Průmysl a obchod

Komise pro stavbu D6 u Nového Strašecí vybrala zhotovitele

Výběrová komise Ministerstva dopravy ČR doporučila jako vítěze tendru na stavbu dálnice D6 mezi Novým Strašecím a Řevničovem na Rakovnicku sdružení společností Berger Bohemia, Habau a Alpine Bau. To za stavbu 5,5 kilometru dlouhého úseku požaduje zhruba 745 miliónů korun. Nyní trvá dvoutýdenní lhůta, během které mohou podat odvolání zbylí účastníci soutěže. ČTK to řekl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl.

Zkomplikovat a oddálit výstavbu by mohlo odvolání některého z neúspěšných uchazečů k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) nebo napadení nedávno vydaných stavebních povolení. Největší kritik postupu ministerstva při přípravě nových staveb, hnutí Děti Země, ale uvedl, že proti stavebním povolením na stavby na karlovarské D6 rozklady podávat nebude. ČTK to řekl předseda sdružení Miroslav Patrik. Pokud proces nic nezkomplikuje, předpokládá ministerstvo dostavbu těchto úseků, které představují nových 14 kilometrů dálnice směřující z Prahy do Karlových Varů, v roce 2020.

Během této doby by úřad chtěl zahájit stavbu dalších tří úseků. Jde o dvě přeložky silnic, které by měly ulevit obcím Krupá a Hořesedly nacházející se západně od Krušovic. Poslední stavbou je obchvat sousedních Hořoviček. Pro tyto stavby nechalo Ředitelství silnic a dálnic zpracovat posudek dopadu projektu na životní prostředí (EIA).

zpráva ČTK