Projekty

V Berouně začalo sloužit cestujícím nové autobusové nádraží

Nové autobusové nádraží začalo sloužit cestujícím v Berouně. Z původního místa na Závodí bylo letos přesunuto k železničnímu terminálu, aby mohl vzniknout jeden integrovaný dopravní uzel pro celé město a okolí. Nové nádraží bylo zkolaudováno koncem listopadu, provoz na něm ale začal až s platností nových jízdních řádů. Projekt dopravního terminálu ještě není zcela dokončen, pokud se podaří vše uskutečnit, vyjde na 75 miliónů korun. Z toho 85 procent bude zaplaceno ze švýcarských fondů a 15 procent uhradí město.

Práce začaly v březnu přeložkami kabelů a kácením stromů. Podle městské architektky Dany Vilhelmové má být vše dokončeno příští rok v květnu, je ale možné jednat o prodloužení termínu do listopadu.

Starostka Šárka Endrlová připomněla, že původně mělo stěhování nádraží vyjít na 61 miliónů korun. V soutěži se ale podařilo částku snížit na 48 miliónů a ušetřených 13 miliónů může jít na doplňkové věci, jako jsou přístřešky nebo elektronická tabule. Díky kurzovým rozdílům je navíc možné projekt navýšit o dalších 14 miliónů korun, o čemž se nyní jedná se švýcarskou stranou. Z toho by mohly být financovány například některé úpravy pro lepší navigaci nevidomých.

V minulosti bylo autobusové nádraží v Berouně už na několika místech. Žádná dosavadní lokalita však plně nevyhovovala. Autobusy vyjížděly z Husova náměstí, z prostoru za bývalou textilkou Tiba a naposledy ze Závodí. Tam má na místě dosavadního autobusového nádraží vzniknout záchytné parkoviště a nová zeleň.

zpráva ČTK