Průmysl a obchod

Bude se opravovat hráz Máchova jezera – rybník se kvůli tomu musí vypustit

Máchovo jezero v Doksech na Českolipsku se kvůli kompletní opravě hráze ve Starých Splavech začne 1. října vypouštět. Modernizace výpustního zařízení, které je v havarijním stavu, si vyžádá přes 27,6 miliónu korun. Veškeré práce mají být hotové do 1. května příštího roku. ČTK to řekl vedoucí Správy CHKO Kokořínsko – Máchův kraj Ladislav Pořízek. V květnu totiž obvykle začíná na Máchově jezeře turistická sezona.

Výpusť se naposledy opravovala před více než 40 lety. Podle Pořízka bude kompletně nová jak po stavební, tak i technologické stránce. „Manipulace s jezerem bude jednodušší,“ konstatoval.

Dělníci začnou hráz opravovat v listopadu, protože k vypuštění zhruba pěti miliónů kubíků vody je zapotřebí šest až sedm týdnů. Při vypouštění budou zároveň vyloveny přemnožené bílé ryby, zejména cejni, což by mělo prospět čistotě vody. Bílé ryby rozrývají dno a napomáhají tak uvolňování sinic, s jejichž zvýšeným výskytem mají na Máchově jezeře problémy každoročně na konci letní turistické sezony. Do budoucna by přemnožení bílých ryb měly zamezit dravé ryby jako štiky či candáti. „Už jsme je začali do jezera nasazovat. Při výlovu je sice také odchytíme, ale po napuštění znovu vrátíme do jezera,“ uvedla starostka Doks Eva Burešová.

Sesbírat se budou muset také škeble, případně raci. Vodní živočiši zůstanou na místě vypuštěného rybníka, přežijí v korytu Robečského potoka. „Na šířku má místy až čtyři metry, hloubku do metru,“ odhadl vedoucí správy CHKO.

Jedním z prvních úkolů pro dělníky bude postavení provizorní hráze v prostoru před opravovanou hrází, aby se jezero už v průběhu výstavby začalo znovu plnit vodou. „Napouštění trvá pět měsíců, proto se s tím musí začít už v polovině prosince, aby nebyla ohrožena turistická sezona,“ vysvětlil Pořízek.

Někdejší Velký rybník je pro Doksy klíčový z pohledu zájmu turistů. Máchovo jezero je největším lákadlem této lokality.

zpráva ČTK