodařilo získat.

zpráva ČTK