Průmysl a obchod

CEEC Research: Objem zadaných veřejných projektových zakázek za prvních osm měsíců

Od ledna do srpna roku 2017 bylo konkrétním dodavatelům zadáno celkem 494 zakázek na projektovou přípravu v hodnotě 3,4 miliardy korun, což meziročně představuje bezmála dvojnásobný nárůst objemu a desetinový nárůst počtu. Opačná je situace ve vypisování nových investic, kde obě sledovaná kritéria vykazují významný pokles. Tento stav je však ovlivněn vysokou srovnávací základnou rekordního roku 2016. Vyplývá to z nejnovější analýzy zpracované analytickou společností CEEC Research na základě dat uveřejněných ve Věstníku veřejných zakázek na konci srpna 2017.

V srpnu letošního roku vypsali veřejní investoři celkem 43 výběrových řízení na projektové práce v souhrnné hodnotě 469 milionů korun. To v meziročním srovnání představuje jednak mírný šestnáctiprocentní (16,2 procenta) nárůst počtu a zároveň skokový nárůst objemu vyhlášených soutěží o 118,7 procenta. Největší výběrové řízení tohoto měsíce v hodnotě 114 milionů korun vypsala Správa železniční dopravní cesty na elektrizaci a zkapacitnění trati Uničov (včetně) – Olomouc.

Od ledna do srpna roku 2017 se ve Věstníku veřejných zakázek objevilo celkem 224 soutěží na projektové práce v souhrnné hodnotě 2,1 miliardy korun. Oproti srovnatelnému období loňského roku jde o třetinový (31,1 procenta) pokles počtu vypsaných výběrových řízení a třípětinový (59,1 procenta) pokles objemu ohlášených investic. Při srovnání je však třeba brát v úvahu, že tento stav ovlivnily velké zakázky z ledna 2016 (E.ON Distribuce a Dopravní podnik hl. m. Prahy) a celkově vysoká srovnávací základna minulého roku, především v prvním čtvrtletí.

Z výše uvedených výběrových řízení již bylo ukončeno a zadáno konkrétním projektovým firmám 37 procent, což představuje čtvrtinu (27 procent) z celkového objemu ve vypsané hodnotě 558,6 milionů korun.

Za prvních osm měsíců letošního roku veřejní investoři ukončili a zadali konkrétním projektovým firmám celkem 494 zakázek, což v meziročním srovnání představuje čtrnáctiprocentní (14,4 procenta) nárůst. Objem zadaných zakázek přitom dosáhl hodnoty 3,4 miliardy korun a oproti srovnatelnému období minulého roku se jedná o nárůst o 94,4 procenta.

tisková zpráva