Informace výrobců

Architektonické řešení litých podlah

Přirozená a pokaždé originální je litá podlaha z cementových potěrů CemFlow® v pohledové variantě Look. Stává se trvalým prvkem interiéru a kromě toho do sebe navždy vtiskne místo a den, kdy byla realizována. Jedinečnost dodává podlaze viditelné drobnější a hrubší kamenivo nejrůznějších odstínů, s oblými či ostřejšími tvary, jehož vzhled se v různých částech republiky liší, a také zpracování podlahy.

V nabídce skupiny Českomoravský beton si lze vybrat také CemFlow Look v barevném odstínu zvýrazňujícím strukturu lité podlahy. CemFlow Look je pohledový litý cementový potěr. Může být přirozeně šedý nebo, dle přání zákazníka, i v jednom z barevných odstínů, který podtrhne jeho strukturu. Kvalita lité potěry závisí jednak na jejím složení, provedení pokládky a ošetřování samotného potěru. CemFlow Look se hodí pro novostavby i pro rekonstrukce, včetně historických budov a prostor s vyšší vlhkostí, jako jsou kuchyně, koupelny nebo suterény. Je velmi vhodný do prostor s plánovaným podlahovým vytápěním. Hladkost a lesk dodávají finální povrchové vrstvě podlahy cykly broušení a leštění, které následují po úplném vyzrání litého potěru. Výsledkem je atraktivní finální povrch – hladký, pevný, vzhledově podobný materiálu teracco. Toto stále oblíbenější architektonické řešení může v budoucnu nahradit používání dlažeb a litých finálních stěrek, stejně jako je tomu v zahraničí.

Barevné možnosti
U plně probarvených variant potěru jsou využívány speciální pigmenty. „Ty obarví cementovou složku směsi, zatímco kamenivo si uchovává svůj jedinečný vzhled,“ říká Ing. Jan Veselý, zástupce skupiny Českomoravský beton. „V nabídce máme asi 20 barevných odstínů, i když nejvyšší procento realizovaných podlah stále tvoří přírodní šedá.“ I lité podlahy zaznamenávají módní trendy: v minulosti byl zájem o černou podlahu CemFlow Look, jakou se pyšní například stylová restaurace Bastion v Praze 2. V poslední době je naopak zájem o bílou, opět čím bělejší, tím lépe. Zájem je ale i o jiné odstíny: podlahou do modra se například pyšní restaurace Pinta na Argentinské ulici v Praze 7, oranžovou jedna z prodejen ve Fashion Arena Outlet Center v Praze-Štěrboholích. Přírodní odstín mohou obdivovat Pražané v Café Lajka na Letné nebo v Bílkově vile, ale i v první značkové prodejně NOWACO v pražské Havlíčkově ulici naproti Masarykovu nádraží. Tu nedávno slavnostně otevřel Zdeněk Pohlreich.

Vzorky podlahy CemFlow Look

Lití podlahy CemFlow LookNivelace – finální urovnání do požadované roviny

Dvě řešení probarvení povrchů
„Kromě plně probarvených litých potěrů existuje také varianta, kdy je povrchová barevná vrstva nastříkaná až na finální litou podlahu,“ říká Jerzy Samiec, spolumajitel realizační firmy Jetoma, jeden z partnerů skupiny Českomoravský beton, a upřesňuje: „Díky tomuto postupu je možné obarvit litou podlahu v koupelně do zelena, obývací pokoj do modra, předsíň mít třeba žlutou a kuchyň přírodní, což by u plně probarvené podlahy nebylo technicky možné. Použitím nástřiku lze navíc vytvořit na lité podlaze loga, což je oblíbené zvláště u komerčních prostor.“ Speciální nástřik se vpije do vrchní vrstvy podlahy a probarví ji. Nevýhoda této technologie se projeví při mechanickém poškození podlahy, kdy proražení povrchové barevné vrstvy odhalí hlubší šedou vrstvu.

