Projekty

Sportovní hala v České Třebové se otevře po roce od pádu střechy

Zhruba po roce od pádu střechy se znovu otevře veřejnosti Sportovní hala v České Třebové. Střecha se zřítila letos 14. ledna a slavnostní znovuotevření je naplánováno na 11. ledna 2018. Stavební firma dokončuje práce, postupně předává části stavby ke kolaudaci, řekl ČTK hejtman Martin Netolický. Na otevření se chystá basketbalový zápas mezi Pardubicemi a Ostravou a naplánovány jsou ukázky místních sportovních klubů.

„Od ledna bude zkušební provoz, od února nabídne plný provoz. Hala budou sloužit i veřejnosti, sportovním oddílům, klubům i pro zápasy,“ řekl Petr Slívko, zástupce ředitele Vyšší odborné školy a Střední školy technické v České Třebové.

Střecha spadla při florbalovém zápase několik dní po kolaudaci. V hale se nacházelo 80 lidí, všichni ale stihli utéct. Policie pak v létě obvinila dva lidi z obecného ohrožení z nedbalosti. Střechu stavěla firma Cecolegno jako subdodávku pro generálního dodavatele, společnost Profistav Litomyšl. V květnu firma Cecolegno podala sama na sebe insolvenční návrh, v jehož odůvodnění napsala, že pád střechy způsobila chyba projektantů. Nyní už je firma v konkurzu.

Střecha má nově podle návrhu několika nezávislých statiků plnostěnné vazníky namísto předchozích příhradových. Také se zvýšila užitná výška ze 7,5 metru na 9 metrů. Kromě toho generální dodavatel Profistav Litomyšl musel zajistit opravy palubovky, světel, elektroinstalace a ozvučení či vzduchotechniky.

Pardubický kraj objekt nechal postavit za 58 miliónů korun. Celková škoda podle posledních propočtů dosáhla 20,5 milionu. Největší část – 15,9 miliónu – tvoří poškození stavební části haly a zbytek připadá na vybavení či ušlý zisk za nájem. „Souhlasili jsme s tím, že zaplatíme vše, co souvisí se změnou projektu, tedy vazníky, všechno ostatní jde na úkor generálního dodavatele a jeho pojistky,“ řekl hejtman.

zpráva ČTK