Projekty

Veselí nad Moravou opravilo za 50 miliónů náměstí Míru

Město Veselí nad Moravu na Hodonínsku opravilo za 50 miliónů korun náměstí Míru. Vznikla nová klidová zóna s prostorem pro pěší a cyklisty. Město dostalo šestimilionovou dotaci, zbytek uhradí z rozpočtu a z úvěru. ČTK to řekl místostarosta Petr Kolář. Slavnostní otevření náměstí je v plánu 1. června.

Revitalizace začala loni v první půli roku a skončí v květnu. Zahrnovala práce v prostoru od bývalé tržnice až po poštu. Navázaly na rekonstrukci části Sokolovské ulice, kde z jednosměrné silnice vznikla pěší zóna, která se nyní ještě rozšířila.

V prostoru je nyní pěší zóna se zelení a s posezením a cyklostezkou. Namísto dřívější obousměrné silnice je jednosměrka mezi Panským dvorem, kinem a kulturním domem směrem k bývalé tržnici. „Budou tam čtyři šachové stolky, kde budou moct hrát lidé šachy, bude tam klavír v přístřešku a několik nových příjemných zábavných prvků pro děti,“ uvedl Kolář.

Podle něj je místo pokryté wi-fi signálem zdarma, lavičky mají i USB porty na dobíjení mobilů a tabletů. „Snažíme se, aby náměstí bylo přirozeným centrem, které ve Veselí dosud chybělo,“ dodal Kolář.

Rekonstrukci náměstí Míru je první ze tří plánovaných etap. Druhá odhadem za 40 miliónů se zaměří na prostor před kulturním domem a kinem, kde by mělo vzniknout zázemí pro koncerty a trhy. Poslední etapou také za desítky milionů bude část před hotelem a od hotelu k bytovým domům za poštou. „Tam by měla být zeleň a nová parkovací místa,“ řekl Kolář.

Veselí nad Moravou má asi 11 500 obyvatel. Město ročně hospodaří s rozpočtem kolem 200 miliónů korun.

zpráva ČTK