Záleží na surovinách
Vzhled kameniva, tedy jeho tvar a barva, se liší podle místa, odkud bylo vytěženo. Obdobně záleží také na písku – při použití žlutějších písků je šedý odstín teplejší. Každá z betonáren skupiny Českomoravský beton používá písek z jiné lokality, proto může být vzhled podlahy ovlivněn i geografickou polohou stavby, kde se podlaha realizuje. Kolem Prahy jsou například podle zkušeností realizačních firem písky spíš žlutější, zatímco na Plzeňsku světlejší a na Moravě tmav ší. Na vzhled podlahy má navíc vliv i použitý cement. „S ohledem na rostoucí zájem o velmi bílé lité podlahy zvažujeme rozšíření barevné škály v budoucnu o směsi s využitím bílých cementů, které jsou ale cenově nákladnější,“ doplňuje Jan Veselý.

Při realizaci litých podlah CemFlow Look z produkce skupiny Českomoravský beton se zpravidla používá kamenivo do 8 mm. Jde o přírodní materiál, takže na podlaze vždy najdete místa s méně otevřenou strukturou a místa s více otevřenou strukturou. „Při realizaci litých podlah CemFlow Look máme se zákazníky dohodu, že po několika základních cyklech broušení se přijdou podívat, zdali se jim struktura líbí nebo zdali máme ještě v broušení pokračovat. Po dalších cyklech je kamenivo výraznější,“ uvádí Jerzy Samiec. Kamenivo se liší také tvarově. V určitých lokalitách se při výrobě používá kamenivo kulaté, jinde spíše lomový kámen.

Naproti tomu u podlah z litého betonu se používá zpravidla frakce 4–8 mm. Beton má oproti cementovému potěru hustší konzistenci, proto je frakce lépe vidět. Někteří architekti poptávají frakci až do 16 mm, kdy jsou rozdíly mezi jednotlivými kameny velmi výrazné. „Podlaha vypadá zajímavě, ale je tu několik omezení ve srovnání s CemFlow Look, zejména minimální tloušťka, která je 8 cm, náročnější doprava směsi nebo omezení pro podlahové topení. Pokud se na litý beton ještě aplikuje tvrdý vsyp a ten se strojně zapracuje a zahladí, po vytvrdnutí lze broušením a leštěním diamanty dosáhnout nejtvrdší podlahy. Ta má povrch až dvakrát tvrdší než CemFlow Look. Atraktivní vzhled je dosažen hustou a stejnoměrnou zrnitostí vsypu, která je 2 mm,“ doplňuje Ing. Oldřich Černý z firmy PROFIMAT.

Dokončená podlaha, leštěný přírodní CemFlow LookDetail podlahy, řízená dilatace, přírodní CemFlow Look

Kde hledat vzorky
Vzorování barevného odstínu a struktury povrchu budoucí podlahy ze směsi Cemflow Look vychází vždy z konzultace investora, výrobce a realizační firmy před samotnou realizací podlahy. „Doporučujeme si barvu a strukturu podlahy ze strany zákazníka nebo investora odsouhlasit předem na vzorku, zpravidla ve formě menších či větších hranolů. Avšak je třeba mít na paměti, že litá podlaha je s trochou nadsázky živý materiál, jehož konečný vzhled nelze už z technologického hlediska předem přesně určit. A to je právě kouzlo originality,“ upozorňuje Jan Veselý.

Pokud tedy někdo chce přesně vědět, kde bude ležet který kamínek, měl by zvážit volbu nějaké alternativy, například dlažby imitující vzhled lité podlahy. „Ani u dřevěné podlahy totiž předem nevíte, kde přesně budou léta nebo suky,“ srovnává podlahové materiály Jan Veselý. Některé realizační firmy navíc nabízejí možnost prohlédnout si vzorky i přímo na podlaze, takže není nutné vysílat zákazníky po restauracích, kde jsou již realizované lité podlahy. Například vzorkovnu realizační firmy PROFIMAT najdete v jejím sídle, zatímco firma Jetoma vyrobila netradiční vzorkovnici vzorkovnici na pražském Rohanském ostrově – parkovací stání v areálu firmy TBG Metrostav, člena skupiny Českomoravský beton.

