Průmysl a obchod

Kvartální analýza českého stavebnictví Q2/2017

V letošním roce predikují ředitelé stavebních společností mírný růst sektoru o 2,7 procenta, v roce 2018 by pak měl růst pokračovat o další 2,4 procenta. Tržby by přitom podle predikcí ředitelů měly růst ještě o něco více, a to o 5 procent. Vytížení kapacit jednotlivých společností se aktuálně pohybuje až na úrovni 92 procent, přičemž zakázky mají stavební firmy nasmlouvané v průměru na 7,7 měsíce dopředu. Vyplývá to z Kvartální analýzy českého stavebnictví Q2/2017 zpracované analytickou společností CEEC Research ve spolupráci se Skupinou Saint Gobain.

Kvartální analýza českého stavebnictví Q2/2017Výkon stavebního sektoru podle výsledků Kvartální analýzy českého stavebnictví Q2/2017 mírně poroste i v následujících dvou letech. Podle predikcí ředitelů stavebních společností přitom letos dojde k meziročnímu zvýšení stavební produkce v průměru o 2,7 procenta, přičemž na kladném vývoji se shodly tři čtvrtiny (76 procent) firem. Beze změny tak zůstávají predikce vývoje pro rok 2017, které přinesla Kvartální analýza českého stavebnictví Q1.

Obavy ve svých výhledech na letošní rok mají především velké stavební společnosti a firmy zaměřené na inženýrské stavby, které očekávají růst na úrovni 2,0, respektive 2,1 procenta. Lépe si naopak povedou malé firmy a společnosti zaměřené na pozemní stavitelství (obě skupiny avizují růst 3,0 procenta).

V predikcích pro rok 2018 se situace obrací. Růst výkonu stavebního sektoru by měl dosáhnout v průměru 2,4 procenta. Avšak zatímco velké stavební společnosti predikují zvýšení výkonu o 3,3 procenta a inženýrské firmy o 3,0 procenta, malé firmy a pozemní stavitelé v dlouhodobém horizontu naopak předpokládají růst o 2,1, respektive 2,3 procenta.

Kvartální analýza českého stavebnictví Q2/2017 je publikována zde.

tisková zpráva