Projekty

V Brně-Žabovřeskách vznikne sportovní hala za 60 miliónů

V městské části Brno-Žabovřesky vznikne za 60 miliónů korun sportovní hala. Bude v areálu ZŠ Sirotkova místo tělocvičny, která je v nevyhovujícím stavu a zbourá se. Novinářům to řekl místostarosta Žabovřesk Filip Leder. Podle něj stavba začne letos v květnu a skončí v příštím roce na jaře. Hala poslouží žákům ze školy, kteří teď nemají dostatek prostoru, i veřejnosti. Generálním projektantem je Ing. arch. Jiří Gerö.

Město poskytlo na stavbu 40 mil. Kč, zbylých 20 miliónů radnice získala z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR. „ZŠ Sirotkova je naše největší škola a má kapacitu 730 dětí. Mají jednu větší a jednu malinkou tělocvičnu a kapacitně jim to nestačí. Problémy sehnat místo na sport mají i obyvatelé z okolí,“ uvedl Leder.

Proto se současný objekt zbourá. „Místo něj vznikne dvoupodlažní budova. Dolní tělocvična bude mít velikost standardního basketbalového hřiště a nahoře bude tělocvična menší a ještě dvě učebny, jejichž spojením může vzniknout přednáškový sál pro 100 osob,“ doplnil Leder. Chybět nebude ani kompletní zázemí jako nářaďovny, šatny nebo posilovna.

Podle primátorova náměstka Petra Hladíka se bude moct hrát v hale i soutěžní basketbal. „V Brně máme celou řadu významných sportovců, ale kvalita sportovišť je často tristní. Hala podobných rozměrů nebyla v Brně postavena 15 let. Sportoviště může výrazně zlepšit podmínky pro výuku tělesné výchovy a možnosti pro brněnské sportovní kluby, ale bude sloužit i k rekreačnímu sportování široké veřejnosti,“ uvedl Hladík.

V Brně-Žabovřeskách vznikne sportovní hala za 60 miliónůV Brně-Žabovřeskách vznikne sportovní hala za 60 miliónů

Výtvarné a materiálové řešení
Budou použity klasické materiály, fasáda objektu je navržena z vlákonocementových desek kotvených na systémový hliníkový rošt pomocí nýtů, barva fasády světlá terakota. Finální barevnost bude určena v rámci autorského dozoru po předložení vzorků.

Hliníková okna s bezpečnostními lepenými dvojskly budou kotvena do pomocných rámů, které budou předsazeny před sloupy. Střecha je navržena plochá se sklonem 3 stupně z PVC v imitaci drážek, tak aby evokovala plechový falc. Před pásovými okny v 1.np budou osazeny převážně fixní exteriérové stínící žaluzie, které nejenom ochrání stavbu před sluncem, ale také před letícími míči ze školního dvora. Vytahovatelné žaluzie budou osazeny u dvou nových pomocných místností. Před spodními okny v pohledu do dvora budou nainstalovány mříže, které ochrání okna před letícími míči. Před okny v pohybovém sále a prostoru pro sportovní aktivity budou do jackelových rámů vypnuty sítě, které ochrání okna před rozbitím.

wd, zpráva ČTK