Renovace litých podlah
Litá podlaha z pohledového potěru se velmi snadno udržuje, stačí ji setřít vlhkým hadrem. Jednou týdně se doporučuje ošetřit ji přípravkem pro udržení lesku. Ale i na ni má vliv čas. Zpravidla se při běžném provozu objeví větší či menší rýhy. Renovace podlahy z potěrů CemFlow Look se doporučuje přibližně po 5–10 letech, podle způsobu užívání a údržby. Jak barevné, tak přírodní šedé podlahy z litých cementových potěrů, ale i podlahy z litého betonu, lze poměrně snadno zrenovovat. Nejprve se odstraní původní impregnace, v dalších krocích se podlaha přebrousí a přeleští, čímž se vyčistí, v poslední fázi se opět naimpregnuje.

Postup lití podlahy
Lité potěry se vyrábějí na všech betonárnách skupiny Českomoravský beton a na stavbu se dopravují v čerstvém stavu autodomíchávači. Do konstrukce se litá směs dopravuje pomocí mobilních pístových čerpadel přes násypku autodomíchávače gumovými hadicemi. Maximální dopravní vzdálenost pístovým čerpadlem činí 150 m vodorovně nebo 30 m svisle. Litá podlaha CemFlow Look se obvykle realizuje do výšky cca 5–6 cm nad trubky podlahového topení. Podlaha z litého cementového potěru CemFlow vyniká mimořádnou rovinností a rychlým nárůstem pevností po zatvrdnutí. Proto je možno ji brzy zatížit. Za jeden den je možné nalít plochu až 1000 m². Poté se pomocí speciálních nivelačních hrazd povrch podlahy zpracovává tzv. vlněním. Následné důkladné ošetřování litého potěru může významně ovlivnit jeho konečné vlastnosti, ale i rychlost jejich dosažení. Pro omezení smrštění z vysychání a vzniku trhlin je nutné ihned po znivelování jejich povrch ošetřit ochranným postřikem, který je součástí dodávky lité směsi CemFlow. Je třeba mít na paměti, že rozhodující pro výslednou kvalitu není jen materiál, ale také jeho řádné zpracování a vylití a zejména následná povrchová úprava.

Alternátor – Ekotechnické centrum Třebíč, CemFlow Look v přírodním odstínuAlternátor – Ekotechnické centrum Třebíč, CemFlow Look v přírodním odstínu

Zábavní park Robinson, Jihlava, CemFlow Look přírodní a barevnýMenza ČVUT, Praha, CemFlow Look v přírodním odstínu

Vysoký lesk, pololesk i mat
U pohledového cementového potěru hraje klíčovou roli právě konečná fáze úpravy, která nastává po vyzrání potěru, zpravidla po 30 dnech od lití podlahy. Následuje proces broušení a leštění, který je specifický podle požadovaného výsledku (vysoký lesk, pololesk, mat), zakončený densifikací povrchu, což je napuštění bezbarvým krystalizačním přípravkem pro vytvrzení. Povrch je pak chráněn proti usazování mikroorganismů a lze jej normálně čistit. Broušení probíhá za využití speciálního strojního vybavení, vizuálně připomínajícího stroje na broušení dřevěných podlah. Stroje jsou vybaveny diamantovými prvky a liší se velikostí. U krajů a v rozích se používají stroje ruční, v ploše pak stroje mnohonásobně větší, vážící až několik set kilogramů. Počet cyklů záleží na tvrdosti povrchu, takže finální podlaha z litého betonu je pochopitelně náročnější na realizaci než podlaha z cementového potěru. Obecně lze říci, že povrch cementového litého potěru plochy 200 m² se brousí a leští asi 14 dní. Vždy však záleží na konkrétní stavbě a koordinaci probíhajících prací.

Skupina Českomoravský beton nabízí k litým podlahám zdarma technické poradenství a konzultace. Zkušení odborníci pomohou v rámci servisu zákazníkům s výběrem vhodného materiálu a skladby podlahové konstrukce, případně zprostředkují pokládku originální lité podlahy na klíč prostřednictvím prověřených partnerů – zmíněných stavebních firem.

Podrobné informace a kontakty naleznete na www.transportbeton.cz.

podle podkladů firmy Českomoravský beton