Průmysl a obchod

Projektové kanceláře očekávají za tento rok osmiprocentní nárůst objemu prací

Objem projektových prací podle ředitelů projektových kanceláří letos výrazně poroste, a to v průměru až o 8 procent. Tržby se pak v tomto období zvýší o 7,3 procenta. V dlouhodobém horizontu jsou však predikce opatrnější a růst by podle nich měl v roce 2018 zpomalit na hodnotu 5,1 procenta. V příštím roce také polovina projekčních firem plánuje navýšit ceny prací v průměru o 10 procent.

Projektové kanceláře očekávají za tento rok osmiprocentní nárůst objemu prací	 Kapacity projektových společností jsou v současné době naplněné až na 97 procent, přičemž zakázky mají firmy nasmlouvány v průměru na osm měsíců dopředu.  Vyplývá to ze Studie projektových společností 2017 zpracované analytickou společností CEEC Research ve spolupráci se společností Graitec.

„Aktivita firem a růst trhu projektových prací je enormní, firmy jedou téměř na maximum svých kapacit. Aktuálním problém není zakázky získat, ale mít vůbec kapacity na jejich zrealizování. Současný přetlak poptávky nad nabídkou, při nedostatku volných kapacit, tlačí ceny projektových prací rychle nahoru,“ popisuje aktuální situaci na trhu Jiří Vacek ředitel analytické společnosti CEEC Research.

Objem projektů se přitom v oblasti inženýrského stavitelství navýší více (8,1 procenta), než u stavitelství pozemního (7,9 procenta). Růst bude dále pokračovat i v roce 2018, podle predikcí však dojde k jeho zpomalení na 5,1 procenta. I v dlouhodobém horizontu jsou mírně optimističtější společnosti zaměřené na projektování inženýrských staveb (růst 5,4 procenta).

Společně s objemem práce porostou také tržby společností. V průměru tak budou v letošním roce tržby firem vyšší o 7,3 procenta, přičemž rozdíl mezi sektorem inženýrských a sektorem pozemních staveb je v tomto ohledu zanedbatelný. Další růst tržeb je očekáván také v roce 2018, kdy by se měl pohybovat na úrovni 5,5 procenta.

Bezmála polovina (45 procent) ředitelů zároveň očekává růst ziskovosti projektových prací. Stejnou úroveň marží predikuje 46 procent firem a o předpokládaném poklesu marží pak hovoří pouze 9 procent projektových kanceláří. K avizovanému růstu ziskovosti projektových prací přispěje zvyšování cen, které v příštím roce plánuje provést polovina (47 procent) společností, a to v průměru o 10 procent.

Kapacity projektových společností byly v době výzkumu, tedy v červenci a srpnu 2017, vytížené na 97 procent, v případě společností orientovaných na inženýrskou výstavbu bylo toto vytížení o jeden procentní bod menší. Vytížení kapacit projektových kanceláří přitom stoupá pravidelně již od roku 2011, tedy za celou dobu sledování sektoru.

Projektové společnosti mají aktuálně v průměru nasmlouvané zakázky téměř na 8 měsíců dopředu (7,9 měsíce). Úspěšnější jsou v tomto ohledu společnosti zaměřující se na projekci inženýrských staveb, které mají v zásobníku práce zakázky na 9,6 měsíce. Ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku je nynější situace lepší pro dvě pětiny (42 procent) společností. O zmenšení zásobníku práce naopak hovoří pouze desetina (9 procent) ředitelů projektových kanceláří.

Studie projektových společností 2017 je ke stažení zde.

tisková zpráva, wd