Průmysl a obchod

Objem vypsaných veřejných stavebních zakázek rok 2015 klesl na pětileté minimum

Za uplynulý rok 2015 vypsali veřejní investoři dohromady 2939 výběrových řízení na stavební práce v hodnotě 95 miliard korun. Celkový roční objem oznámených stavebních zakázek tak klesl na rekordní pětileté minimum. Aktivita veřejných investorů při ukončování výběrových řízení byla naopak téměř na stejné úrovni jako v roce 2014. Vyplývá to z nejnovější analýzy zpracované analytickou společností CEEC Research na základě dat uveřejněných ve Věstníku veřejných zakázek na konci prosince 2015.

Tím, že objem vypsaných zakázek nakonec nepřekročil hranici 100 miliard korun, bylo vytvořeno rekordní pětileté minimum (rozmezí sledovaných let 2011 až 2015). „V meziročním srovnání se tak v počtu výběrových řízení i v hodnotě připravených investic jedná o téměř třetinový pokles (32,2 procenta, respektive 29,3 procenta),“ komentuje výsledky Jiří Vacek, ředitel analytické společnosti CEEC Research.

„Údaje CEEC v podstatě potvrzují náš dlouhodobý názor. Novináři opakovaně publikují informace o růstu stavebnictví a o dobrých vyhlídkách. Bohužel, s výjimkou několika málo specifických stavebních oborů (jako jsou například železniční stavby) se tyto informace nezakládají na realitě. A v tomto kontextu bych rád důrazně požádal naši politickou reprezentaci, aby rozhodně zabránila jakékoliv možnosti retrospektivního zpochybňování již vydaných územních rozhodnutí podložených pozitivními EIA stanovisky. Mohlo by to přinést další podstatné snížení objemů zadaných zakázek na rok 2016 a ohroženi mnoha stavebních firem,“ hodnotí roční objemy veřejných zakázek Martin Doksanský, generální ředitel SMP.

Z výše uvedených výběrových řízení již bylo státními investory 60 procent ukončeno a zadáno konkrétním stavebním firmám. Z celkového objemu to představuje 50 procent soutěží ve vypsané hodnotě 47,5 miliardy korun. Reálně však byly tyto zakázky soutěženy za 43,5 miliardy korun, což je zhruba o 8 procent méně, než jaká byla jejich hodnota při oznámení. Po odečtení zadaných a zrušených zakázek zbývají v systému ještě soutěže v hodnotě 40,3 miliardy korun. „Čísla dokumentující loňské tristní výsledky i přes to, že v roce 2015 se Česká republika snažila dohnat deficit v čerpání z fondů EU, odborná stavbařská veřejnost očekávala. Jsou důsledkem mixu nepříznivých faktorů, s nimiž se obor potýká již delší dobu, ať už je to špatný zákon o zadávání veřejných zakázek, nedokonalý stavební zákon i neustálé ztěžování procesu EIA, který se týká posuzování vlivu na životní prostřední. Je smutné, že, například, více než čtvrt století po listopadu 1989 nemáme funkční dálniční spojení s našimi sousedy. Uvedené důvody komplikují přípravu i realizaci stavebních projektů, což se ve výsledku projevuje třeba i tím, že dlouhodobě neplníme strategické cíle rozvoje dopravní infrastruktury, plány v oblasti konkurenceschopnosti ČR, ani vládní prohlášení minulých vlád,“ říká Pavel Pilát, generální ředitel společnosti Metrostav.

V prosinci roku 2015 bylo veřejnými investory oznámeno celkem 165 výběrových řízení v hodnotě 10,3 miliardy korun. Přestože je to po červenci z hlediska objemu (10,5 miliardy) druhý nejsilnější měsíc uplynulého roku, v meziročním srovnání se jedná stále o pokles objemu o 3,7 procenta. Pokles počtu oznámených zakázek je oproti stejnému období roku 2014 dokonce pětinový (19,5 procenta).

„V roce 2015 se dařilo firmám, které se věnují především rekonstrukcím dopravních staveb. Projektů na pozemní výstavbu, či na velké investiční celky, nebylo realizováno dost a boj o ně mezi společnostmi nadále trvá,“ hodnotí situaci Mário Červenka, ředitel developerské společnosti O.M.C. Invest.

Aktivita veřejných investorů při ukončování výběrových řízení se v roce 2015 celkově držela na téměř stejné úrovni jako v roce předchozím. Za dvanáct měsíců roku 2015 bylo zadáno konkrétním dodavatelům 5985 zakázek v celkové hodnotě 114 miliard korun. V meziročním srovnání se tak jedná o nárůst o 4,6 procenta (počtu), respektive pokles o 2,8 procenta (objemu). Některá zadávací řízení stále probíhají, a proto lze očekávat, že v dalších měsících dojde ještě k aktualizaci a upřesnění dat.

„Uvedené poklesy nepovažuji za nijak dramatické – poptávku privátních investorů hodnotím jako stabilní. Očekávané zpomalení tempa růstu v sektoru stavebnictví v roce 2016 je způsobeno především mimořádným dočerpáváním evropských fondů v roce 2015 v oblasti dopravního stavitelství. Nízký počet vypsaných stavebních zakázek v roce 2015 je částečně způsoben očekávaným zpožděním některých infrastrukturních projektů. Hlavním důvodem tohoto zpoždění jsou dopady novely zákona o posuzování vlivu staveb na životní prostředí (EIA), kdy například stanovisko EIA bude závazné pro další povolovací řízení (dříve bylo pouze podkladem, a záměr se mohl uskutečnit i s nesouhlasným stanoviskem EIA). To může některé infrastrukturní projekty zpozdit, některé i na delší dobu „zamrazit“. V roce 2017 a 2018 pak znovu očekáváme nárůst poptávky veřejných investorů,“ hodnotí aktuální výsledky a výhled do budoucna Karel Köszegi, ředitel strategického plánování společností skupiny CEMEX.

tisková zpráva