Projekty

Ministerstvo kultury rozhodlo, že budova Transgasu není kulturní památkou

Developer HB Reavis má zelenou. Padla poslední překážka realizace jeho plánovaného projektu v dolní části pražské Vinohradské ulice. Ministerstvo kultury ČR definitivně rozhodlo, že objekty bývalého ústředí plynárenské společnosti Transgas a přilehlých kancelářských budov ze 70. let minulého století nejsou kulturní památkou.

HB Reavis se zde chystá postavit polyfunkční budovu podle návrhu architektonického studia Jakub Cigler Architekti. Na místě dnešních tří naddimenzovaných budov Transgasu vznikne sedm domů, které se přizpůsobí okolnímu měřítku Vinohrad. Projekt kladně hodnotí například architektka Eva Jiřičná, historik architektury Zdeněk Lukeš nebo i architekt stávajícího komplexu budov Václav Aulický: „Návrh na novou výstavbu od architekta Jakuba Ciglera považuji za zdařilý a přinášející významná pozitiva,“ říká.

Pražané se mohou těšit na nový veřejný prostor se zelení, veřejnosti přístupnými terasami a bezbariérovým průchodem z Vinohradské do Římské ulice. Novostavba je projektována tak, aby z hlediska energetické úspornosti a šetrnosti k životnímu prostředí vyhověla nárokům prestižních certifikátů BREEAM Excellent a WELL.

Nový projekt v dolní části pražské Vinohradské ulice – vizualizaceNový projekt v dolní části pražské Vinohradské ulice – vizualizaceNový projekt v dolní části pražské Vinohradské ulice – vizualizace

Podle předběžných odhadů by se mělo začít stavět přibližně za rok. Celý projekt by mohl být dokončen začátkem roku 2021. Vše ale bude záležet na tempu administrativních procesů, které musí proběhnout před zahájením stavby.

tisková zpráva, wd