Průmysl a obchod

Climax koupil většinový podíl ve francouzské firmě Baumann Hüppe

Vsetínská společnost Climax, největší český výrobce žaluzií, markýz a další stínicí techniky, koupila většinový podíl ve francouzské společnosti Baumann Hüppe. Tato firma je největším světovým distributorem výrobků vsetínské společnosti. Za podíl ve výši 55 procent dal Climax desítky miliónů korun. Transakcí získává česká strana silného strategického partnera s dlouholetými zkušenostmi na evropském trhu stínicí techniky, řekl ČTK majitel a generální ředitel společnosti Climax Miroslav Jakubec.

„Po založení dceřiné společnosti ve Švýcarsku v loňském roce je tato akvizice dalším krokem k posílení naší pozice na trzích západní Evropy. Partnerství s francouzskou Baumann Hüppe nám umožní dlouhodobý rozvoj spolu s růstem obratu,“ uvedl Jakubec.

Francie je podle něj po Německu druhým největším evropským trhem se stínicí technikou, ve Francii se například prodá celosvětově nejvíce venkovních rolet. „Naší filozofií je mít silné partnery na všech důležitých trzích. Například díky exkluzivnímu partnerství v Izraeli se nám daří úspěšně vyvážet i do zemí Blízkého východu,“ uvedl ředitel.

Baumann Hüppe podle něj hospodaří se ziskem a ročním obratem okolo 4,5 miliónu eur, tedy asi 115 miliónů korun. Cílem transakce však není maximalizace zisku, Climax bude především investovat do rozvoje firmy. Akvizici Climax financoval z provozního zisku a francouzskou společnost začlenil do své struktury. Loni Climax utržil rekordní miliardu korun.

Podíl exportu ve společnosti Climax postupně roste, loni činil 62 procent. Firma má 31 exportních trhů, hlavními jsou země západní Evropy. Climax zaměstnává 430 lidí, příští rok by měl dokončit ve Vsetíně novou výrobní halu, vznikne tak asi 50 nových pracovních míst.

zpráva ČTK