Projekty

Řeku Moravu na česko-slovenské hranici u Mikulčic překlene nová lávka

Řeku Moravu na česko-slovenské hranici mezi Mikulčicemi a Kopčany překlene nová lávka. Pomůže místním lidem, poslouží také návštěvníkům archeologických lokalit na obou stranách hranice. Rada Jihomoravského kraje schválila zadávací řízení na zhotovitele stavby.

Předmětem zakázky je výstavba obloukového mostu a zpevněné cyklostezky včetně projektové dokumentace. Výstavba začne příští rok, řekl novinářům radní Petr Hýbler (ANO).

Předpokládaná hodnota veřejné zakázky je dva milióny eur bez DPH, tedy přibližně 51 miliónů korun podle aktuálního kurzu. Projekt je výsledkem spolupráce krajských samospráv na obou stranách hranice.

Nedaleko Mikulčic na Břeclavsku směrem k řece Moravě se nachází slovanské hradiště se základy knížecího paláce a kamenných kostelů. Návštěvníci si tam mohou prohlédnout stálou archeologickou expozici. Za řekou Moravou na Slovensku je kostel svaté Margity, pravděpodobně postavený už v 9. století za doby Velkomoravské říše. Lávka umožní turistům prohlédnout si obě lokality bez dlouhých objížděk.

„Jedná se o dlouhodobou snahu Jihomoravského kraje a Trnavského samosprávného kraje o vytvoření přeshraničního Archeoparku Mikulčice-Kopčany. Cílem projektu je nejen propojení památek Velkomoravské říše, ale také unikátní přírody a krajinného rázu včetně spojení dvou národních sítí cyklostezek,“ uvedl hejtman Bohumil Šimek (ANO). Doplnil, že doladit projekt, na kterém se podílejí dva státy, není jednoduché.

Česko a Slovensko už dvakrát navrhly zápis areálu Mikulčice-Kopčany na seznam světového dědictví UNESCO. Dvakrát vzaly obě země návrh zpět. Chtějí lépe zpracovat podklady pro zápis a podrobněji zhodnotit význam nejnovějších nálezů.

zpráva ČTK