Průmysl a obchod

CEEC Research: Za první tři čtvrtletí 2017 bylo ukončeno a zadáno rekordních 18 962 veřejných stavebních zakázek

V prvních třech čtvrtletích roku 2017 bylo konkrétním dodavatelům zadáno 18 962 veřejných zakázek v souhrnné hodnotě 244,3 miliardy korun. Z hlediska jejich počtu jde o rekordní tříleté maximum. Co se týká vypsaných výběrových řízení na nové zakázky, přestože byl letošní třetí kvartál ve vypisování nových zakázek objemově nejsilnější, aktivita investorů má v této oblasti meziročně stále negativní bilanci ve srovnání s rekordně vysokou srovnávací základnou minulého roku. Vyplývá to z nejnovější analýzy zpracované analytickou společností CEEC Research na základě dat uveřejněných ve Věstníku veřejných zakázek na konci září 2017.

V září roku 2017 vyhlásili veřejní investoři 542 výběrových řízení v celkové hodnotě 25,5 miliardy korun. V meziročním srovnání to představuje třípětinový (60,8 procenta) pokles počtu vypsaných soutěží a zároveň tříčtvrtinový (74,7 procenta) pokles objemu investic. Nutno však brát v úvahu, že srovnáváme se zcela rekordním měsícem, kde obě kritéria představují několikaletá maxima (1381 vyhlášených zakázek v hodnotě 101 miliard korun). Největší výběrové řízení měsíce září v hodnotě 2,5 miliardy korun vypsala Nemocnice Na Bulovce na zavedení dynamického nákupního systému pro dodávky léčivých přípravků.

Od ledna do září letošního roku se ve Věstníku veřejných zakázek objevilo celkem 5795 soutěží v souhrnné hodnotě 262,8 miliardy korun, přičemž v meziročním srovnání se přitom jedná o čtvrtinový (23,5, respektive 26,0 procenta) pokles počtu i objemu vyhlášených veřejných výběrových řízení. Třetí kvartál roku 2017 pak ve srovnání s předchozími dvěma sice zaznamenal nejmenší počet vypsaných tendrů (1754 zakázek), avšak jejich celková hodnota byla naopak nejvyšší (113,1 miliardy korun).

Z výše uvedených výběrových řízení bylo již ukončeno a zadáno konkrétním dodavatelům 33 procent ve vypsané hodnotě 51,6 miliardy korun, což představuje pětinu (20 procent) celkového objemu vypsaných soutěží. Tyto zakázky byly soutěženy za 50,5 miliardy korun, což je přibližně o 2 procenta méně než při oznámení. „Díky rostoucímu objemu zakázek od veřejných investorů se firmy již nehlásí do všech výběrových řízení a tím i klesá konkurenční tlak, což vede k postupnému růstu cen zakázek, za které firmy pro stát realizují. Dříve nebylo výjimkou získat slevu i 20 %.“ vysvětluje Jiří Vacek, ředitel analytické společnosti CEEC Research. Po odečtení zadaných a zrušených zakázek (přibližně 5 procent z celkového počtu oznámených soutěží) zbývají v systému stále ještě výběrová řízení v hodnotě 197 miliard korun.

Za první tři čtvrtletí roku 2017 bylo ukončeno a konkrétním dodavatelům zadáno 18 962 zakázek nebo jejich částí v celkové hodnotě 244,3 miliardy korun. V meziročním srovnání jde o významný nárůst počtu (o 143,8 procenta) ukončených soutěží a zároveň o více než čtyřpětinový (83,0 procenta) nárůst jejich objemu. Některá zadávací řízení stále probíhají, a proto lze očekávat, že v dalších měsících dojde ještě k aktualizaci a upřesnění dat.

tisková zpráva